eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Closeup on womans hand adjusting thermostat valve
Nyitókép: djedzura/Getty Images

Többhetes leállások jönnek Szegeden, Miskolc "végveszélyben" van

Hivatalok, szabadidős létesítmények zárnak be, egy egyetemen digitális oktatás jön, és számos vidéki fürdő is drasztikus lépésekre kényszerül.

A Városvédelmi Egyeztető Tanács szerdai ülése után Miskolc vezetése levelet küldött a kormányzatnak arról, hogy eddig milyen városvédelmi intézkedéseket hozott meg, illetve hogy az alapfeladatai ellátásához mennyi forrás lenne szükséges. Az egyeztetésen elhangzott: költségvetési szempontból már a 2022-es évet is veszélyeztetik az elképesztő magasságokba emelkedett energiaárak, a 2023-as év azonban a most megismert számok alapján szinte reménytelennek tűnik.

A számok magukért beszélnek. Miskolc költségvetése mintegy 40 milliárd forint. A városvezetés szerint

  • ha csak a kötelező feladatokat ellátó szervezetek rezsiköltségeit veszik figyelembe, akkor már 2022-ben is 6,5 milliárd forintot kell kiadnia városnak (szemben a 2021-ben 2,5 milliárd forinttal), de 2023-ban már több mint 17,5 milliárd a költség.
  • A nem kötelező feladatok esetében a kifizetendő számlák volumene: 2021-ben 300 millió, 2022-ben 930 millió, 2023-ban 2,4 milliárd forint.

Mint közölték, a múlt héten bejelentett megszorító intézkedések – az intézményvezetőkkel egyeztetve – már ezen számok ismeretében születtek meg. Emiatt zárnak be a város fürdői is, ami miatt 110 embert küldenek el.

Miskolc levelet küldött a fentiekről Balla György miniszteri biztosnak – akit az elszabaduló rezsiárak miatt, az önkormányzatokkal történő egyeztetések lebonyolításával bíztak meg –, valamint az ügyben érintett minisztériumoknak. Erre azért volt szükség, mert az önkormányzatoknak az alapellátások (óvodai és bölcsődei ellátás, közlekedés, idősellátás, közétkeztetés) biztosítása az elsődleges feladata, és ezek hatékony működtetéséhez takarékossági tervet kell készíteniük. Kormányzati ígéret szerint forráshiány esetén ezen terv jelenthet tárgyalási alapot a kormány és a helyhatóságok között.

Szegeden is baj van, hosszú leállások jönnek

Ahogy a többi településen, úgy Szegeden is hatalmas energiaszámlákkal szembesült az önkormányzat. Október 1-jétől már hétszeres áron kapja a gázt, ezért a tavalyi évi 500 millió forintos gázfűtési költség 3 milliárd 500 millió forintra emelkedik. A távfűtésnél, ami a kormányzati döntés nyomán immár nem része a rezsicsökkentésnek, tizenegyszeres a drágulás, ez legalább 700 millió forint pluszt jelent a városnak. Az MVM a korábbi tízszeresét kérte első körben az áramért, itt még zajlik a tárgyalás.

Szeged gazdasági alpolgármestere, Kovács Tamás a Szeged Televízióban elmondta: idén még minden intézmény működik, lesz karácsonyi vásár és díszkivilágítás is, de azzal a javaslattal állnak a közgyűlés elé, hogy

több kulturális és sportlétesítmény – így a Szegedi Nemzeti Színház is –, számos idősklub és szociális ellátóhely, valamint számos hivatal – így a polgármesteri is – hónapokra bezárjon.

Az érintett intézmények december 1-jétől március 3-ig nem fogadnak majd vendégeket. Az Anna fürdőben is csak a járóbeteg-szakellátás működik majd, és december 19-től március 3-ig a vizes részleg zárva lesz. Kényszerszünetet tart a könyvtár, a bábszínház és a Tourinform-iroda (valamint a tájház). Néhány intézménynek ezektől eltérő, de szintén hosszú zárva tartási időt javasolnak. Január-februárban nem lesz díszkivilágítás és leállnak a szökőkutak – olvasható a szeged.hu portálon.

