eur:
395.64
usd:
371.93
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay.com

A számítógép-használaton is spórol egy zuglói informatikus iskola

De „szigorúan tilos” lesz az iskolákban tölteni a mobiltelefonokat és a saját laptopok használatára sem lesz lehetőség a spórolás jegyében.

A 444.hu információi szerint a zuglói Wesselényi Miklós Műszaki Technikum egyik osztályfőnöke levélben értesítette a tanulókat és azok szüleit, hogy miután legalább 25 százalékkal kell csökkenteni az energiafogyasztást – aminek betartását rendszeresen ellenőrzik majd –, a továbbiakban nem lehet „feleslegesen” használni a lámpákat, "szigorúan tilos” lesz az iskolákban tölteni a mobiltelefonokat és a saját laptopok használatára sem lesz lehetőség.

Egy másik, a tanároknak címzett levél tanulsága szerint az intézményben korlátozzák a tanáriban a hűtőszekrények használatát, a nyomtatók és egyéb elektronikai eszközök használatát is, gondolva itt a projektorok és számítógépekre. Idézzük: az „informatikaórán minimális gyakorlati foglalkozást kell tartani a gépek fogyasztása miatt”. Állítólag, ha nem jön össze az energiafogyasztás 25 százalékos csökkentése, "további szankciók” várhatók.

A fentieken túl azt kérik a diákoktól, „mindenki öltözzön fel jól, lehetőleg rétegesen”, illetve vigyenek magukkal „ülőpárnát, plédet”, hogy „ne fagyjanak oda a székhez”, mert „a fűtési időszakban az első órán még hideg lehet”, miután nem indul be azonnal a fűtés, „az utolsó órán pedig már hideg”, mert már korábban leállítják a fűtést, „mivel a tanítás befejeztével az iskola épületét el kell hagyni”. (A fenntartó ebben az iskolában is 18 fokos hőmérsékletet írt elő.)

Hasonló energiatakarékossági intézkedések bevezetéséről döntött nemrégiben a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, ami korábban már jelezte: a spórolás jegyében december 17-től február 11-ig az NKE kollégiumai többségében zárva lesznek, sőt, január 9-ig az egyetemi épületek zöme is.

Rektori utasítás alapján „saját használatú informatikai, kommunikációs eszközt”, vagyis laptopot és telefont sem szabad tölteni az intézményben. Továbbá – mások mellett – este 9-kor lekapcsolják a dísz- és arculati világítást, leszerelik a meleg levegős kézszárítókat, felére csökkentik a világítótestek számát. A dolgozóknak minden nap végén áramtalanítani kell az összes eszközt.

Az összes épületben maximum 18 fokra lehet felfűteni, kivételt csak az uszoda és az egészségügyi helyiségek jelentenek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×