INFORÁDIÓ
2022. augusztus 20. szombat
István

kiss ambrus

sikló

főváros

lánchíd

A főváros így nemet mond a Gellért-hegyi siklóra

A főváros így nemet mond a Gellért-hegyi siklóra

Infostart / InfoRádió

A főváros eláll a Gellért-hegyi sikló kivitelezéséről szóló szerződéstől, emelkedhet a szociális ágazatban dolgozók bére, több ingatlan pedig védetté válhat – a többi között ezekről is dönthet a Fővárosi Közgyűlés jövő héten.

A Fővárosi Önkormányzat nem járul hozzá, hogy magánberuházásban valósuljon meg a gellérthegyi sikló kivitelezése, ezért eláll a szerződéstől – közölte az általános főpolgármester-helyettes egy háttérbeszélgetésen.

„Mi azt gondoljuk, hogy a finanszírozási feltételek nem teljesültek. 2009-es megállapodás van szó. Az eredeti engedélyek lejáratából eredendően érdekmúlás következett be, megváltozott az eredeti műszaki tartalom és a jogszabályi környezet is” – mondta Kiss Ambrus. Hozzátette: a főváros szeretné a Gellért-hegyi siklót, de közberuházás keretében. Van egy érvényes kormányhatározat, amely kimondja, hogy a sikló közberuházásként valósul meg, ezzel szemben a magánberuházói oldal láthatólag „nyomja ezt a történetet”, hiába nem ért ezzel egyet a főváros – fejtette ki.

„Ha van erre uniós forrásszerzési lehetőség, ezt valósítsuk meg közberuházásként, ne pedig egy ilyen furcsa konstrukció keretében.

De azt mondjuk, hogy mi ezt nem fogjuk engedni, a Gellért-hegyen nekiállni magántőkével fúrni-faragni, és fákat dönteni, aztán majd menet közben, vagy úgy lesz vagy nem úgy lesz a beruházás, ebbe nem akarunk belemenni. Ebben csak veszélyeket látunk, ezért elállunk ettől a megállapodástól” – emelte ki Kiss Ambrus. A főváros javasolja a kormánynak, hogy nézzék meg, a helyreállítási alapból lehetne-e erre forrást szerezni.

Az általános főpolgármester-helyettes kiemelte, hogy a Fővárosi közgyűlés jövő heti ülésén a szociális ágazatban dolgozók béremeléséről is szó lesz. A munkáltatói kiegészítést, a normatíván felüli részt 15 százalékkal megemelik, ez 461 millió forint plusz bért jelent.

Kiss Ambrus arról is beszélt, hogy a közgyűlésben napirenden lehet még a fővárosi ingatlanok védettségéről és közterületek felújításához szükséges pályázati forrásokról szóló javaslat is.

A főpolgármester-helyettes kitért a Lánchíd felújításával kapcsolatos legújabb napirendi pontra is. Elkezdődik a Clark Ádám tér és a Széchenyi István tér tervezése, de ehhez a Városháza iroda felújításából vettek el forrást, hogy a szerződést lehívják. Kiss Ambrus szerint egy éve tart a jogvita arról, hogy a terveket hogyan veszi át a Budapest Fejlesztési Központ.

Kiss Ambrus kérdésünkre válaszolva elmondta azt is, hogy

továbbra is várják a kormánytól a 6 milliárd forintos állami hozzájárulást a Lánchíd rekonstrukciójához.

Beszélt arról is, hogy a főváros részvételi költségvetése keretében a budapestiek javaslatára 100 helyszínen kerékpártámaszokat helyeznek ki, állatterápiás programokat valósítanak meg és ivókutakat alakítanak ki.

Nyitókép: Gellérthegyi SIKLÓ Kft.

Kapcsolódó hang

A főváros így nemet mond a Gellért-hegyi siklóra
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018