Három hónapra bezár három óvoda, az érintett gyerekeknek máshova kell járniuk. Az intézményekben 20-22 fok lesz. A bölcsődék a lehető legrövidebb ideig lesznek nyitva a március 3-ig tartó téli időszakban. A létesítményeknek a felnőttek által használt szociális helyiségeiben, továbbá a közlekedőkben és a raktárakban legfeljebb 18 Celsius-fok lehet.

A bezárásokkal másfél milliárd forintot tud megtakarítani Szeged, és a javaslat szerint ez az ára annak, hogy működőképes maradhasson a város, illetve hogy senkit se kelljen elküldeni vagy fizetés nélküli szabadságra kényszeríteni. Kovács Tamás a portál szerint azt mondta, hogy "a kormány nem hajlandó velük leülni tárgyalni, a kijelölt tárgyalóbiztosnak, Balla Györgynek semmilyen döntési lehetősége nincsen".

Távoktatás Dunaújvárosban

A Dunaújvárosi Egyetem duol.hu-nak adott válaszából kiderült, hogy a távfűtési költségek közel tízszeres mértéke kényszeríti az intézményt arra, hogy átálljanak a digitális oktatásra, és így ne használják egyes épületeiket. Megjegyzik, hogy a DUE kiváló online tananyagokkal rendelkezik, amelyeket már a koronavírus-járvány időszaka alatt többszörösen is kipróbált és sikeresen alkalmazott.

Az előre tervezett programokat megtartják (így a novemberi Tudományos Hét rendezvényeit, vagy a novemberi és decemberi nyílt napokat, amelyek a felvételizőknek segítenek).

Rövidebb nyitva tartás vagy hosszabb leállás a fürdőknél

Éppen csak kiheverték a koronavírus-járvány hatásait a fürdők, most az elszálló energiaárak miatt komoly nehézségekkel szembesülnek. Ráadásul, ha bezárnak, az nagy csapás lehet a környékük turizmusára nézve is, hiszen a fürdők komoly vonzerőt jelentenek az utazók számára.

Számos helyen már korábban, szeptember elején bezártak, máshol egyelőre csak a nyitva tartási időt vagy napokat korlátozták. A hellovidek.hu közöl egy listát arról, milyen sok intézményt érintenek ezek az intézkedések.

Neves fürdővárosok létesítményeit is elérte a csapás: néhány napja bezárták Nyíregyházán a Júlia Fürdőt és a Hotel Fürdőház wellness részlegét. Ugyancsak leállt az Eissman Városi Sportuszoda működése. Az Aquarius Élményfürdő üzemel. Siófokon már nyáron bezárták a Galerius Fürdőt, amelynek a koronavírus-járvány kényszerű zárlata mellett műszaki kihívásokkal is meg kell küzdenie – felújítását uniós pénz segítségével remélik.

A budapesti gyógyfürdők nem zárnak be, de árat emelnek, és egyes szolgáltatásokat korlátozni fognak. Bizonyos fürdők rövidebb ideig lesznek nyitva.

A hellovidek.hu-nak Kántás Zoltán, a Magyar Fürdőszövetség elnöke azt mondta, hogy bár már történtek bezárások vagy szolgáltatás-csökkentések,

"még nem indult el bezárási hullám a vidéki fürdőkben, de az energiaárak növekedése miatti valós költségnövekedés terheit lehetetlen teljes mértékben a vendégekre hárítani".

Reálisan az infláció mértékének megfelelő emelést lát megvalósíthatónak a jövőben, illetve egyeztetnek a Magyar Turisztikai Ügynökség vezetőivel számos segítő javaslatról. Ilyen az az "ársapka" alkalmazásának lehetősége az ágazatban, az áfa-csökkentés és a SZÉP-kártya adómentessé tétele, valamint a bér-, járulékmentesség átmeneti biztosítása a közfürdők üzemeltetői számára.

Címlapról ajánljuk

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×