INFORÁDIÓ
2022. december 8. csütörtök
Mária

iskola

oktatás

gimnázium

School corridor with lockers. 3d illustration

Diákonként havi nyolcezer forint segítséget vár a szülőktől egy budapesti iskola

Infostart

Azért kérnek hozzájárulást a tanárok pluszmunkájukért, hogy ne kényszerüljenek hivatásuk elhagyására megélhetési okokból, ahogy ezt már sokan megtették.

Ugyan ellentétes elveikkel, hogy az állam által biztosított oktatásért pénzt kérjenek, de most kényszerhelyzetbe kerültek – olvaható a Madách Imre Gimnázium Facebook-oldalán.

A tanárok fizetése olyan alacsony, hogy több kollégájuknak megélhetési gondja van, ezért csak idén már a tanári gárdájuk 10 százaléka a hivatás elhagyására kényszerült. Ezzel elindult a gimnázium szellemi amortizációja, ami a források csökkenésével a tanulási környezet amortizációját is eredményezi – írják.

Az iskola hozzáteszi: a pedagógusok többségének másodállásban kell dolgoznia, hogy tudja fenntartani magát, ezért a heti 40 órán túl- ami magában foglalja a heti minimum 22 tanórát, az ügyeleteket, az adminisztrációt, a dolgozatjavításokat és a felkészülést – többet nem tudnak vállalni.

2023. január 1-je után az ezen felül végzett munkaidőn túli tevékenységekért, mit a kirándulások, színház-múzeumlátogatások, próbaérettségire, nyelvvizsgára, versenyekre való felkészítés, vagy a nyári táborok lebonyolítását plusz anyagi támogatásért cserébe tudják vállalni. A szülőktől ezért diákokként havi 8, két gyermek esetében 12 ezer forint hozzájárulást kérnek – idézi a bejegyzést az Index.

„Ez az összeg csökkenhet, ha a következő 3 hónapban 50 százalékot meghaladó béremelés lesz (min. 30 százalék béremelés +20 százalék infláció). Megszűnhet, ha elérjük a diplomás átlagbérre vonatkozó 80 százalékos ajánlást és megvalósul egy igazságos bérrendszer, valamint a működtetési költségek is megnyugtatóak lesznek” – emelték ki.

Azok számára, akiknek a havi 8 ezer forint megterhelő összeg, átmenetileg csökkentett befizetést is elfogad a gimnázium alapítványa.

Nyitókép: urfinguss/Getty Images
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018