eur:
394.45
usd:
369.74
bux:
65181.65
2024. április 19. péntek Emma
Gellérthegyi Sikló Kft.

Sikló helyett csak pereket kap a Gellérthegy

Bár minden engedélye megvan, mégsem kezdődhet el a gellérthegyi sikló beruházása. A cég a fővárost, a városvezetés pedig az engedélyeket kiállítókat perelte be.

Minden szükséges engedélyünk megvan, még a 2006-2007-ben indított tervezési folyamat során született tervekre is hatályos az engedélyünk – mondta az InfoRádiónak Walton Imre, a Gellért-hegyi Sikló Kft. ügyvezető igazgatója.

Az építkezés azért nem indult el, mert a 2010-2020 közötti időszakban a Rác Fürdő "árnyékába" került a projekt, mert ugyanaz a tulajdonosi köre volt a két beruházásnak. Emiatt is változtatták meg a nevét Gellérthegyi Siklóra. A beruházás 2020-ban új lendületet kapott, akkor új terveket készítettek, egyeztettek a kerületi és a fővárosi önkormányzattal.

Walton Imre szerint ekkor látványosan haladtak a tervek addig, amíg egy újabb fordulat nem történt. Az ügyvezető szerint valamilyen politikai döntés születhetett a Fővárosi Önkormányzatnál, "és onnantól kezdve kiszerettek ebből a projektből".

A cég elindított egy megállapítási pert, és azt kéri a bíróságtól, hogy mondja ki: a főváros elállásközlése jogszerűtlen volt. Walton Imre megjegyezte: a főváros minden engedélyt, amit megkaptak, keresettel támadott meg. Ez szerinte azért "furcsa", mert a társaságban a főváros közvetetten tulajdonos, és közös döntés született a tervek elkészítéséről, közös döntés hagyta jóvá, hogy ezt magánbefektető finanszírozza.

A tervek elkészültek, az engedélyeket megkapták, de a főváros ezeket rendre keresettel támadta.

A főváros egy hivatalos közlésben az elállás alapvető indokaként az érdekmúlást nevezte meg. Ezt azért tartják furcsának, mert a főváros vezetése úgy nyilatkozott, hogy lesz sikló, és ez egy szükséges beruházás. Korábban a Fővárosi Önkormányzat a Gellért-hegy és a Várhegy turistabusz-problémáit mindig is együttesen kezelte. Walton Imre azt gondolja, ez az elállási indok mondvacsinált. "Inkább egy gazdaságossági kérdés, hogy nem ilyen üzleti profillal szeretnék megvalósítani, hanem egyedül vagy az állammal együtt közberuházásként" – fogalmazott.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Az iráni FARS hírügynökség szerint három robbanást lehetett hallani Iránban Iszfahán tartományban egy katonai bázison, ahol vadászgépek állomásoznak. Egy amerikai tisztviselő azt mondta, hogy Izrael mért csapást Iránra, a létesítmény nem nukleáris volt. Az iráni légvédelmet aktiválták. Napközben kétértelmű nyilatkozatok születtek azzal kapcsolatosan, valóban Izrael támadott-e, Teherán eddig nem vádolta ezzel meg a zsidó államot, a Hamász viszont igen. Közben Szíriát is támadás érte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×