eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Liu Shaoang (b2) és Liu Shaolin Sándor (b3), Knoch Viktor (j3) és Burján Csaba (j2), az aranyérmes férfi rövidpályás gyorskorcsolya váltó tagjai, akik átvették a Magyar Érdemrend Tisztikereszt polgári tagozata kitüntetést a phjongcshangi téli olimpián pontot és érmet szerzett sportolók kitüntetése alkalmából az Országház kupolacsarnokában rendezett ünnepségen 2018. március 8-án. Mellettük Áder János köztársasági elnök (j4), Orbán Viktor miniszterelnök (b4), Kövér László, az Országgyűlés elnöke (j) és Kósa Lajos, a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség elnöke (b).
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Kósa Lajos azt javasolja, menjenek el a Liu testvérek, de fizessenek

A Magyar Országos Korcsolyázószövetség elnöke nem gördítene akadályt a két olimpiai bajnok Kínába távozása elé, de ragaszkodik a fejenként 100-150 millió forintos költségek szerződés szerinti megtérítéséhez.

"Shaolin és Shaoang azzal a kéréssel fordult a szövetségünkhöz, hogy segítsük őket az országváltásban, hozzuk meg a szükséges döntéseket ebben az ügyben, és mentesítsük őket a korábbi szerződésben vállalt kötelezettségeik alól" – mondta a Nemzeti Sportnak adott interjúban Kósa Lajos, a Magyar Országos Korcsolyázószövetség elnöke.

Az olimpiai bajnok Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang kínai színekben szeretné folytatni pályafutását. Az elnök szerint eleinte csak arról volt szó, hogy nagyon ragaszkodnak Csang Csing Linához, ám az edzőnő hazatért, ezért a szövetség partner volt abban, hogy a testvérek Kínában készüljenek a kínai csapattal egyfajta speciális edzőtábor formájában. A felkészülési költséget finanszírozta a magyar szövetség.

"Többször tárgyaltam velük, mindannyiszor megkérdeztem tőlük, mit tudunk mi tenni annak érdekében, hogy felülvizsgálják a döntésüket. Ők azt felelték erre, hogy semmit. Innentől nemigen volt mozgásterünk" – mondta Kósa Lajos. Szerinte több ok is közrejátszott a versenyzők döntésében, egyik az edző, a másik a Pekingben élő édesapjuk, a harmadik pedig a Kínában biztosított felkészülési körülmények. "A fiúk egyértelművé tették, hogy a további fejlődésüket a kínai csapat mellett látják biztosítottnak, innentől pedig nem életszerű az, hogy kint felkészülnek egy konkurens csapattal, és ellenük versenyeznek, ahogyan az is evidens, hogy a vetélytárs edzője nem tud számukra utasításokat adni a versenyeken" – tette hozzá.

A magyar szövetségnek kell dönteni az ügyben. Legközelebb csütörtökön ül össze az elnökség, és az elnök azt fogja javasolni, hogy engedjék el a két Liut, ám a velük szemben fennálló szerződéses kötelezettséget rendezniük kell.

A sportolók ugyanis a MOKSZ-szal megkötött sportolói szerződés szerint, ha más ország színeiben kívánnak versenyezni, akkor három éven belül nem indulhatnak ISU-versenyen, csak abban az esetben, ha az MOKSZ-nak valaki visszafizetni a sportolóra fordított utolsó hároméves időszakban keletkezett költségeket. Kósa Lajos szerint ez az összeg fejenként száz-százötven millió forint.

"Nekünk szigorú elszámolási kötelezettségünk van az állam felé, így hivatalos levélben kérhetünk nyilatkozatot arra vonatkozóan, elengedheti-e ezt a követelést a Magyar Országos Korcsolyázószövetség" – mondta a sportvezető.

Arról is beszélt, hogy amíg itthon ötvenmillió forint jár az olimpiai aranyért, addig Kínában ez kétmillió dollár.

Ugyanakkor szerinte barátsággal válnak el a testvérektől, hatalmas lehetőségnek tartja, hogy "kettős identitásuknak köszönhetően minket, magyarokat helyeztek fel a short track világtérképére". Kósa Lajos hozzátette, nem szeretne eléjük kicsinyes okokból akadályokat állítani, de a szövetség és az állami költségvetés érdekét védeniük kell.

"Sohasem tudhatjuk, mit hoz a jövő, ahogyan Linának is elmondtuk, úgy a fiúknak is el fogjuk, az ajtónk mindig nyitva áll előttünk. Nem a csalódottságra fókuszálunk, hanem a közös sikerekre" – mondta.

A Liu testvérek korábban az InfoRádió Aréna c. műsorában így nyilatkoztak pályafutásukról:

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Az Orbán-Zelenszkij-találkozóról egyeztetett az ukrán és a magyar külügy

Az Orbán-Zelenszkij-találkozóról egyeztetett az ukrán és a magyar külügy

Ukrán és magyar tisztviselők telefonbeszélgetést folytattak, hogy megvitassák a kétoldalú kapcsolatokban elért eredményeket. Andrij Ermak, Ukrajna Elnöki Hivatalának vezetője és Szijjártó Péter, Magyarország külügyi és külgazdasági minisztere megállapodtak abban, hogy a jövő héten ismét megbeszélést tartanak, és folytatják a közös munkát az ukrán elnök és Magyarország miniszterelnöke közötti találkozó előkészítéséhez – számolt be az ukrán Rubryka.com.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×