eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Fecskendőbe töltik a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyagot, a Comirnaty-vakcinát a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház oltópontján 2022. június 3-án. A kórházi oltópontok keddenként és péntekenként vannak nyitva. Keddenként csak időpontfoglalással, péntekenként anélkül is lehet menni oltásra 7 és 19 óra között.
Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba

Uniós forrásból vásárolt Magyarország több százezer adag Covid-19 vakcinát

Európai uniós forrásból 338 112 adag Janssen vakcinát vásárolt a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK).

A beszerzés jelentősen hozzájárult a magyarországi átoltottság növeléséhez - közölte az NKK. A központ azt is tudatta, hogy a "Covid-19 oltóanyag költsége (Janssen)" elnevezésű projekt 735 998 781 forint vissza nem térítendő támogatásból valósult meg.

A tájékoztatás szerint az Európai Gyógyszerészeti Ügynökség (EMA) által jóváhagyott Janssen vakcinát a felnőtt korosztálynak biztosította az Európai Unió, hozzájárulva ezzel, hogy a magyaroknak megfelelő mennyiségben rendelkezésre álljanak az EMA által engedélyezett Covid-19 elleni oltóanyagok.

A Janssen vakcina az úgynevezett kombinált vektorvakcinák csoportjába tartozik. Az oltóanyag módosított adenovírust tartalmaz, amelyet úgy módosítottak, hogy ne tudjon betegséget okozni. A SARS-CoV-2-vírus tüskefehérjéjét kódoló gént ennek az adenovírusnak a segítségével juttatják a szervezetbe, így fertőzés esetén az immunrendszer hatékonyan képes fellépni a koronavírussal szemben.

A Janssen vakcina a többi Magyarországon forgalomban lévő koronavírus elleni oltóanyagtól eltérően egy dózis beadását követően is megfelelő védelmet biztosít a koronavírus-fertőzéssel szemben.

Kitértek arra is, hogy az Európai Unió által támogatott vakcinák jelen projekt keretében elszámolt költsége a REACT-EU Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) és Magyarország társfinanszírozásában, az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program keretében valósult meg. A finanszírozás a Covid-19 világjárványra adott uniós válasz részeként történik.

Címlapról ajánljuk

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×