eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Porkoláb Imre (b) az Infotér konferencia nulladik napján Balatonfüreden 2022. október 18-án. Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a konferencián bejelentette, hogy hamarosan létrejön a Védelmi Innovációs Kutatóintézet a Honvédelmi Minisztérium háttérintézményeként, amely az innovációs ökoszisztémába katonai oldalról lép be. A kutatóintézetet Porkoláb Imre vezeti miniszteri biztosként.
Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

Moszkvicsból átülni a Teslába - dandártábornok a magyar hadsereg fejlesztéséről

2026-28-ra létrejöhet a modern magyar hadsereg.

Javítani kell a csapásmérő és a helyzetfelismerő képességen – nyilatkozta a Honvédelmi Minisztérium innovációért felelős miniszteri biztosa a Mandinernek. A dandártábornok az orosz–ukrán háború kapcsán jelezte, a hagyományos tüzérségi eszközökön kívül megjelentek a különböző dróntechnológiák, de a páncéltörő képesség terén is óriási változás következett be.

„A légvédelmi rendszerekre óriási szükség van, egyfajta Vaskupolát építünk Magyarországon” – fogalmazott Porkoláb Imre, hozzátéve, hogy a hazai fegyvergyártás, illetve majd a hazai lőszer- és robbanóanyag-gyártás ellátásbiztonságot fog teremteni Magyarország számára, a harcjárművek terén pedig minőségi ugrást jelent a Lynx harcjárművek technológiája.

„Olyan átülni egy T-72-esből egy Leopard 2 A7-be vagy egy Lynxbe, mintha a harminc éves Moszkvicsomból átülnék abba a Teslába, amit Elon Musk még meg sem tervezett”

– fogalmazott.

Porkoláb Imre egyetértett a volt honvédelmi miniszter, Benkő Tibor két évvel ezelőtti prognózisával, miszerint a modern magyar hadsereg 2026/28-ra létrejöhet. Mint a miniszteri biztos megjegyezte:

Magyarország szuverenitásának védelmét a kormány a NATO keretében képzeli el,

a NATO hadseregeivel való együttműködésben, de a nemzeti szuverenitás védelme elsődlegesen az adott állam kötelessége, ezért elodázhatatlanul ütőképes haderőt kell építenie Magyarországnak is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×