eur:
394.83
usd:
364.11
bux:
65536.97
2024. március 19. kedd Bánk, József
School corridor with lockers. 3d illustration
Nyitókép: urfinguss/Getty Images

Diákonként havi nyolcezer forint segítséget vár a szülőktől egy budapesti iskola

Azért kérnek hozzájárulást a tanárok pluszmunkájukért, hogy ne kényszerüljenek hivatásuk elhagyására megélhetési okokból, ahogy ezt már sokan megtették.

Ugyan ellentétes elveikkel, hogy az állam által biztosított oktatásért pénzt kérjenek, de most kényszerhelyzetbe kerültek – olvaható a Madách Imre Gimnázium Facebook-oldalán.

A tanárok fizetése olyan alacsony, hogy több kollégájuknak megélhetési gondja van, ezért csak idén már a tanári gárdájuk 10 százaléka a hivatás elhagyására kényszerült. Ezzel elindult a gimnázium szellemi amortizációja, ami a források csökkenésével a tanulási környezet amortizációját is eredményezi – írják.

Az iskola hozzáteszi: a pedagógusok többségének másodállásban kell dolgoznia, hogy tudja fenntartani magát, ezért a heti 40 órán túl- ami magában foglalja a heti minimum 22 tanórát, az ügyeleteket, az adminisztrációt, a dolgozatjavításokat és a felkészülést – többet nem tudnak vállalni.

2023. január 1-je után az ezen felül végzett munkaidőn túli tevékenységekért, mit a kirándulások, színház-múzeumlátogatások, próbaérettségire, nyelvvizsgára, versenyekre való felkészítés, vagy a nyári táborok lebonyolítását plusz anyagi támogatásért cserébe tudják vállalni. A szülőktől ezért diákokként havi 8, két gyermek esetében 12 ezer forint hozzájárulást kérnek – idézi a bejegyzést az Index.

„Ez az összeg csökkenhet, ha a következő 3 hónapban 50 százalékot meghaladó béremelés lesz (min. 30 százalék béremelés +20 százalék infláció). Megszűnhet, ha elérjük a diplomás átlagbérre vonatkozó 80 százalékos ajánlást és megvalósul egy igazságos bérrendszer, valamint a működtetési költségek is megnyugtatóak lesznek” – emelték ki.

Azok számára, akiknek a havi 8 ezer forint megterhelő összeg, átmenetileg csökkentett befizetést is elfogad a gimnázium alapítványa.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Átfogó orosz hadjárattól tart Ukrajna, Európa háborúra készül - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Átfogó orosz hadjárattól tart Ukrajna, Európa háborúra készül - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Páncélozott harcjármű-koalíciót alapított Németország és Lengyelország, ismét téma az ukrán haderő tankokkal való felfegyverzése. Közben Lindsey Graham amerikai republikánus szenátor Ukrajnába látogatott, ahol arról beszélt, hogy hamarosan megegyezhet a két nagypárt Ukrajna támogatásáról. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke úgy látja: eljött az idő, hogy Európa felkészüljön a háborúra. Ukrajna közben egy átfogó orosz offenzíva elhárítására készül. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×