eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pexels.com

Online vásárlás: veszélyes a helyzet, kampány indul az adatcsalók ellen

Nincsenek biztonságban az online vásárlók. A kibertérben tevékenykedő csalók hatékonyak, és jól reagálnak a felhasználók védekezésére.

Nagyon fontosnak tartottuk már az elmúlt időszakban is a magyar felhasználók internetes biztonságát. Ezért hívtunk életre tavaly ősszel egy nagyszabású iparági közös kezdeményezést. Ehhez csatlakozott nem sokkal később az ORFK is partnerként – mondta az InfoRádiónak Takács Borbála, az Adevinta Hungary képviselője.

Már idén februárban is volt egy figyelemfelhívó kampányuk, ami arról szólt, hogy miként tudnak az emberek az internetes vásárlások során a lehető legóvatosabban eljárni. A mostani, október végéig zajló kampány Takács Borbála szerint:

  • reagál az elmúlt időszakban is megfigyelhető, intenzív és nagy volumenű csalássorozatra,
  • felkészíti a lakosságot a közelgő év végi nagy vásárlási csúcsszezonra,
  • tapinthatóvá szeretné tenni azt a szándékot, hogy a fogyasztókat érintő eseményekre érzékenyen, rövid idő alatt, és hatékonyan reagáljanak a hatóságokkal és a kereskedelemben résztvevő szereplőkkel együtt.

Az Adevinta Hungary alá tartozik a Jófogás.hu és a Használtautó.hu felület, ezeken a portálokon azt érzékelik, hogy egyre tudatosabbak a felhasználók.

"A kibertérben működő csalók elképesztően gyorsan reagálnak minden olyan védekezési mechanizmusra, amit akár a szereplők, akár a felhasználók kiépítenek vagy megtanulnak" – mondta Takács Borbála, aki szerint a tudatosság mellett fontos arról informálni az embereket, hogy miként érheti őket támadás.

Mint mondta: a tapasztalt online vásárlóknak is fontos, ha bizalmas információkat, felhasználónevet, jelszót, bankkártyaadatokat kérnek tőle, fizetésre vagy tranzakcióra szólítják fel, akkor álljon meg. Fontos ellenőrizni, hogy jó helyen van-e, és tudja-e, kivel áll éppen kapcsolatban.

Takács Borbála szerint az elmúlt időszakban ezer fölötti azon bejelentések száma, amikor a felhasználók arról értesítenek, hogy márkanévvel visszaélve valaki próbált adatot kicsalni. Megjegyezte: ezek egy részében a csalók sikerrel is járnak.

Idén havi átlagban a kétszerese a tavalyi év megelőző időszakával összehasonlítva az adatcsalási próbálkozások száma. Ez megjelenik a kiszállító cégeknél, a banki felületeknél, a legutóbbi időben a közműszolgáltatóknál is.

Internetes támadás esetén

Ha az internetfelhasználó hasonló támadást tapasztal, Takács Borbála szerint azonnal értesíteni kell azt a szolgáltatót, akinek a felületéről indulva ezzel a csalási kísérlettel találkozott. Ne csak akkor szóljon, ha a csalás megvalósult, és megkárosították, hanem akkor is, ha érzékelte a csalási kísérletet.

Ügyfélszolgálataikon keresztül kapcsolatban állnak a bűnüldöző szervekkel, ők továbbítják a rendőrség felé a csalási kísérletet, vagy a megvalósult csalást. "Minél hamarabb jelzi nekünk a felhasználó, annál hamarabb és hatékonyabban tudunk küzdeni ellene" – tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×