eur:
388.73
usd:
361.73
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely
Karácsony Gergely főpolgármester a Lánchíd felújított útpályájának megnyitóján 2022. december 16-án. Átadták az ideiglenes forgalomnak a felújított Lánchidat. A hídon egyelőre csak a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) járművei, valamint a taxik, a segédmotoros kerékpárok, a motorosok, a kerékpárosok, valamint a mikroközlekedési eszközöket használók közlekedhetnek, a gyalogosok a tervek szerint a jövő nyár végétől használhatják az átkelőt.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Lakógyűlést hirdetett Karácsony Gergely

A fővárosi önkormányzat életre hívja az "első budapesti lakógyűlést", amelyen a város működéséről és finanszírozásáról, valamint a Lánchídról kérnek döntést a fővárosiaktól - jelentette be a főpolgármester a Facebook-oldalán közzétett videójában.

Karácsony Gergely közölte, a "lakógyűlésen" minden, budapesti lakcímmel rendelkező 14 év feletti lakos részt vehet. Szavazni májustól június elejéig.

A szavazáshoz szükséges egyedi azonosítót májusban postázzák.

Karácsony Gergely elmondta, első alkalommal négy kérdésben kérik a budapestiek véleménynyilvánítását, és a kérdéseket a következő napokban mutatják majd be.

A város működtetésére vonatkozó kérdéseket ismertetve elmondta, arra várnak majd választ: mit gondolnak arról, hogy "Budapest finanszírozza a kormányt", és nem fordítva. Ez a helyzet, hogy Budapestnek kellene finanszírozni a kormányt, érdemi dilemma elé állított a városvezetést, és erre vonatkozik a második kérdés, amelyben dönteni kell, hogy a "kormányzati sarcot" fizeti a főváros, vagy a villamos és a metró járjon úgy, mint most, ugyanis a kettő együtt nem megy - mondta Karácsony Gergely.

Úgy fogalmazott, "a döntésért, bármi is legyen az, vállalom a felelősséget, de az a meggyőződésem, hogy ezt a döntés nem lehet, nem is szabad máshogy meghozni, csakis közösen a budapestiek bevonásával".

Karácsony Gergely közölte, úgy tervezik, hogy a "budapesti lakógyűlést" rendszeresen használják majd a fővárosiak megkérdezésére.

A főpolgármester emlékeztetett, két napja jelentette be, hogy Budapest megszünteti "a kormány finanszírozását", és bemutatta azt a "túlélőprogramot", amelynek célja, hogy biztosítsák Budapest működését és megóvják a budapestieket a kormányzati elvonások következményeitől.

Úgy fogalmazott: "hamar érkezett a válasz a kormány részéről: kis hazugság, sok minősítés és nagyobb mennyiségű propaganda, lejáratás".

Szerinte folytatódni látszik az a kormányzati Budapest-ellenes politika, amely már a város működését veszélyezteti. A Budapest-ellenes politikára csakis a Budapest-pártiság lehet a válasz. Ez utóbbi pedig nem pártszimpátia kérdése, az egy dolgon múlik, hogy "mi budapestiek kiállunk-e a városunkért, egymásért" - mondta Karácsony Gergely.

Kiemelte, Budapest jövőjének a megvédése a városvezetés kötelezettsége, de nem lehet csak a városvezetés ügye, mert ez minden budapesti ügye.

Az "első budapesti lakógyűlésről" azt mondta,

megtalálták azt az eszközt, amelyen keresztül minden budapestinek lehetősége lesz kiállni a városért,

lehetősége lesz érdemben formálni Budapest jövőjét. Ez "még véletlenül sem nemzeti konzultáció: mi nem akarunk megállítani más európai nagyvárosokat, amelyek amúgy sem mozdultak a helyükről, és az óvodások nemváltó műtéteiről sincs szó" - mondta Karácsony Gergely.

Mindezekre a Facebookon reagált Wintermantel Zsolt, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője.

Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×