eur:
391.03
usd:
366.25
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Nyitókép: Forrás/ Építészfórum

Sietve választották ki az oszakai világkiállítás magyar pavilonjának tervezőjét

A 2025-ben esedékes expóra készülő pavilon egy 1500 négyzetméternyi, háromszintes épület valósulhat meg.

A január 17-i uniós közbeszerzési értesítőben tették közzé azt a hirdetményt, miszerint a Ferencz Marcel vezette Napur Architect készítheti a 2025-ben esedékes oszakai világkiállítás magyar pavilonjának koncepciótervét – írja az Építészfórum.

A leendő pavilonról egyelőre nagyon kevés az információ, a leírásból mindenesetre annyi kiderül: egy 1500 m2 hasznos nettó alapterületű, háromszintes épületet képzeltek el, amit az Oszakai-öbölben, egy feltöltéssel és talajjavítással létrehozott mesterséges szigeten építenek meg. A földszinten lesz a fő kiállítótér, kávézó-bár, ajándékbolt, VIP szalon, az első emeleten business lounge és VIP lounge kap helyet. A pavilonnak állítólag üvegteteje lesz, illetve a bejáratnál üvegfalat alakítanak ki.

Forrás: Facebook/Visit Japan International
Forrás: Facebook/Visit Japan International

A hirdetmény szerint az építészeti tervezés mellett tartószerkezeti, geotechnikai, belsőépítészeti, épületvillamossági, épületszerkezeti, épületgépészeti, tűzvédelmi, tájépítészeti, konyhatechnológiai, út- és közlekedéstervezési, orvostechnológiai, üvegszerkezeti tervezési feladatokat is el kell végezni a projekt kapcsán.

Magáról az eljárásról azt írják, hogy fajtáját "az ajánlatkérő számára előre nem látható események által kiváltott rendkívüli sürgősség" indokolja, ezt azonban nem részletezik. Ahogy arra a szövegben emlékeztetnek, tavaly december elsején lépett hatályba a 2025. évi oszakai világkiállításon való magyar megjelenés sikeres megvalósításához kapcsolódó rendelkezésekről szóló törvény. Eszerint az EXPO 2025 Magyarország Nonprofit Kft. jogosult a tárgyi koncepciós rajzokkal és koncepciós kiviteli tervekkel kapcsolatos közbeszerzési eljárást hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárás keretében megvalósítani, a "rendkívüli sürgősségre" alapozva.

A hivatkozott közbeszerzési törvény "lehetőség szerint legalább három" ajánlattevőt határoz meg az ilyen esetekben. A hirdetményből ugyanakkor kiderül:

a Napur mellett csak a Triskell Épülettervező Kft. vett részt az eljárásban.

A Napur Architect a közelmúltban számos nagy projektet jegyezhet: nemrég elnyerte a Mathias Corvinus Collegium által kiírt, a debreceni Aranybika Szálló felújítására-bővítésére kiírt tervpályázatot,. Az ő terveik nyomán valósulhat meg az MCC Somlói úti új campusa és a még épülő Nemzeti Atlétikai Központ, ahogy a tavasszal átadott új Néprajzi Múzeum is.

Az oszakai expo 2025 áprilisában indul és októberben ér véget, fő témája a jövő társadalmának megtervezése lesz.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×