eur:
387.96
usd:
369.94
bux:
55830.75
2023. október 3. kedd Helga
European Union flag and cash euro banknotes (inflation, devaluation, crisis)
Nyitókép: Javier Ghersi/Getty Images

Navracsics Tibor: tízezer milliárd forintról már megállapodott Magyarország az unióval

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő szerint az európai uniós szabályok nyílt megsértése lenne a magyar EU-elnökség visszavonása.

A 2024. második félévi magyar uniós tanácsi elnökség felfüggesztését javasoló európai parlamenti állásfoglalásra vonatkozó újságírói kérdésre válaszolva Morawiecki reményét fejezte ki, hogy „csak amolyan óbégatásról van szó” az EP részéről, hiszen – mint fogalmazott „ ez a lépés nyílt megsértése lenne az uniós szabályok legfontosabb formájának, vagyis az alapszerződéseknek.

Az Európai Unió működésének „ilyen rombolása nemcsak zsákutca, hanem egy szakadékba vezető út” – jelentette ki Morawiecki.

Megerősítette a tagállami vétójog megőrzése melletti álláspontját is, és úgy vélte: rossz irányba vezetne, ha

„erőszakkal viszonyulnának egyes uniós tagállamokhoz”.

A lengyel kormányfő mindazonáltal hangsúlyozta, hogy az EP állásfoglalása „még nem dönt el semmit”. Lengyelország nagyon egyértelműen rá fog mutatni, hogy az EP ezzel a határozattal jogot, törvényt, jogállamiságot sértett.

Az Európai Unióban a tágabb társadalmi, geopolitikai és politikai összefüggések miatt is a tagállamok közötti nézetkülönbségek elsimítására kell törekedni, nem pedig arra, hogy „levágják a fejét vagy végtagját azoknak, akik ellenzik egyes brüsszeli intézmények és személyek erőszakos egységesítő politikáját” – hangsúlyozta a lengyel miniszterelnök.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.10.03. kedd, 18:00
Resperger István
ezredes, a MATE Szent István Biztonságpolitikai Központ vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2023. október 3. 08:07
×
×
×
×