eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Látogatók úsznak a fővárosi Széchenyi fürdőben 2021. május 1-jén. Ezen a napon ütemezett nyitás kezdődött a koronavírus-járvány miatt bezárt budapesti fürdőkben. Első lépcsőben a Széchenyi, a Gellért, a Rudas, a Lukács, a Paskál és a Csillaghegyi Árpád Forrásfürdő nyitották meg kapuikat a védettségi igazolvánnyal rendelkezők számára. A 18 éven aluliak és a gyógyászati szakrendelésre beutalóval érkező vendégek számára nem szükséges a védettségi igazolvány. A 18 éven aluliak kizárólag felügyelettel látogathatják a fürdőket.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Árat emelnek és szolgáltatásokat korlátoznak a fürdők Budapesten

De nem zárnak be.

Brutálisan megugrottak a fővárosi fürdőket és strandokat üzemeltető cég energiaszámlái. Tavaly még kilowattóránként 38 forintos áron tudták beszerezni a villamos áramot, az idén már 83 forintot kell fizetniük, a decemberben lejáró energiaszállítói szerződés pótlására bekért ajánlatok az idei ár 3,5-szereséről szólnak a jövő évre vonatkozva.

Még durvább a helyzet a földgáz esetében. A tavaly köbméterenként fizetett 74 forintos ár az idén 205,6 forintra ugrott. Az október elsejével induló új gázévben pedig már több mint 1300 forintot kell fizetnie a Budapest Gyógyfürdői és Hévízei (BGYH) Zrt.-nek minden köbméter földgázért. A 2021-es évhez viszonyítva 18-szoros a drágulás - de ők legalább kaptak ajánlatot - írta a Népszava. A cég energiaszámlái az idei 1,4 milliárd forintról 4 milliárdra nőhetnek jövőre.

Bezárásokkal nem készülnek, viszont Szűts Ildikó, a cég vezérigazgatója szerint megkerülhetetlen a jegyáremelés, továbbá bizonyos fürdőkben rövidülhet a nyitvatartás, illetve egyes szolgáltatásokat korlátozhatnak. Ahol például tíz szauna van, azok közül lehet, hogy csak hármat fűtenek fel. A cég minden egyes fogyasztóhelyre felmérésen alapuló részletes energiaválság-tervet készít, azok alapján hoznak majd döntéseket.

A BGYH Zrt. 2022-ben nagyon sikeres első félévet és nyarat zárt - hangsúlyozta Szűts Ildikó. Így a brutális energiaszámlák, az elszálló infláció, valamint a forgalom 15 százalékát kitevő, a háború miatt elmaradó orosz-ukrán vendégek ellenére is nyereségesek lehetnek az év végére. Az első félévben 2 milliárddal teljesítették túl a tervet, decemberre ez akár 3,2 milliárdra hízhat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×