eur:
394
usd:
365.61
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Facebook/ Magyar Konyha

Meglepő külsejű, különös elnevezésű fagylaltok lettek idén a Balaton legjobbjai

Tizedik alkalommal hirdették meg Balaton Fagyija versenyt, ennek nyertese lett idén a balatonalmádi Amaretto Fagyizó által készített balatoni tövises mangó sorbet. Nem kevésbé tűnik kuriózumnak a verseny különdíjasa, a sajtos tejfölös lángosból inspirálódó balatonmáriafürdői cukrászda fagylaltja sem.

Tíz évvel ezelőtt a Balatoni Turizmus Szövetség a több évszakos balatoni turisztikai szezonok érdekében összeállított egy tavaszi, és egy őszi szezont. A tavaszi középpontjában az aktív turisztikai szolgáltatások állnak, de szerették volna belecsempészni a gasztronómiát is. Így indult el a Balaton Fagyija verseny.

"A hihetetlen gasztronómiai boom – ami most már több mint egy évtizede zajlik Magyarországon – egyik motorja a Balatonon található. Rengeteg kiváló kézműves fagylaltozó, cukrászmester dolgozik a tó környékén, és szerettük volna őket egy versenyre invitálni" – mondta az InfoRádióban Fekete Tamás, a szövetség alelnöke.

Értékelik az esztétikát, állagát, pontozzák a kreativitást, hiszen céljuk, hogy a kézműves fagylaltokon belül kreatív, új kombinációk, finom ízek jelenjenek meg.

A versenyre nevező fagyizók már év közben is ötletelnek, a jelentkezést több hónapos munka előzi meg. Idén 18 Balaton-környéki fagyizó indult a megmérettetésen. Most Varga Tamás, a balatonalmádi Amaretto Fagyizó cukrásza nyerte meg a versenyt a balatoni tövises mangó sorbet fagylatjával. A zsűrinek amiatt tetszett, hogy

sok növény rost található benne, szinte mindenmenetesnek lehet mondani, természetes alapanyagokból készül, és a homoktövis alapanyaga Balaton környékéről származik.

A jubileumi versenyen három különdíjat is kiosztottak. Ezeket a Bagaméri Fagyizó édes csalogány fagylaltja, a Sissi Kézműves Fagylaltozó “egyszerűen túrógombóc fagylalt” nevű kreációja, és a Vitorlás Fagyizó sajtos-tejfölös lángos fagylaltja érdemelte.

A Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke a balatonmáriafürdői Vitorlás fagyizó díjazott fagylaltját is kiemelte: ez a Sajtos tejfölös lángos. "Olvastam kommenteket, hogy micsoda eszement ötlet. Mindenkinek csak azt tudom ajánlani, hogy kóstolja meg, nagyon-nagyon finom. Fagylaltban hozza a sajtos-tejfölös lángos ízét" – mondta Fekete Tamás.

A győztes fagylalt receptjét egyébként közzéteszik a Balaton fagyija honlapján, így vélhetően számos cukrászda, fagylaltozó felveszi majd az idei repertoárjába.

(Nyitóképen: a győztes, balatoni tövises mangó sorbet fagylaltot kezében tartó Varga Tamás.)

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×