INFORÁDIÓ
2023. január 31. kedd
Gerda, Marcella

gellérthegy

sikló

beruházás

per

Gellérthegyi Sikló Kft.

Sikló helyett csak pereket kap a Gellérthegy

Bár minden engedélye megvan, mégsem kezdődhet el a gellérthegyi sikló beruházása. A cég a fővárost, a városvezetés pedig az engedélyeket kiállítókat perelte be.

Minden szükséges engedélyünk megvan, még a 2006-2007-ben indított tervezési folyamat során született tervekre is hatályos az engedélyünk – mondta az InfoRádiónak Walton Imre, a Gellért-hegyi Sikló Kft. ügyvezető igazgatója.

Az építkezés azért nem indult el, mert a 2010-2020 közötti időszakban a Rác Fürdő "árnyékába" került a projekt, mert ugyanaz a tulajdonosi köre volt a két beruházásnak. Emiatt is változtatták meg a nevét Gellérthegyi Siklóra. A beruházás 2020-ban új lendületet kapott, akkor új terveket készítettek, egyeztettek a kerületi és a fővárosi önkormányzattal.

Walton Imre szerint ekkor látványosan haladtak a tervek addig, amíg egy újabb fordulat nem történt. Az ügyvezető szerint valamilyen politikai döntés születhetett a Fővárosi Önkormányzatnál, "és onnantól kezdve kiszerettek ebből a projektből".

A cég elindított egy megállapítási pert, és azt kéri a bíróságtól, hogy mondja ki: a főváros elállásközlése jogszerűtlen volt. Walton Imre megjegyezte: a főváros minden engedélyt, amit megkaptak, keresettel támadott meg. Ez szerinte azért "furcsa", mert a társaságban a főváros közvetetten tulajdonos, és közös döntés született a tervek elkészítéséről, közös döntés hagyta jóvá, hogy ezt magánbefektető finanszírozza.

A tervek elkészültek, az engedélyeket megkapták, de a főváros ezeket rendre keresettel támadta.

A főváros egy hivatalos közlésben az elállás alapvető indokaként az érdekmúlást nevezte meg. Ezt azért tartják furcsának, mert a főváros vezetése úgy nyilatkozott, hogy lesz sikló, és ez egy szükséges beruházás. Korábban a Fővárosi Önkormányzat a Gellért-hegy és a Várhegy turistabusz-problémáit mindig is együttesen kezelte. Walton Imre azt gondolja, ez az elállási indok mondvacsinált. "Inkább egy gazdaságossági kérdés, hogy nem ilyen üzleti profillal szeretnék megvalósítani, hanem egyedül vagy az állammal együtt közberuházásként" – fogalmazott.

Kapcsolódó hang

Húzódik a pereskedés a Gellért-hegyi sikló ügyében
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018