INFORÁDIÓ
2022. december 8. csütörtök
Mária

metró

ülés

bkk

metrowagonmash

Az M3-as vonalon közlekedő első felújított metrószerelvény Budapesten, a Határ úti megállóban 2017. március 20-án.

A BKK magyarázza, hogy mi a helyzet a metrók üléseivel

Infostart

Az M3 metróvonalon közlekedő orosz metrókocsik üléseinek karbantartása folyamatos, az esetleges problémák, és azok javítása járműkimaradást nem okoznak - közölte a BKK a sajtóhírekre reagálva.

Az orosz metrókocsik ellenőrzése során korábban talált sérült ülésvázakat garancia keretében az Metrowagonmash illetve a BKV Zrt. – a gyártó járműtelepi készletéből – cserélte. A folyamatban lévő ülésváz javítások a már lecserélt ülésekből képződő készletből történnek az orosz fél költségére, a folyamat járműállást nem okoz.

A természetes elhasználódásra és a nem rendeltetésszerű használatból bekövetkező sérülésekre az említett garancia nem vonatkozik - áll a BKK közleményében. Az már egy másik kérdés, hogy a garancia idő lejártával a BKV Zrt.-nek fel kell készülnie a saját hatáskörű javításra.

Mint írták, a BKV rendelkezik szerződéssel a napi igénybevétel során elhasználódó utas- és vezetőülések javítására a Metró Üzemigazgatóság által üzemeltetett összes járműre, tehát nem csak az orosz szerelvényekre.

Jelenlegi 113 millió forintos szerződésüket tavaly júliusban kötötték. A szerződés nyitott értéke 14 millió forint, ezért a közbeszerzési eljárások szokásos átfutási idejét figyelembe véve szükségessé vált egy újabb szerződés előkészítése 24 hónap időtartamra - mutattak rá.

A BKV közölte,

a felhívást még nem jelentette meg,

így a tervezett érték közlése egészen az ajánlatok bontásáig a társaság jogos gazdasági érdekeivel ellentétes volna. A kezdeményezés az összes üzemeltetett jármű üléseit tartalmazza.

Az ülések cseréje általában a járművek "ciklikus javítási fokozataival" egybekötötten történik. Járművet üléscsere miatt a forgalomból kivonni nem kell. A 3-as metróvonalon futó vonatok első javítási programja a jövő év második felében kezdődik, ekkor már cserélhetik majd ki az üléseket.

Az ülések cseréje, ritkább esetben igény szerint (pl. rongálás következtében), általában pedig a járművek – magasabb szintű – ciklikus javítási fokozataival egybekötötten történik. Járművet üléscsere miatt a forgalomból kivonni nem kell. Az M3-on futó 81.2K típusú vonatok első javítási programja a jövő év második felében kezdődik, ekkor már sor kerülhet ülések cseréjére.

Nyitókép: MTI Fotó: Balogh Zoltán
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018