eur:
369.87
usd:
345.56
bux:
47869.61
2023. június 3. szombat Klotild
Nyitókép: Gellérthegyi SIKLÓ Kft.

Jogi lépéseket fontolgat az elkaszált Gellért-hegyi sikló beruházója

Hosszú évekre ellehetetlenül az építkezés – közölte a Gellérthegyi Sikló Kft. csütörtökön, reagálva a Fővárosi Közgyűlés előző napi döntésére.

A közleményben a cég hangsúlyozta: értetlenül fogadják az előzetes egyeztetés vagy tájékoztatás nélkül hozott döntést. A beruházó szerint a megszavazott előterjesztés számos, a valós történéseknek ellentmondó állítást tartalmaz.

A sikló építéséről szóló szerződés felmondása nem csak a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a Sikló-Beruházó Kft. közös tulajdonában lévő projektcég, a Gellérthegyi Sikló Kft. értékét devalválja súlyosan, de a Gellért-hegy lakosságát is beláthatatlan időre megfosztja attól, hogy a városrészből kitilthassák a negyed közúthálózatát megterhelő, súlyosan környezetszennyező buszforgalmat – írták.

A tájékoztatás szerint a Gellérthegyi Sikló Kft. megújult befektetői háttérrel tavaly látványosan felgyorsította a beruházás előkészítését. Az érintett kerületek vezetésének kéréseit is figyelembe véve új műszaki és látványtervek készültek, a fejlesztés új építési, valamint környezetvédelmi és közúthatósági engedélyt kapott. Emellett a projekttársaság a fejlesztés megvalósításához szükséges finanszírozási hátteret is megteremtette. A tervezés során tekintetbe vették, hogy a siklónak képesnek kell lennie teljes egészében kiváltani a Gellért-hegyre irányuló összes tömegközlekedési eszközt és a turistabusz-forgalmat.

A beruházás meghiúsulása közvetlen anyagi kárt okoz Budapestnek is,

mert a főváros elesik a Gellérthegyi Sikló Kft. által fizetendő egyszeri 500 millió forintos földhasználati díjtól, valamint a projekttársaság által ezt követően 50 éven keresztül fizetendő évi 250 millió forintos díjtól – áll a közleményben.

A beruházó cég kitért arra is, hogy a főváros jelenlegi vezetése a Fővárosi Közgyűlés szerdai döntését megelőzően számos alkalommal fejezte ki hivatalos formában a támogatását a sikló megvalósításával kapcsolatban.

A Gellérthegyi SIKLÓ Kft. a történések, valamint az eddigi ráfordításokból és a remélt haszon elmaradásából fakadó veszteségek mérlegelését követően tulajdonosaival, a szintén kárt szenvedett Budapesti Közlekedési Központtal és a magánbefektetőkkel egyeztetve dönt

a további lehetséges jogi lépésekről

– közölték.

Ahogyan arról az Infostart is beszámolt, a Fővárosi Közgyűlés szerdán döntött arról, hogy a fővárosi önkormányzat eláll a Gellért-hegyi sikló és az alsó állomásnál tervezett autóbuszparkoló megépítésére vonatkozó 2009-es szerződéstől.

Az elfogadott előterjesztésben a megállapodástól elállást úgy indokolták: a szerződés hatályba lépésétől számítva több mint 13 év telt el anélkül, hogy a szerződés szerinti beruházás megvalósítását szolgáló érdemi kivitelezési munkák egyáltalán megkezdődtek volna, és a beruházás eredeti műszaki tartalmától történő eltérés miatt a szerződésben foglaltak teljesítése a beruházó érdekkörében felmerülő okból a továbbiakban már nem is lehetséges.

Mindezekre, valamint a jogszabályi környezet lényeges megváltozására és a szerződés gazdasági egyensúlyának felbomlására tekintettel a fővárosi önkormányzatnak a továbbiakban nem áll érdekében a szerződés fenntartása – olvasható az előterjesztésben.

Címlapról ajánljuk
AKTUÁLIS
VIDEÓ
Amerika szerint Oroszország már Ukrajnában is csak a második legerősebb, Melitopolt és Bergyanszkot támadják az ukránok - Háborús híreink szombaton

Amerika szerint Oroszország már Ukrajnában is csak a második legerősebb, Melitopolt és Bergyanszkot támadják az ukránok - Háborús híreink szombaton

Megkezdődött az ukrán erők kiképzése az amerikai Abrams tankokon, ezzel együtt Antony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere pénteken kijelentette, hogy az Egyesült Államok Ukrajnával és más szövetségeseivel azon dolgozik, hogy konszenzust építsenek ki a háború befejezése érdekében. A külügyminiszter beszédében lekicsinyelte az orosz hadsereg képességeit. Ukrán rakétatámadás érte Melitopolt és Bergyanszkot, miközben a Wagner-csoport új feladatot kapott Bahmutban. Nagy-Britannia támogatja Ukrajna NATO-hoz való csatlakozását, bár a politikai realitás az, hogy Ukrajna nem csatlakozik a NATO-hoz addig, amíg háborúban áll Oroszországgal. Az ukránok által támogatott orosz lázadó csoportok elmondása szerint továbbra is harcolnak az oroszországi Belgorod régióban, annak ellenére, hogy Moszkva csütörtökön azt állította, hogy visszaverte a támadást.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×