eur:
389.27
usd:
362.9
bux:
67953.61
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Az év első újszülöttje, Záven a Zala Megyei Szent Rafael Kórház szülészetén 2023. január 1-jén. A kisfiú éjfél után 35 másodperccel, 48 centiméterrel, 2840 grammal, császármetszéssel jött a világra 34 éves édesanyjának második gyermekeként.
Nyitókép: MTI/Varga György

Nevek 2022 - Kolbász továbbra sem lehet a fiunk, mutatjuk a fura trendeket

A Hannaléna annak példája, hogy igen népszerűek lett a kettős keresztnevek. A lányoknál kísérletezőbbek a szülők, a fiúknál sokkal jobban megőrizték népszerűségüket a hagyományosan sokat használt nevek. Felhő, Zé, Csodálka, de Tisza sem lett senkiből tavaly.

Rekordszámú keresztnévkérelem érkezett tavaly a Nyelvtudományi Kutatóközponthoz. Egyre gyakoribbak a kettős női nevek, és új jelenség, hogy felnőttek szeretnének olyan nevet felvenni, ami nincs az adható keresztnevek között. Általános tendencia, hogy a lányok különlegesebb neveket kapnak, mint a fiúk – derül ki a 24.hu cikkéből.

A lap Raátz Judit tudományos főmunkatárshoz fordult a témában. Megtudták, hogy

soha ennyi, 625 keresztnévkérelem érkezett tavaly a Nyelvtudományi Kutatóközponthoz,

  • 47 férfi és
  • 73 női

nevet javasoltak bejegyzésre.

Nyelvtudományi Kutatóközpont főmunkatársa arra hívta fel a figyelmet, hogy a kettős keresztnevek az új trend, az újabb keletűek: Annabella, Annabori, Annadóra, Annadorka, Annakarina, Annakata, Annaléna, Annalilla, Annaliza, Annalujza, Annamíra, Annaréka, Annaregina, Emmaléna, Emmaróza, Hannabella, Hannadóra, Hannaliza.

  • 2022-ben ezekhez jött az Annalina, a Hannaléna és a Pannaróza.
  • Nem nyerte el viszont az intézet engedélyét például a Miramilla, Marimária, Zarahanna, vagy férfinevek esetében a Vidmór és a Mikafélix.

A korábbinál többen kérvényezték tavaly, hogy felnőttként olyan új keresztnevet vehessenek fel, ami nem szerepel az adható nevek között.

Most lettek népszerűek a mitológiai alakok a Heimdall, a Belona, de a japán mangák alakjai is, Deter, Napapa, Reira.

Pár elrettentő példát is mondott Raátz Judit:

  • a fiúknál a Kolbász, a Felhő, a Zé, a Zéka, a Tasi, a Hubadúr és a Zsoli,
  • a lányoknál pedig a Mese, a Csoda, a Csodálka, a Bogár, a Poca és a Tisza.

Ezeket hiába kérvényezték a Nyelvtudományi Kutatóközpontnál.

A török nevek népszerűsége is nőtt a tévésorozatok hatására, a jóváhagyott török eredetű nevek között vannak az Ajszel és a Szeniz női, valamint a Kadir, az Onur és a Vedát férfinevek.

Az elfogadott, illetve a kérelmezett nevek több mint 90 százaléka idegen eredetű,

csupán három magyar eredetű volt a tavaly elfogadottak között:

  • a Veka (női), illetve
  • a Maglód és
  • a Vezekény (férfi mindkettő).

Az ukrajnai háború nincs hatással a névadásokra, a menekültek szabadon adhatják a hazájukban használt neveket Magyarországon születő gyermeküknek – tudta meg a lap.

A legtöbbek által kezdeményezett, de nem jóvá hagyott nevek közül a tudományos főmunkatárs a következőket említette a lapnak: Noah, Deniel, Pablo, Villiam, William, Vilián, Matthias (férfi nevek), Maya (női). Egy elutasított nevet fél év után ismét lehet kérni.

Még egy trendre felhívta a figyelmet: különlegesebb nevet kapnak a kislányok, mint a kisfiúk. A 2020-ban született 40 ezer lány csaknem 1500 nevet kapott, több mint ezer viszont tíznél kevesebbszer fordult elő, sőt ezek többsége csak egyszer vagy kétszer. Ezzel vág egybe, hogy

  • a nőknél a hagyományosan népszerű nevek (Éva, Julianna, Ilona, Andrea) háttérbe szorulnak,
  • a fiúknál viszont további is jól áll például a László, az András, a Gábor, a Péter, a Zoltán, az István, a János és a József is.

(Nyitóképünkön: az év első magyarországi újszülöttnek sem mindennapi a neve. Záven a Zala Megyei Szent Rafael Kórház szülészetén született 2023. január 1-jén. A kisfiú éjfél után 35 másodperccel, 48 centiméterrel, 2840 grammal, császármetszéssel jött a világra 34 éves édesanyjának második gyermekeként.)

Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: más várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: más várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság kommunikációs igazgatósága.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kritikus szintet szakított le a forint

Kritikus szintet szakított le a forint

Ugyan a magyar piac is zárva tartott május 1-jén, de a forint érdemben erősödni tudott a vezető devizákkal szemben, az euróval szemben pedig már a kulcsfontosságúnak számító 390-es szintet is leszakította a jegyzés. Ezt követően pedig csütörtökön is folytatódik a hazai fizetőeszköz erősödése. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×