eur:
389.8
usd:
362.81
bux:
68145
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke felszólal az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban 2022. október 19-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Julien Warnand

Az Európai Bizottság elfogadta a Magyarországgal kötött partnerségi megállapodást - a nap hírei

Az átlagfogyasztás felett sem emelkednek a gáz- és áramárak januártól. Elindult a felsőoktatási felvételi eljárás.

Az Európai Bizottság elfogadta a Magyarországgal kötött partnerségi megállapodást. A hét kohéziós alapból álló csomag része az a három alap, amelynek 55 százalékát, 6,3 milliárd eurót az unió felfüggesztett. A további összeghez feltételekkel lehet hozzáférni. Magyarország első körben 130 milliárd forintos előleghez jut hozzá. A helyreállítási tervhez és a jogállamisági feltételrendszerhez kötődő megállapodás részeként az igazgatási kapacitás, az átláthatóság és a korrupció megelőzésének megerősítése mellett éghajlatvédelmi és digitális átállást segítő beruházásokat finanszíroznak. A brüsszeli testület közölte: az összesen csaknem 22 milliárd euró, mintegy 9000 milliárd forint értékű megállapodás feltételei akkor tekinthetők teljesítettnek, ha Magyarország meghozta azokat az igazságszolgáltatással kapcsolatos intézkedéseket, amelyekre az ország kötelezettséget vállalt.

Az átlagfogyasztás felett sem emelkednek a gáz- és áramárak januártól. A Magyar Közlönyben megjelent a rendelet arról, hogy január elsejétől is a jelenlegiekkel megegyező árakat kell alkalmazni májusig. Nem módosulnak az egyetemes szolgáltatásban maradt mintegy 150 ezer mikrovállalkozás által fizetendő, kedvezményes sáv feletti versenypiaci árak sem.

Újabb fűtőanyag-szállítmány érkezett a paksi atomerőműbe. A külgazdasági és külügyminiszter szerint így hosszú hónapokra elegendő a fűtőanyag atomerőmű biztonságos működéshez. Szijjártó Péter elmondta: mivel az Ukrajnán keresztüli vasúti, valamint a Közép-Európa északi felén áthaladó légi szállítás ellehetetlenült, ezúttal a fűtőanyagot hajóval vitték Bulgáriába, ott vonatra rakodták, majd a szállítmány Románián keresztül vasúton érkezett Magyarországra.

Újabb határidő-hosszabbítást adott az előkészítés alatt álló, megújulóenergia-termelési támogatásban részesülő erőművek megvalósítására a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal. A kötelező átvételben részesülő erőműegységek 2021. július 1. és 2021. december 31. között lejáró határidői 2023. június 30-ig, az idén január 1. és 2023. január 1. között lejáró határidők 2023. december 31-ig hosszabbodnak meg. A határidő-változás miatt nem kell egyedi kérelmet benyújtani.

Jelentős reálbércsökkenést vár jövőre a Magyar Nemzeti Bank. Az MNB inflációs jelentése szerint a korábban vártnál sokkal magasabb lesz a pénzromlás: jövő év elején 23-26 százalék körül tetőzhet az éves alapú infláció, a korábban kalkulált 22,5% helyett. Ezután meredek dezinflációs folyamat következik, 2024 elejére a 3 százalékos középtávú inflációs cél körülire eshet a pénzromlás üteme. A jelentés szerint az Európa-csúcsot jelentő hazai inflációt több tényező magyarázza, ezek közül is az élelmiszeripari faktorok voltak a legjelentősebbek. A Jegybank szerint jövőre tovább drágulhatnak az élelmiszerek. A jegybank szerény, 0,5-1,5 százalékos GDP-növekedést jelez előre.

Eddig több mint 5800 esetben vonták vissza a CSOK-támogatást családoktól. Tállai András, a Pénzügyminisztérium államtitkára a Világgazdaság megkeresésére elmondta, hogy az idén kötött szerződések felében használt lakás vásárlásához, mintegy 9 ezer esetben új lakás vásárlásához vették fel a CSOK-ot. Több mint 8500 esetben pedig a falusi CSOK különféle lehetőségeivel éltek az érintettek. A támogatás visszavonása a legtöbb esetben azért történt, mert nem született meg a vállalt gyermek.

Az állam nevében a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. megvásárolja a Posta Biztosítót – közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium. A szolgáltató 66,9 százalékos üzletrészének tulajdonos-váltásával a Posta Biztosítók tisztán hazai kézbe kerülhetnek. A tranzakció várhatóan 2023 első felében zárulhat le.

Több mint 130 ezren küldték vissza a szülői konzultációs kérdőívet, a válaszadók döntő többsége elégedett az iskolával és a tanárokkal, nyugodt szívvel engedi az oktatási intézménybe a gyerekét - mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára. Rétvári Bence az M1-en hozzátette: a szülők a legnagyobb problémának azt érzik, ha az osztályban magatartásproblémákkal küzdő gyerek is van. A legmegosztóbb kérdés az államtitkár szerint a demonstrációk ügye volt, mint fogalmazott: ezzel a témával a szülők nagy része egyáltalán nem akart foglalkozni.

Elindult a felsőoktatási felvételi eljárás, mától lehet jelentkezni a 2023 szeptemberében induló alap-, osztatlan és mesterképzésekre, valamint a felsőoktatási szakképzésekre. A jelentkezők több száz alap- és mesterképzésből válogathatnak 15 képzési területen, emellett számos felsőoktatási szakképzés is várja a jelentkezőket. Jelentkezni kizárólag a felvi.hu-n elérhető E-felvételi rendszerben lehet 2023. február 15-én éjfélig.

Májusra csúszik a 3-as metró két utolsó állomásának átadása – tudta meg a Népszava. A lapnak a BKV is megerősítette, hogy bár márciustól a teljes 3-as vonalon járnak majd a metrók, a Lehel téri és a Nagyvárad téri állomáson nem fognak megállni. Az utolsó két megálló legkorábban jövő májusban nyílik meg az utasok előtt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 3. 11:16
×
×
×
×