eur:
389.49
usd:
361.79
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Amerikai F-16-os vadászgép. Forrás:Getty Images
Nyitókép: Stocktrek Images/Getty Images

Az orosz elnök megfenyegette az F-16-osokat, és az atomfegyverekről is beszélt

Az Ukrajnának ígért amerikai F-16-os harci repülőgépek ugyanúgy égni fognak, mint a német Leopard harckocsik - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken egy szentpétervári tanácskozáson.

Ha Ukrajnán kívüli légi bázisokon állomásoznak majd (az F-16-osok), és felhasználják őket a harci cselekményekben, akkor kénytelenek leszünk megvizsgálni, hogyan és hol semmisítsük meg azokat az eszközöket, amelyeket ellenünk irányuló harci cselekményekben használnak. Ez annak komoly veszélyét jelenti, hogy a NATO még jobban belesodródik ebbe a fegyveres konfliktusba" - mondta az orosz elnök.

Megjegyezte, hogy Oroszországnak semmibe se telne akármelyik épületet megsemmisíteni Kijev központjában, de ezt számos megfontolásból nem teszi meg.

A tanácskozáson arról is beszélt Vlagyimir Putyin, hogy egyesek, azt látva, hogy az ukrán siker kevéssé valószínű,

ki akarják provokálni, hogy Moszkva atomfegyvert vessen be,

hogy aztán kegyetlenséggel lehessen megvádolni.

"A nukleáris fegyverek alkalmazása elméletileg természetesen Oroszország számára akkor lehetséges, ha veszély fenyegeti területi integritásunkat, függetlenségünket és szuverenitásunkat, az orosz állam létét" - utalt az orosz katonai doktrínára az elnök, emlékeztetve arra, hogy az Egyesült Államok teremtett precedenst az atomfegyver bevetésére.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×