eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Scenic aerial view of Budapest city skyline at sunset seen from the top of St. Stephens Basilica, Budapest, capital city of Hungary.
Nyitókép: Getty Images/Lingxiao Xie

Önkormányzatok rezsitámogatása: beperlik a kormányt a DK fővárosi polgármesterei

A Demokratikus Koalíció fővárosi polgármesterei kerületenként 471,5 millió forintra tartanak igényt.

"Budapest lakosságának egyharmadától, összesen 620 ezer embertől tagadta meg az Orbán-kormány a budapestiek adóiból is fizetett rezsitámogatást pusztán azért, mert ellenzéki vezetésű önkormányzatokat választottak" – írja a Demokratikus Koalíció közleményében.

Mint írták, nem kapott a fővárosnak szánt nyolcmilliárd forintos rezsikompenzációból segítséget öt DK-s polgármester által vezetett kerület – a III., a IV., a XI., a XV. és a XVIII. kerület –, valamint Ferencváros sem.

"A Demokratikus Koalíció polgármesterei nem nyugszanak bele abba, hogy politikai bosszúból Orbán Viktor 620 ezer budapesti lakost hagyott magára a rezsiválságban,

ezért pert indítanak az Orbán-kormány ellen" – írták.

Miután a kormány által odaítélt önkormányzati támogatási összegek mögött "nincsenek tisztességes számítások", a DK-s vezetésű kerületek a megítélt fővárosi kompenzáció átlagos összegére,

kerületenként 471,5 millió forintra tartanak igényt.

A DK polgármesterei korábban per helyett inkább közösen tárgyaltak volna a rezsikompenzációról, mert nem akartak egyénileg alkudozni a pénz kiosztásával megbízott kormánybiztossal, azonban a tárgyalás lehetőségét jogtalanul megtagadták tőlük.

"Pedig az ország nem épülhet a kormánnyal kötött egyéni alkuk sorozatára, hanem becsületes, kiszámítható kormányzás szükséges. Orbán Viktor azonban nem tárgyal és nem kormányoz, csak büntet és elvesz. Ezért az Árnyékkormány Magyarország egyetlen reménye arra, hogy végre minden önkormányzat tisztességes és igazságos bánásmódban részesüljön" – írták.

Az InfoRádió Szaniszló Sándort, a XVIII. Kerület DK-s polgármesterét, a párt fővárosi frakcióvezetőjét kérdezte a témában. A beszélgetést meghallgathatja a cikk legalján.

Kiss László polgármester reakciója

Az önkormányzatokat érintő kormányzati rezsitámogatásra reagálva Kiss László Óbuda-Békásmegyer polgármestere azt írta közleményében: "a III. kerület – számos más kerülettel illetve Hódmezővásárhellyel együtt – nem kapott még morzsákat sem a király asztaláról. Nem döbbenek meg ezen, mert pontosan ez volt az elmúlt évek gyakorlata is".

Szerinte "az állami rezsikáosz" hozzávetőlegesen ötmilliárd forinttal növeli meg önkormányzat terheit. Az, hogy vannak ellenzéki kerületek, amelyek kaptak – a kormánypártiakhoz képest természetesen jelentősen kevesebb – támogatást, nyilvánvaló szándék a kormány részéről, hogy megossza a budapesti polgármestereket.

"Természetesen nem hagyom tétlenül, hogy a kormányzat a normatív támogatásokat egyenlőtlenül, uralkodói kegyként osztogassa, ezért szeretném jelezni, hogy bírósághoz fordulok a kerületieket megillető források megszerzéséért!" – írta.

Miskolcért tárgyal a polgármester

Veres Pál, Miskolc ellenzéki polgármestere más önkormányzati vezetőkkel együtt – pártállástól függetlenül – több fórumon is jelezte, hogy amennyiben a kormányzat nem lép közbe, veszélybe kerülhet a város működése és az alapfeladatok ellátása – írja Miskolc Megyei Jogú Város sajtóközleményében.

A miskolci helyhatóság takarékossági tervet készített, melyet több szakminisztériumba is eljuttattak. Veres Pál tárgyalt Balla György miniszteri biztossal, Varga Mihály pénzügyminiszterrel és számos szaktárcával, ahol jelezték, hogy a város és a Miskolc Holding idei évi költségvetéséből, az elszabadult energiaárak miatt

17 milliárd forint hiányzik.

Tehát ennyi plusz forrás kellene ahhoz, hogy a szolgáltatásokban a város a tavalyi színvonalat fenntarthassa, hogy a város megfelelően működhessen. A Miniszterelnökség hétfőn bejelentette, hogy a kormány összesen 44 milliárd forint energiatámogatást ad a tízezer lakos feletti településeknek,

Miskolcnak ebből 1,2 milliárd forint jutott.

"Természetesen ez is segítség, de a miskolciaknak több jár. A városvezető folytatja a tárgyalásokat, hiszen további kormányzati szerepvállalásra van szükség, ahhoz, hogy a város a 2023-as évet teljesíteni tudja" – írták.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×