eur:
391.85
usd:
368.01
bux:
67289.07
2024. április 13. szombat Ida
Nyitókép: Facebook/ Magyar Konyha

Meglepő külsejű, különös elnevezésű fagylaltok lettek idén a Balaton legjobbjai

Tizedik alkalommal hirdették meg Balaton Fagyija versenyt, ennek nyertese lett idén a balatonalmádi Amaretto Fagyizó által készített balatoni tövises mangó sorbet. Nem kevésbé tűnik kuriózumnak a verseny különdíjasa, a sajtos tejfölös lángosból inspirálódó balatonmáriafürdői cukrászda fagylaltja sem.

Tíz évvel ezelőtt a Balatoni Turizmus Szövetség a több évszakos balatoni turisztikai szezonok érdekében összeállított egy tavaszi, és egy őszi szezont. A tavaszi középpontjában az aktív turisztikai szolgáltatások állnak, de szerették volna belecsempészni a gasztronómiát is. Így indult el a Balaton Fagyija verseny.

"A hihetetlen gasztronómiai boom – ami most már több mint egy évtizede zajlik Magyarországon – egyik motorja a Balatonon található. Rengeteg kiváló kézműves fagylaltozó, cukrászmester dolgozik a tó környékén, és szerettük volna őket egy versenyre invitálni" – mondta az InfoRádióban Fekete Tamás, a szövetség alelnöke.

Értékelik az esztétikát, állagát, pontozzák a kreativitást, hiszen céljuk, hogy a kézműves fagylaltokon belül kreatív, új kombinációk, finom ízek jelenjenek meg.

A versenyre nevező fagyizók már év közben is ötletelnek, a jelentkezést több hónapos munka előzi meg. Idén 18 Balaton-környéki fagyizó indult a megmérettetésen. Most Varga Tamás, a balatonalmádi Amaretto Fagyizó cukrásza nyerte meg a versenyt a balatoni tövises mangó sorbet fagylatjával. A zsűrinek amiatt tetszett, hogy

sok növény rost található benne, szinte mindenmenetesnek lehet mondani, természetes alapanyagokból készül, és a homoktövis alapanyaga Balaton környékéről származik.

A jubileumi versenyen három különdíjat is kiosztottak. Ezeket a Bagaméri Fagyizó édes csalogány fagylaltja, a Sissi Kézműves Fagylaltozó “egyszerűen túrógombóc fagylalt” nevű kreációja, és a Vitorlás Fagyizó sajtos-tejfölös lángos fagylaltja érdemelte.

A Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke a balatonmáriafürdői Vitorlás fagyizó díjazott fagylaltját is kiemelte: ez a Sajtos tejfölös lángos. "Olvastam kommenteket, hogy micsoda eszement ötlet. Mindenkinek csak azt tudom ajánlani, hogy kóstolja meg, nagyon-nagyon finom. Fagylaltban hozza a sajtos-tejfölös lángos ízét" – mondta Fekete Tamás.

A győztes fagylalt receptjét egyébként közzéteszik a Balaton fagyija honlapján, így vélhetően számos cukrászda, fagylaltozó felveszi majd az idei repertoárjába.

(Nyitóképen: a győztes, balatoni tövises mangó sorbet fagylaltot kezében tartó Varga Tamás.)

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.15. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×