eur:
393.2
usd:
367.36
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
Budapest, 2021. január 26. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem épülete esti kivilágításban a Műegyetem rakparton, előtérben a Duna. MTVA/Bizományosi: Róka László
Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Róka László

Mindent bevetnek a hazai egyetemek a takarékosság jegyében - itt a lista

A kormány kérését nem csak az állami fenntartású intézmények vették komolyan.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium határozata szerint az állami egyetemeknek – Eötvös Loránd Tudományegyetem, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Eötvös József Főiskola, Magyar Képzőművészeti Egyetem, Zeneakadémia – szeptember 22-ig kellett elkészíteniük az „energiamegtakarítási tervet”.

Az, hogy eddig milyen rezsivédelmi intézkedéseket vezettek be, a Telex gyűjtötte csokorba, amiből az is kiderül: a kormány kérését nem csak az állami fenntartású egyetemek vették komolyan, hiszen az elszabaduló rezsiárak miatt a spórolás mindenkinek a saját érdeke lett.

Mint írják, az Eötvös Loránd Tudományegyetemen első lépésként létrehozták az Energiatakarékossági Támogató Bizottságot, az intézkedések végrehajtására és koordinálására pedig energiatakarékossági felelőst jelöltek ki. A híroldal megkeresésére az ELTE jelezte: az egyetem teljes bezárására nem kerülhet sor. Hozzáteszik, bár kevés konkrétumot lehet egyelőre tudni, de a legszükségesebb helyekre az ELTE Kancellária Műszaki Főigazgatóság melegvíz-korlátozás pótlására villanybojlereket szereltetett fel. Emellett ami már biztos, hogy még a tanév megkezdése előtt módosították a tanév eredetileg tervezett rendjét, erről itt írtunk. Az ELTE szerint a szükséges korlátozások előreláthatólag csak a téli szünet és a vizsgaidőszak idejére terjednek majd ki, a végleges intézkedéscsomag várhatóan novembere készül el.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME) bejelentett energiatakarékossági intézkedések (lásd alább), április 15-ig maradnak érvényben:

  • az egyetem épületeiben a fűtést időszakosan korlátozzák: hétfő, kedd, szerda és csütörtök 18 és másnap 6 óra között, valamint péntek 15 órától következő hét hétfő reggel 6 óráig;
  • tilos a kiegészítő elektromos fűtőberendezések (pl. hősugárzók, olajradiátorok) és a klímaberendezések fűtési célú használata az egyetem területén;
  • korlátozzák az egyetemen a közvilágítás intenzitását;
  • lekapcsolják a nem technológiai célú klímaberendezéseket;
  • a melegvíz-szolgáltatást – a kollégiumok és a szociális célú létesítmények (pl. öltözők) – kivételével korlátozzák, illetve szüneteltetik;

Továbbá az egyetem Bogdánfy úti Sporttelepén a strandröplabda- és teniszpálya téliesítéséhez szükséges sátrakat nem állítják fel, de a Sportközpont és a szabadtéri sportlétesítmények továbbra is működnek, a Balatonlellei Ifjúsági Tábort és a gödi Mérőtelepet téliesítik, a létesítményeket a fűtési időszakban bezárják, és a Balatonfüredi Tudáscentrum csak előre szervezett eseményekre használható.

A Pécsi Tudományegyetemen (PTE) október 10-től tilos használni a fűtésre is alkalmas klímákat. Továbbá a minimum-hőmérséklet a termekben 20 fok, a közösségi és közlekedési helyeken pedig 18 fok lesz – derült ki az egyetem honlapján közzétett energiamegtakarítási utasításból.

Eszerint tilos bármiféle hőfejlesztő eszközt bedugni, az épületek külső tereinek világítását és más díszkivilágításokat, térvilágításokat, sőt a parkolóvilágítást is működtetni. A közös, illetve közösségi terekben a világítási üzemidőt és az intenzitást is csökkenteni fogják. Azokat a felvonókat, amikre nincs szükség az akadálymentesítéshez, üzemen kívül helyezik. Az elektromos autótöltőket lezárják, kizárólag az egyetemi autóflottát lehet tölteni róla. Elektromos rollert, kerékpárt tilos bent tölteni.

A fentieken túl változik az őszi szemeszter beosztása is.

A Debreceni Egyetem dolgozóinak munkavédelmi eszközként derékmelegítő plédeket osztanak ki, az intézményben az állandó minimális hőmérséklet 18 fok lesz. Ez alól csak a kollégiumok a kivételek, ahol a minimális 20–22 Celsius-fokot fogják tartani.

Az egyetem október 24-én honlapján azt írta, egyes épületeket rövidebb-hosszabb időszakra használaton kívül helyeznek, más épületekbe vagy akár kampuszokra koncentrálva a tevékenységet. A cselekvési terv fontos eleme, hogy megváltozik a tanév időbeosztása: a szemeszter december 9-ig tart, december 12. és 21. között lesz a vizsgaidőszak első szakasza, majd az egészségügyi intézmények területén működő képzések kivételével december 22. és január 8. között szünetel a vizsgáztatás. A vizsgaidőszak második szakasza így a karok többségénél január 9-től február 10-ig tart, a második félév szorgalmi időszaka pedig egy hét csúszással május 19-ig. „Esetleges extrém hideg idő a tervezett februári munkarendet befolyásolhatja”.

Elérte a spórolási hullám a Nemzeti Közszolgálati Egyetemet is, az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat a Facebookon tette közzé a rektor utasítását a téli időszakra vonatkozó takarékossági intézkedésekről:

  • december közepétől két hónapra bezárják a kollégiumokat (kettőt kivéve);
  • bezárják az egyetemi épületeket december 19. és január 9. között (kivéve a szárnyépületet);
  • az egyetemi épületeket, így a kollégiumokat is legfeljebb 18 fokra fűtik (kivéve a rendelőket),
  • az uszodát is bezárják december 19-től, de azt január végéig;
  • a vizsgaidőszakban távolléti vizsgáztatás lesz;
  • a tavaszi félév szükség szerint távolléti oktatásban indul majd;
  • az Orczy park világítását kikapcsolják este 8 és reggel 6 között;
  • az egyetem díszkivilágítását is leoltják este 9-kor;
  • sötétbe borulnak a sportpályák;
  • az egyetem épületeiben a meleg víz kevésbé lesz majd meleg;
  • de a kézszárítóknak is lőttek, kikötik őket;
  • kicsavarnak minden második izzót, fénycsövet;
  • betiltják az olajradiátorok, hősugárzók használatát;
  • de azokat rektori engedély nélkül be sem lehet vinni;
  • bezár a vívóterem, a Ludovika Oktatási Központ, a Tópart Épület és a lövészklub is;
  • az üzemanyagkártyával legfeljebb 40 ezer forintig lehet tankolni havonta.

A sor itt még nem ér véget, a Telex cikke kitér ugyanis még a Budapesti Gazdasági Egyetem, a Semmelweis Egyetem, a Corvinus Egyetem, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem intézkedéseire is.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×