INFORÁDIÓ
2023. március 29. szerda
Auguszta

bánhidi ákos

rövid pályás gyorskorcsolya

országváltás

Bánhidi Ákos edző a magyar rövidpályás gyorskorcsolya-válogatott edzésén a fővárosi Gyakorló Jégcsarnokban 2019. január 15-én. A magyar csapat története során először végzett a rövidpályás gyorskorcsolya Európa-bajnokság éremtáblázatának élén: a hollandiai Dordrechtben rendezett, január 13-án befejeződött kontinensviadalon négy arany-, négy ezüst- és egy bronzérmet gyűjtött. Az egész kontinensviadal legeredményesebb versenyzője Liu Shaolin Sándor lett három arannyal és két ezüsttel.

Bánhidi Ákos kemény üzenete: a magyar szakemberek szembeköpése szégyenletes

Infostart

A Magyarországot elhagyó két rövid pályás gyorskorcsolya olimpiai bajnok, Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor távozása kapcsán az edző elmondta: a testvérekkel és Csang Csing Linával továbbra is jó a kapcsolata. A versenyzők eredményességéhez a magyar és más külföldi szakemberek hosszú évekig tartó munkája is hozzájárult.

"A Liu testvérek kapcsán felvetődő kérdésre, hogy vajon mennyi pénzt tettek a fivérek társaik zsebébe, a válaszom az, hogy sokat, de vannak egyéb gondolataim is" – fejtette ki véleményét a Nemzeti Sportnak Bánhidi Ákos, a Liu testvérek egyik volt edzője.

Elmondása szerint a testvérekkel és Csang Csing Linával kiváló a kapcsolata, egymás iránti szeretetük és tiszteletük töretlen. A fiúk egyik volt edzőjeként elmondhatja: mindenki ilyen tanítványokra vágyik, amikor belevág ebbe a szakmába, és nemcsak az "eredménycunami" miatt, hanem azért a szeretetért és megbecsülésért, amit tőlük kapott.

"Nagyon nehéz és fájdalommal teli időszakon vagyunk túl, amely során minden tőlem telhetőt elkövettem azért, hogy együtt maradjunk, ez sajnos végül nem valósult meg: a jelenlegi helyzethez vezető út olyan döntések eredménye, amire nem tudtam elegendő hatást gyakorolni" – mondta.

Elmondása szerint Csang Csing Lina fantasztikus edző és kolléga, rendkívüli munkabírású, hihetetlenül karizmatikus ember. Szerencsésnek és büszkének érzi magát, hogy ennyi éven át dolgozhatott vele. Megemlítette a szerinte kevésszer méltatott dél-koreai Dzse Csu Szun "hatalmas tudású" személyét is, és a magyar szakmai stáb profi munkáját, ami szintén nagyban hozzájárult az eredményekhez.

Az edző kifejtette, hogy Csang Csing Lina "nem Namíbiába érkezett korcsolyaedzőnek", hanem Magyarországra, ahol már voltak olimpiai pontszerző helyezések és Európa-bajnoki érmek. "Az addigi eredménysor a megszállott versenyzők, edzők, vezetők, szülők húsz-huszonöt éves munkájának a gyümölcse volt.

Csang Csing Lina érkezését megelőzően közel tíz évig dolgoztunk neves és kiváló kanadai edzőkkel, ez pedig igencsak hozzátett a tudásunkhoz"

– jegyezte meg. Szerinte az edző az itt tartózkodása során legalább annyit merített a közép-európai edzésmódszertani elvekból, mint amennyit mi tanultunk mindabból, amit ő Ázsiából hozott.

"A kiváló hazai szakemberek szembeköpése sajnálatos és szégyenletes. Mindenki elhiheti, hogy Lina a stábtagokból szívesen elvitt volna magával néhányat a messzeségbe, ha ezt megtehette volna. Az is igaz, hogy voltak olyanok, akik nem értettek velünk egyet itthon, és elfordultak tőlünk, de ezt most már csak az idő orvosolhatja" – jegyezte meg.

Szerinte egyesek számon kérik a magyar edzőkön, hogy olyan eredményeket érjenek el hirtelen az eddig második vagy éppen harmadik sorban lévő versenyzőkkel, amelyeket Csang Csing Linával együtt sem tudtak elérni.

Ugyanakkor hisznek abban, hogy találnak olyan tehetségeket, akikből bajnokokat lehet nevelni. "Érdemes alázattal befogadnunk a tudást és a korcsolyázó nagyhatalmak edzőinek a tapasztalatait – a tanulásnak a halálig kell tartania" – mondta, majd hozzátette, hogy a brit Nicholas Gooch, a dél-koreai Csul Von Eric Lee és Dzse Szu Csunnal sem szakadt a szakmai kapcsolatunk, ők "kiemelt tisztelettel kezelik a magyar edzők szakmai felkészültségét".

Bánhidi Ákos arra a hírre is reagált, hogy a Liu testvérek Lina edzései után gyakorta hánytak. Szerinte mindenkivel előfordulhat, hogy annyira kimerül egy edzésen, hogy az emésztőrendszer csökkentett vérellátása miatt elhányja magát – az elmúlt tizenöt évben a fiúkkal is megtörtént ez legalább kétszer, csakúgy, mint másokkal.

Az edző a legmélyebb tisztelettel éli meg a Liu testvérek ragaszkodását Csang Csing Linához. Ezzel kapcsolatosan nincs benne rossz érzés. "A tűzbe mennék a fiúkért – még az is lehet, hogy ők is értem.

Amennyire a fiúknak szüksége van Csang Csing Linára, úgy neki is szüksége van rájuk, hiszen a világ legjobb edzőjéhez a világ legjobb korcsolyázói illenek."

Bánhidi Ákos megjegyezte: időközben a második almati világkupa-viadalon a magyar hölgyek és férfiak is a kínaiak előtt végeztek. "Mindez természetesen nem azt jelenti, hogy Lina nem a legkiválóbb edzők egyike, persze, azt sem feltétlenül kell, hogy jelentse, hogy nem a magyarok a legalkalmatlanabb szakemberek".

Szerinte a fivérek megjelenése a kínai csapatban várhatóan megnyomja az eredményességi mutatójukat. "A legjobbakat kívánom nekik, de magyar edzőként a hazámat képviselem minden esetben, így minden bizonnyal várnak rám »érdekes« pillanatok..." – zárta gondolatát.

Nyitókép: MTI/Kovács Tamás
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018