eur:
389.75
usd:
364.33
bux:
68107.67
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Jar with freshly harvested liquid honey on the old wooden table. Selective focus.
Nyitókép: Mindstyle/Getty Images

2,7 milliárd forint a méhészeknek - a nap hírei

105 millió euróval támogatja az Európai Unió idén Tunéziát az ország határvédelmének megerősítését. Skóciában őrizetbe vették a volt miniszterelnököt. Jövőre is indul Hódmezővásárhely polgármesteri székéért Márki-Zay Péter

105 millió euróval támogatja az Európai Unió idén Tunéziát az ország határvédelmének megerősítésére - jelentette be az Európai Bizottság elnöke Tuniszban. Ursula von der Leyen Kaisz Szaíd tunéziai elnökkel tartott megbeszélésen több mint egymilliárd euró gazdasági támogatás kiutalását is kilátásba helyezte. A tanácskozáson Mark Rutte holland és Giorgia Meloni olasz kormányfő is részt vett. Az Európai Bizottság a Földközi-tengeren átkelő emberek egyre növekvő számára tekintettel az észak-afrikai országgal közösen erőteljesebben kíván fellépni az embercsempészekkel és az illegális bevándorlással szemben.

A migrációt érintő kérdésben csak konszenzussal lehet dönteni – idézte fel az Európai Tanács korábbi állásfoglalását Hidvéghi Balázs fideszes európai parlamenti képviselő. A politikus azután beszélt erről a Kossuth rádióban, hogy a testület a héten ismét a migránsok kötelező szétosztására tett javaslatot és pénzbírság kiszabását is kilátásba helyezte az ellenálló országokkal szemben. Hozzátette: Magyarország és Lengyelország a javaslat ellen szavazott.

Jövőre is indul Hódmezővásárhely polgármesteri székéért a 2022-es országgyűlési képviselőválasztások ellenzéki miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter. A Mindenki Magyarországa Néppárt egyedül méretteti meg magát a jövő évi Európai Parlamenti választásokon. A listáról a következő hónapokban dönt a párt, így várhatóan csak ősz elején derülnek ki a nevek.

Előrehozott parlamenti választásokat tartanak Montenegróban. Este 8 óráig 540 ezer, szavazásra jogosult állampolgárt vártak az urnákhoz. 15 párt és pártszövetség verseng a 81 parlamenti helyért. A legesélyesebb a Milojko Spajic vezette centrista Európa Most! mozgalom lehet a győzelemre. A tömörülés a voksok mintegy 29 százalékára számíthat. Az országot eddig kormányzó, balközép Szocialisták Demokratikus Pártja az előrejelzések szerint a szavazatok 24 százalékát szerezheti meg.

Skóciában őrizetbe vették a volt miniszterelnököt. Nicola Sturgeon-t, a Skót Nemzeti Párt korábbi vezetőjét a párt finanszírozásának ügyében folyó rendőrségi vizsgálat miatt hallgatja ki a rendőrség – közölte a BBC. A rendőrség újabb közleményében tudatta, hogy az őrizetest szabadlábra helyezték, de ügyében folytatódik a vizsgálat. Néhány hete a volt skót kormányfő férjét, Peter Murrellt, a párt pénztárnokát is őrizetbe vették a hatóságok ugyanebben az ügyben, de még aznap őt is szabadlábra helyezték.

Romániában megegyezett a 3. hete tartó sztrájk lezárásának feltételeiről a tanügyi szakszervezetekkel a kormány. Az alkalmazottak júniustól azonnali 25 százalékos béremelést kapnak, a bértáblát az országos átlag fölé emelik, január elsejétől pedig a tanügyi alkalmazottak megkapják a törvény által előírt újabb béremelés felét. Nicolae Ciuca miniszterelnök közölte: a kormány még ma közzéteszi a sürgősségi rendelet tervezetét, amelyre hétfő reggelig várja a választ a sztrájkoló pedagógusok képviselőitől. A sztrájk miatt ellehetetlenített szóbeli érettségi vizsgák kiváltásáról később rendelkezik a kabinet.

Az ukrán hadsereg visszafoglalta az orosz csapatoktól a Donyeck megyei Blahodatne települést. Az ukrán dandár a Facebookon közzétett közleményében kiemelte: a Bahmut-tól mintegy tíz kilométerre északra fekvő településen az orosz csapatok nem tudták feltartóztatni az ukrán erőket. Az orosz fegyveres erők beszámolója szerint visszavertek minden szárazföldi és tengeri ukrán támadást. Igor Konasenkov altábornagy elmondta: Zaporizzsja irányában az orosz hadsereg három ukrán támadást hiúsított meg, megsemmisítve 11 - köztük három német gyártmányú Leopard harckocsit.

Eltűnt három brit turista, miután a hajójuk kigyulladt a Vörös-tengeren - jelentették be az egyiptomi hatóságok. 15 brit utast, a legénység 10 tagját és két idegenvezetőt sikeresen kimentettek. A hatóságok szerint a gépházban csaptak fel a lángok, elektromos hiba miatt. A csoport a Hurricane nevű hajóval hatnapos kirándulásra indult.

Újabb 2 ezer méhész kap támogatást a méh állatjóléti programban – ismertette az agrárminiszter. Nagy István közölte: 2,7 milliárd forint áll rendelkezésre erre a célra. Az agrártárca június 3-án hirdette meg a felhívást, amelynek kötelezettségvállalási időszaka július 1-től 2024. december 31-ig tart. A kiírás a méhcsaládok ökoszisztéma-szolgáltató képességének fejlesztését, a méh-egészségügyi problémák megelőzését célozza.

Tősér Ádám Blokád című alkotása kapta a legjobb játékfilmnek járó díjat a Magyar Mozgókép Fesztiválon. A legjobb rendező a Magasságok és mélységek alkotója, Csoma Sándor lett. A legjobb elsőfilm díját Szakonyi Noémi Veronika Hat hét című filmje kapta. A legjobb tévéfilmnek járó díjat Vitézy László vehette át Az énekesnő című alkotásáért. Az idén először adták át a Duna Médiaszolgáltató és az MTVA Huszárik Zoltán-díját, amelyet Goda Krisztina filmrendező vehetett át.

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kritikus szintet szakított le a forint

Kritikus szintet szakított le a forint

Ugyan a magyar piac is zárva tartott május 1-jén, de a forint érdemben erősödni tudott a vezető devizákkal szemben, az euróval szemben pedig már a kulcsfontosságúnak számító 390-es szintet is leszakította a jegyzés. Ezt követően pedig csütörtökön is folytatódik a hazai fizetőeszköz erősödése. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×