eur:
392.23
usd:
365.31
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin

A következő fél évben a kormány kifizeti a Dunaferr dolgozóinak bérét – a nap hírei

Az élelmiszer-árstop eltörlését sürgetik a termelői, feldolgozói szervezetek és a kiskereskedelem szereplői. Az Új START-megállapodás megsértésével vádolta Oroszországot az Egyesült Államok.

A következő fél évben a kormány kifizeti a Dunaferr dolgozóinak bérét – jelentette be a miniszterelnök. Orbán Viktor Facebook-videójában azt mondta, hogy erre összesen 16 milliárd forintot költenek. A kormányfő azt mondta: a következő hat hónapban azon dolgoznak, hogy megbízható, stabil működést biztosító tulajdonosa lehessen a Dunaferrnek. A bejelentés előtt Dunaújvárós országgyűlési képviselőjével egyeztetett a kormányfő.

Mától elérhető a 700 milliárd forint keretösszegű Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram, amely olcsó forrást biztosít a vállalkozások számára. A program hiteltermékei a futamidő végéig fix kamattal vehetők igénybe: forint hitelnél legfeljebb 6, euró hitel esetén 3,5 százalékos szinten. A várakozások szerint a kormány 3 ezer milliárd forintnyi, azaz a GDP 4 százalékának megfelelő finanszírozást biztosít az igénylő vállalatok számára a Magyar Fejlesztési Bank és az Eximbank hitel- és tőkeprogramjain, valamint a Széchenyi Kártya programokon keresztül.

2024-től leállítja a hűtőszekrények gyártását a 650 dolgozót foglalkoztató nyíregyházi gyárában a svéd Electrolux. A döntés nem érinti a vállalat tevékenységét Jászberényben, ahol az Electrolux továbbra is az új energiatörvény követelményeinek megfelelően kifejlesztett hűtőket gyárt.

Az egy éve bevezetett élelmiszer-árstop eltörlését sürgetik a termelői, feldolgozói szervezetek és a kiskereskedelem szereplői. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara indoklása szerint a rendelkezés betöltötte szerepét, de hosszú távon áruhiányt generál, torzítja a piacot és veszélyezteti a belföldi termékpályák fenntartható és kiszámítható működését. A tájékoztatás szerint minden magyar vásárlónak az az érdeke, hogy ne nőjön az importnak való kitettség. Hozzátették: a hatóságiár kivezetése esetén a hazai beszállítókkal azon dolgoznak majd, hogy a fogyasztói igényeknek megfelelő mennyiségű magyar termékhez jussanak.

Áttekinthető forráselosztást tart szükségesnek a kultúrában a területért felelős miniszter. Csák János hangsúlyozta: az új finanszírozási rendszerben a pénzekhez követelmények társulnak majd. A miniszter a kultura.hu-nak azt mondta: a szakmai teljesítményen túl a mecenatúra bevonása és a jegyárbevételek növelése fontos tényező. A miniszter hozzátette: már az előadó-művészeti törvény újragondolásáról is tárgyalnak a színházi szervezetekkel. Azt is közölte: nem akarnak zenekarokat megszüntetni és színházakat bezárni.

Az illegális bevándorlás, az uniós források elosztása és a Nyugat-Balkán volt a témája Novák Katalin magyar köztársasági elnök és Giorgia Meloni olasz miniszterelnök találkozójának Rómában. A két szövetséges állam politikusa egyetértett abban, hogy minél előbb gátat kell szabni az Európába irányuló illegális bevándorlásnak. Az olasz miniszterelnök a stockholmi uniós csúcson részletes vitát is tervez kezdeményezni a kérdésben.

Európa érdeke az erős külső határok biztosítása - jelentette ki az Európai Bizottság elnöke. Ursula von der Leyen az Európai Parlament plenáris ülésén, a jövő heti uniós csúcstalálkozó témájával kapcsolatban hangoztatta: az Európai Unió képes megerősíteni a határigazgatási képességeket, támogatni tudja drónokkal, radarral és egyéb megfigyelési eszközökkel a tagállami hatóságokat. Hangsúlyozta: fenntartható megoldásokat kell kidolgozni a menekültügy és a migráció területén, ugyanakkor fontosnak nevezte, hogy a legális beutazási lehetőség továbbra is a migrációkezelés részét kell képezze.

Olaf Scholz német kancellár után Robert Habeck alkancellár, gazdasági miniszter is elutasította Ukrajna támogatását nyugati harci repülőgépekkel. Indoklása szerint nem világos, hogy hol húzódik meg a háborúba sodródás veszélye nélküli támogatás határa. Hozzátette: egyesek szerint a kormány már azzal is túl messzire megy, hogy modern német harckocsikkal segíti a védekezést, de szerinte a Leopard 2 harckocsik Ukrajnába küldésével még nem lépik át a határt.

Az Új START-megállapodás megsértésével vádolta Oroszországot az Egyesült Államok. Az indoklás szerint Moszkva nem engedélyezte az ellenőrzéseket oroszországi katonai helyszíneken. Az amerikai szenátus nemzetbiztonságért felelős bizottságai szerint Moszkva jelenlegi magatartása befolyásolja a jövőben kötendő katonai szerződéseket is. Oroszország amerikai nagykövete azt mondta: Moszkva jelenleg nem tartja időszerűnek, hogy az amerikai hadsereghez tartozó ellenőröket engedjen be stratégiai fontosságú hadi létesítményeibe.

Szlovákiában megkezdte az áramtermelést a mohi atomerőmű harmadik blokkja. A Szlovák Villamosművek vezetése szerint a harmadik blokk beindítása hozzásegíti a vállalatot ahhoz, hogy a kormánnyal kötött megállapodásnak megfelelően megawattóránként 61 eurós áron olcsó villanyáramot biztosítson a lakosságnak.

Megkezdődött a Szerbia és Bulgária közötti új földgázvezeték építése. A munkálatok ünnepélyes megnyitóján a két ország elnöke hangsúlyozta: a bolgár-szerb gázvezetéken keresztül az egész Nyugat-Balkán gázellátását biztosítani lehet majd. Az új vezetéken keresztül évente mintegy 1,8 milliárd köbméter gáz érkezhet Szerbiába, de mivel kétirányú lesz a vezeték, Szerbiából is akár 150 millió köbméter gáz mehet Bulgária felé.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 07:49
×
×
×
×