eur:
378.63
usd:
348.02
bux:
58010.99
2023. december 3. vasárnap Ferenc, Olívia
A Zelenij Dol rakétahordozó hadihajó az orosz haditengerészet napjának alkalmából tartott szentpétervári flottadíszszemlén 2022. július 31-én.
Nyitókép: MTI/AP/Dmitrij Loveckij

Moszkva szerint Washington mondja fel a fegyverzetcsökkentési megállapodásokat

A Kreml nagyon fontosnak tartja a hadászati fegyverzetek csökkentéséről megkötött Új START-szerződés fenntartását - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő.

Peszkov arra reagált, hogy az amerikai külügyminisztérium kedden az Új START-megállapodás megsértésével vádolta Oroszországot, amiért Moszkva nem engedélyezte az ellenőrzéseket oroszországi katonai helyszíneken. A tárca szóvivőjén keresztül tudatta, hogy a szerződést továbbra is nemzetbiztonsági érdekének tekinti.

A Kreml szóvivője megjegyezte, hogy az amerikai fővárosban mostanában kevés célzást tesznek a Moszkvával folytatott párbeszédre e kérdésben, de - mint mondta - "legalább valamilyen célzásokat" meg kellene őrizni.

"Nagyon fontosnak tartjuk ennek a szerződésnek a fenntartását" - mondta a Kreml szóvivője. Hozzátette, hogy az Egyesült Államok gyakorlatilag megsemmisítette a fegyverzetellenőrzési és a biztonsági rendszer jogi és szerződéses kereteit.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő a Sputnik rádiónak nyilatkozva azt mondta, hogy "csak szarkasztikus mosolyt" válthat ki az az álságos amerikai írás, amely szerint Oroszország megsértette az Új START-megállapodást. Zaharova leszögezte, hogy Moszkva a szerződés elkötelezettje, és minden pontját betartja, ugyanezt viszont az amerikai oldalon nem tapasztalják.

Szergej Cekov, az orosz parlamenti felsőház külügyi bizottságának tagja szintén arra hívta fel a figyelmet, hogy a hatályos fegyverzetkorlátozási egyezményeket sorra felmondó, és az enyhülés politikáját elutasító amerikai fél "hazug" állításaival Oroszországra igyekszik hárítani a felelősséget.

Leonyid Szluckij, a parlement alsóháza külügyi bizottságának elnöke azt mondta, hogy Oroszország nem utasítja el a fegyverzetellenőrzést, és éppen az Egyesült Államok az, amely megsérti az Új START megállapodást, beleértve az egyelő biztonságnak a preambulumba foglalt elvét, és hibrid háború révén igyekszik totális vereséget mérni Moszkvára.

Oleg Morozov kormánypárti képviselő úgy vélekedett, hogy

Oroszországnak a saját érdekeinek megfelelően kell végrehajtania az Új START-megállapodást, és ha hasznosnak érzi a helyszíni ellenőrzés blokkolását, akkor úgy kell tennie.

Hozzátette, hogy az ország biztonsága az elsődleges szempont.

Címlapról ajánljuk
Nyilatkozatok - Nem lenne meglepetés a továbbjutásunk
Labdarúgás, Eb-2024 - sorsolás után

Nyilatkozatok - "Nem lenne meglepetés a továbbjutásunk"

A magyar labdarúgó-válogatott Eb-kijutásban kulcsszerepet vállaló kapusa amondó, nem gyilkos a szombati, hamburgi sorsoláson kialakult német, magyar, skót, svájci csoport a 2024-es labdarúgó-Eb-re. Nagy Ádám szerint "abszolút van keresnivalónk", de nem szabad elkiabálni semmit. Marco Rossi szerint Svájc, Skócia és Magyarország hármasa közül bármelyik bármelyiket megverheti a továbbjutó helyekért zajló küzdelemben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.04. hétfő, 18:00
Nagy Márton
gazdaságfejlesztési miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×