eur:
389.32
usd:
361.56
bux:
67904.67
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth rádió stúdiójában 2021. július 16-án.
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Orbán Viktor: új gazdaságvédelmi akciótervet jelentünk be

Péntek reggel hosszabb interjút sugárzott a Kossuth rádió a miniszterelnökkel, aki szerint Donald Trump az egyetlen ember, aki véget tudna vetni az ukrajnai háborúnak, a háborút viszont nem lehet a harctéren befejezni. Brüsszel intézkedései következtében jövő héten új gazdaságvédelmi akciótervet hirdet a kormány.

Terjedelmes interjút adott csütörtökön a Kossuth rádiónak Orbán Viktor miniszterelnök, az interjú péntek reggel került adásba.

A TELJES INTERJÚT ITT HALLHATJA ÚJRA.

Háború - "Pszichózis"

"Amit meg lehetett tenni az ország biztonsága érdekében, azt megtettük.

Európában háborús pszichózis van.

A magyar álláspontja az, hogy ezt a háborút nem lehet lezárni a harctéren" - fogalmazott. Szerinte ez az érdeke a világnak és Európának is. Ha pedig vége lesz a háborúnak, az infláció "talán még el is tűnik".

Tart attól, hogy "két atomhatalom urántartalmú fegyvert akar bevetni Magyarország szomszédjában".

"A NATO eddig óvatos volt. Eddig a NATO álláspontja és a magyar külügy álláspontja nagyjából azonos volt abban, hogy nem küldünk katonákat a háborúban. Ettől tér el az összes többi, háborút támogató ország álláspontja" - fejtegette.

Kétsége van afelől, hogy működne az a nyugati elgondolás, hogy fegyverekkel segítik Ukrajnát, az orosz hadsereg pedig harcol, így ugyanis csak katonák, családapák, férjek halnak meg.

Soros Györgyöt az interjúban "háborús spekulánsnak" nevezte, akitől tudni, "mit kell az ilyesmiről gondolni", mint a háború.

"Szerintem a békepártiaknak lesz igazuk. Erkölcsi szempontból is helyesen jártunk el, amikor a béke pártján tettük le a voksunkat" - folytatta a kormányfő.

Nem tartja a háború szempontjából jó hírnek, hogy Donald Trumppal szemben Amerikában eljárás indult, mivel Orbán Viktor szerint ő az egyetlen ember, aki a háborút meg tudja állítani.

Gazdasági következmények - Költségvetés 2024

A friss gazdasági adatokat is kommentálta, különösen is a még mindig 20 százalék fölötti inflációt.

"Óvatosnak kell lennünk, a kormány világos vállalást tett" - utalt arra, hogy az év végére egy számjegyű legyen a pénzromlás üteme.

Az infláció forrása azonban energiaár-alapú, ami nehezíti a kormány dolgát.

"Az inflációnak hiába könyörgünk, azt le kell rántani, törni zúzni" - jegyezte meg.

Ennek szolgálatában áll a jövő évi költségvetés is.

"Az biztos, hogy háborús időket élünk, védelmi költségvetésre van szükség, meg kell védeni a családokat, a nyugdíjasokat és a munkahelyeket. Van itt azonban valami, ami azonnali intézkedést követelt. Háborús időben az segít az országnak, aki az Államkincstárban tartja a megtakarítását" - indokolta a banki megtakarítások megadóztatását, amit "ideiglenes háborús intézkedésnek" nevezett.

Üzemanyag jövedéki adója

"Erre nem volt szükség, mint a púp a hátunkra, úgy kellett nekünk, de mégiscsak van egy köre a gazdasági intézkedéseknek, ami fölött nem mi rendelkezünk, hanem Brüsszel" - mondta Orbán Viktor a benzin és a gázolaj jövedéki adójának emeléséről.

A "harmonizálásnak" nevezett intézkedés - mint folytatta - a csomagolóanyagokra is vonatkozik, de szerinte ezek "rosszul időzített előírások", amelyek a hulladékgazdálkodást is rossz irányba terelik.

Gazdaságvédelmi akcióterv jön

"Mit tudunk tenni? Miután a gazdaságot ez gyengíti, megpróbálunk újabb dinamikát, energiát vinni a gazdaságba,

gazdaságvédelmi akciótervet alkotott a kormány, az utolsó simításokat végezzük rajta, a jövő héten Gulyás Gergely Kormányinfó keretében be is jelenti a részleteket"

- közölte.

Migráció

Orbán Viktor "már azt hitte", hogy a migránsvitát már megnyerték Európában, erre újra kvótajavaslatokkal kell szembenéznie, gyakorlatát pedig nem is tudja elképzelni.

"Itthon a baloldal le is tagadta, hogy van ilyen elgondolás, de előbb-utóbb kilóg a szőrös lóláb" - fogalmazott Orbán Viktor, aki szerint Soros György már továbbadta fiának a stafétát, aki "sokkal direktebben akar politizálni".

Tapasztalatai szerint felbátorodtak a Soros-bejelentéstől a déli irányból érkező migránsok, "egy komolyabb offenzívát kell visszavernünk a nyár során".

Azt is mondta, "új alkirály van a Soros-birodalom élén" - utalt a német kancellárra.

"A németek csináljanak olyan migrációs politikát, amilyet akarnak, de ne akarják ránk erőltetni. Nem akarjuk vállalni a kockázatot. Ne akarják megmondani Brüsszelben, hogy mi kikkel éljünk együtt, ez Magyarország belügye!"

Címlapról ajánljuk
Készül a német költségvetés, ami válságba lökheti a koalíciót

Készül a német költségvetés, ami válságba lökheti a koalíciót

Május második napjáig adott határidőt a német pénzügyminiszter a minisztériumoknak a jövő évi költségvetés tervezetére vonatkozó kívánságaik előterjesztéséhez. A szabad demokrata Christian Lindner ugyanakkor már korábban utalt arra, hogy a fő "kívánságot" a szigorú megtakarítások jelentik. Ugyanakkor mindhárom koalíciós párt, a szociáldemokrata SPD, a Zöldek Pártja és a miniszter pártja, a liberális FDP is ragaszkodik ahhoz, hogy az általuk képviselt "vörös vonalakat" nem lehet átlépni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×