eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay

Nagy a tolongás az újabb kedvezményes hitelekért

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium alig egy hete jelentette be a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogramot (BGH), amelyben olcsó hitelhez juthatnak a hazai vállalatok, most "élesedett".

A program keretösszege 700 milliárd forint, amit az Exim biztosít a bankoknak. A vállalatok méretbeli korlátozás nélkül igényelhetik a kedvezményes hitelt, vagyis a kkv-k mellett a nagyvállalatok is pályázhatnak rá. A hitelt a kereskedelmi bankokon keresztül és közvetlenül az Eximtől is fel lehet majd venni, euróban és forintban egyaránt, és nem csupán export célokra használhatják fel a cégek.

A szerdán elindult programon belül lesznek beruházási, forgóeszköz- és zöld hitelek is. A BGH egyik célja az, hogy a jelenlegi magas piaci kamatok idején olcsó forrásokhoz juttassa a vállalkozásokat. Egy részüknek ugyanis égető szükségük van a megfizethető hitelre, hogy például a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Hitelprogramjában (NHP) korábban felvett, 2023 során nagy összegben lejáró kölcsöneiket refinanszírozhassák.

Az új hitelek a futamidő végéig fix kamat mellett lesznek elérhetők.

Forint hitel esetén ez legfeljebb 6 százalékos, euró hitel esetében pedig maximum 3,5 százalékos kamattal. Az energiahatékonyságot javító beruházásokhoz még ennél is kedvezőbb kamatokkal lehetne majd hitelét felvenni.

Az érdeklődés óriási: minden kereskedelmi bank részt vesz a programban és igyekszik minél nagyobb szeletet kihasítani a "tortából", illetve az olcsó hitelre a cégek felől is akkora az igény, hogy a hitelkeret idő előtti kimerülésére számítanak - írta a Bank360.hu. A portál összeállításából kiderül: az Eximnél

arra számítanak, hogy a december 15-i leadási határidőig bőven kimerülhet a keret, amelyet szükség esetén bővíthetnek.

A program termékei a futamidő végéig fix kamat mellett lesznek elérhetők, forint hitel esetén jellemzően legfeljebb 6 százalékos, euró hitel esetében jellemzően legfeljebb 3,5 százalékos kamatszinten. A program az energiahatékonyságot javító beruházásokhoz még ennél is kedvezőbb kamatokat kínál.Ez jóval alacsonyabb a piaci, 20 százalék körüli kamatszintnél, igaz, és csak kicsivel magasabb a most lejáró NHP-hitelek kamatainál.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×