eur:
391.93
usd:
359.33
bux:
72253.66
2024. július 13. szombat Jenő
fotó: Infostart
Nyitókép: Infostart

Förtelmes bűztől szenvednek a Balatonnál, rájöttek az okára

A tó délkeleti csücskénél "megfelelő" szélirány mellett lehet érezni.

Már panasz is érkezett a Veszprém megyei környezetvédelmi hatósághoz amiatt a bűz miatt, ami hetek óta terjeng Balatonvilágoson - írja lakossági beszámoló alapján a Napi.hu.

A bűzt jellemzően a déli-délnyugati szél hozza, nem ritkán még a 71-es úton is érezni, sokszor zárt ablakon keresztül is eljut az orrig.

Többen is azt gondolják, hogy egy gödörből jön a szag, de eddig nem akadtak a nyomára.

A kommentelői véleményekből a 168.hu azt szűri le, hogy illegális szemétlerakásból származhat a szaghatás, mások szerint Balatonakarattya határában ég "hónapok óta belülről" a szemét.

Közben az Index egy helybéli beszámolója alapján azt írja, hogy

az égett szemétre emlékeztető bűz egy Balatonvilágos és Balatonfőkajár közötti gödörből árad, amit minden bizonnyal hulladéklerakásra használt a tulajdonosa.


A férfi elmondása szerint a hatalmas kráter régen homokbánya volt, ami a tulaj később ismeretlen eredetű anyaggal töltött fel. Hónapokon keresztül szállították oda billentős autókkal a törmeléket – tette hozzá. A gödör tartalma aztán többször is kigyulladt, és ez okozhatja a förtelmes szagot.

Állítólag a katasztrófavédelem a kráter felszínén lévő repedésekben 100 Celsius-fok körüli hőmérsékletet mért pénteken. A kivonuló tűzoltók nagy erőkkel próbálták oltani az izzó hulladékot, de egyelőre nem sikerült normalizálni a helyzetet. A következő napokban is öntik majd a vizet a gödörbe – olvasható.

Korábban a budai Békásmegyeren volt bizonytalan forrású bűz, erről az derült ki, hogy a lakóövezetet szegélyező erdőből jött, a szennyvíz árasztotta el.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.15. hétfő, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Jó napot zártak az amerikai tőzsdék

Jó napot zártak az amerikai tőzsdék

Tegnap az amerikai inflációs adatok közlését követően egy nagyobb profitrealizálás vette kezdetét Amerikában, az esést a Nasdaq vezette: a főként technológiai cégeket tömörítő index több mint 2 százalékot zuhant.Ezt követően Ázsiában is főként estek a tőzsdék: az esést a jappán Nikkei vezette. Ennek ellenére Európában jó hangulatban telik a kereskedés, a vezető indexek erősödnek, és a BUX is felfelé vette az irányt, délután pedig már Amerikában is emelkednek a tőzsdék a csütörtöki esést követően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×