eur:
389.41
usd:
363.35
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Bevásárlókocsi egy londoni ABC-áruházban 2022. augusztus 17-én. Nagy-Britanniában az infláció elérte a 10,1 százalékot, az utóbbi 40 év legmagasabb szintjét. A brit jegybank recesszióra figyelmeztet, miközben a megélhetési költségek, azon belül elsősorban az élelmiszerárak emelkedése felfelé hajtja az inflációt, és az a Bank of England előrejelzése szerint az év végére 13 százalékra nő az országban.
Nyitókép: MTI/EPA/Andy Rain

Májusban is a magyar infláció volt a legmagasabb Európában 21,9 százalékkal - a nap hírei

Megkezdte a státusztörvény tárgyalását a parlament, az ellenzők a Kossuth téren tüntettek. Új szabályokat javasol a telefonok és táblagépek javíthatósága érdekében az Európai Bizottság.

A pedagógusok, diákok és érdekvédők tiltakozása ellenére nyújtotta be a kormány a státusztörvényt, amelynek tárgyalását pénteken kezdte meg a parlament. Az ellenzéki szónokok a javaslat visszavonását követelték, mondván: az szétveri a gyermekek jövőjét és pályájuk elhagyására kényszeríti pedagógusok ezreit. Hangsúlyozták: európai összehasonlításban az utolsók között van a magyar pedagógusok átlagbére. A Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára ugyanakkor azt mondta: a pedagógusok új életpályájáról hónapok óta egyeztettek, a javaslat célja, hogy a tanárok megbecsülést, a diákok pedig versenyképes tudást kapjanak. Dömötör Csaba hozzátette: ha az uniós pénzek megérkeznek, a tanárok átlagos bére 2025-re megközelítheti a 800 ezer forintot. A parlamenti tárgyalással párhuzamosan a fővárosi Kossuth téren a törvény elfogadása ellen tüntettek.

Májusban is a magyar infláció volt a legmagasabb Európában, 21,9 százalékkal. A Magyarországot követő Lengyelországban és Csehországban 12,5, Belgiumban 2,7, Dániában és Spanyolországban pedig 2,9 százalék volt az éves mutató. Az uniós átlag 7,1, az eurózóna-átlag 6,1 százalék volt.

Az orosz elnök szerint nincs szükség nukleáris fegyver bevetésére az ukrajnai háborúban. Vlagyimir Putyin a Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon ezt azzal indokolta: az ellenség a fronton sikertelen, Hozzátette: ha veszély fenyegeti Oroszország területi integritását, függetlenségét és szuverenitását, akkor elméletileg lehetséges nukleáris fegyverek alkalmazása.

A miniszterelnök szerint háborús időkben az segít az országon, aki kincstárjegyben vagy állampapírban tartja a pénzét. Közölte: addig avatkoznak bele a megtakarításokba, amíg a háború tart, a kivetett adó ideiglenes intézkedés. Orbán Viktor közölte: a jövő héten a kormányinfón új gazdaságvédelmi akciótervet jelentenek be.

Magyarország elutasítja, hogy az Európai Bizottság beavatkozhasson a tagállamok költségvetésébe, mert az újabb kettős mércét jelentene - jelentette ki a pénzügyminiszter az uniós pénzügyi vezetők tanácskozása előtt Luxemburgban. Varga Mihály hangsúlyozta: a költségvetést nemzeti érdekek mentén, a megválasztott kormányoknak kell meghatározni.

Elfogadhatatlannak és szégyenteljesnek tartja a magyar miniszterelnök, hogy milyen lassan halad az Európai Unió bővítése. Orbán Viktor Tiranában emlékeztetett arra: Albániának 13 évbe telt, mire megkezdhette a csatlakozási tárgyalásokat az EU-val. A magyar kormányfő ismét hangsúlyozta: Európának kizárólag a Balkánon van gazdasági növekedési tartaléka.

Teljes körű vizsgálatot és biztosítékokat sürgetett a kémprogramokkal elkövethető visszaélések megelőzésére az Európai Parlament. Az EP felszólította Magyarországot és Lengyelországot, hogy biztosítsák független bírósági engedély megadását a kémprogramok telepítése előtt.

Vádat emeltek a Pentagon-iratokat kiszivárogtató adatelemző ellen. Jack Teixeirát 6 rendbeli szövetségi bűncselekménnyel vádolják, ezekért egyenként 10 évig terjedő börtön járhat. Az amerikai nemzeti gárda tagja szigorúan titkos katonai iratokat osztott meg a közösségi médiában.

Új szabályokat javasol a telefonok és táblagépek javíthatósága érdekében az Európai Bizottság. A javaslat értelmében az uniós piacra kerülő okostelefonokon és táblagépeken meg kell majd jeleníteni az energiahatékonysági, a javíthatósági információkat, az akkumulátor élettartamát, a por-, víz- és törésállósági tulajdonságaikat. A gyártóknak a pótalkatrészeket 5-10 munkanapon belül a szervizek rendelkezésére kell bocsátaniuk.

A Gazdasági Versenyhivatal szerint versenyjogi szempontból súlyosan jogsértő lehet a gyártói hulladékkezelési díjak összehangolt továbbhárítása a vevőkre. Hangsúlyozták: a díjat a környezetterhelés okozóinak kell megfizetni.

Megkezdődött a hagyományos nyári élelmiszerlánc-ellenőrzés. Az ellenőrök a többi között ételeket és italokat, az élelmiszerek eredetét, a higiéniai előírások teljesítését nézik, és a helyszíni akciók mellett laborvizsgálatok is lesznek.

Átadták a Nemzeti Reprodukciós Módszertani Kutatóközpontot és a Pécsi Tudományegyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának megújult épületét a baranyai vármegyeszékhelyen. A beruházás 2,8 milliárd forintból, nagyrészt uniós támogatásból valósult meg. A tervek szerint vármegyei szinten is meddőségkezelő ambulanciákat hoznak létre.

Új töltővezetéket létesít a Hidegkúti úton a Fővárosi Vízművek, hogy így segítsen megoldani a solymári ivóvízhelyzetet. A munkálatok júniusban indulnak, és várhatóan augusztus közepén fejeződnek be. Tavaly nyáron vízhiány alakult ki Solymáron, a nyári időszakban olyan mértékben nő meg az ivóvízigény, amit a korábban létesített vízellátó rendszerek nem képesek kielégíteni.

Informatikai átállás miatt változik a gépjármű ügyintézés rendje hétfőn. A Belügyminisztérium megújítja az országos jármű-nyilvántartási rendszert.

Jobb helye is lehetne az apródnak szlogennel indít közös karitatív kampányt 4 szervezet: az ökumenikusok, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat, a posta és a jegybank. Az év végégi tartó akcióban gyűjtőpontokon lehet perselyekbe bedobni az aprópénzt, amelyek ellenértékét a gyűjtésben részt vevő szervezetek kapják meg.

Címlapról ajánljuk
Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×