eur:
389.2
usd:
362.69
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Diákok ebédelnek Budapesten a Harmat Általános Iskola menzáján 2017. december 19-én. Az intézményben ezen a napon Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár sajtótájékoztatót tartott az ingyenes szünidei gyermekétkeztetésről.
Nyitókép: MTI Fotó: Illyés Tibor

Egekbe szökik az iskolai menza ára, mindenki a megoldást keresi

A közétkeztetők a költségek növekedése miatt árat emelnek, miközben sok család inkább lemond a menzáról, a szakszervezet pedig állami beavatkozást sürget. A köznevelési államtitkár szerint vizsgálják, hogy a tanév folyamán szükséges-e további forrásokat biztosítani az étkeztetés árazása miatt.

A Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetségének elnöke már két hete arról beszélt az InfoRádióban, hogy harminc százalékkal drágulhatnak a menzák szeptemberben az alapanyagok, a rezsi és az üzemanyagár emelkedése miatt. Zoltai Anna hozzátette: a működtetők ebben a gazdasági környezetben már nem tudnak megfelelni a szigorúan meghatározott minőségi követelményeknek sem.

"Benne van a kockázat a rendszerben, hiszen senki nem tudja, hogy az év végén még milyen árváltozások lesznek, ami szintén hatással lesz az egész rendszerre. Elindult egy hatósági eljárás, ennek a rendeletnek a betartását kezdték el ellenőrizni most, miközben a közétkeztető ennek nem tudnak megfelelni ebben a gazdasági helyzetben" – jegyezte meg.

A Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke, Totyik Tamás szerint a korábban vázoltnál is súlyosabb lehet a helyzet, az információik szerint van, ahol majdnem száz százalékkal emelkedett a térítési díj, de a három- vagy többgyermekes és a hátrányos helyzetű családok gyerekeinek továbbra is ingyenes az étkeztetés. Az egy- és kétgyermekes családok esetében viszont már a családi pótlék sem lesz elegendő arra, hogy a gyereke egyhavi iskolai étkezését ki tudják fizetni.

Totyik Tamás szerint nagyon sokan visszamondják a menzát, és van olyan intézmény, ahol a tanulók közel ötven százaléka lemondta az étkezést, vagy nem fizette be, emiatt pedig komoly elmaradás van.

A PSZ alelnöke megfogalmazta javaslatait is: szerinte a legfontosabb az lenne, ha a kormány drasztikusan megemelné a gyermekétkeztetést ellátó intézmények támogatását. "Minimális bekerülési költséggel fizettessék meg a gyerekek étkezését. Egy önmagát családbarátnak nevező kormány a családokat legalább ennyivel támogassa" – mondta.

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár a Hír Tv-ben arról beszélt, hogy szükség esetén az új tanévben megvizsgálják a további támogatások lehetőségét.

"A közvélekedéssel ellentétben bár az iskolában kerül sor a menza megszervezésre, az étkeztetés biztosítására, de valójában ez egy önkormányzati feladat" – mondta. Az állami támogatások mértéke Maruzsa Zoltán szerint emelkedett, és a következő évben a magyar költségvetés az ideinél magasabb összeget tartalmaz erre a célra. Emellett

vizsgálni fogják, hogy a tanév folyamán szükséges-e további forrásokat biztosítani az étkeztetés árazása miatt.

Az a kérdés csak a gyakorlatban dől el, hogy az iskolai étkeztetők a szigorú minőségi követelményeknek mennyiben felelnek majd meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Titkos paktumot köthet az EU két legerősebb állama, komoly a tét

Titkos paktumot köthet az EU két legerősebb állama, komoly a tét

Olaf Scholz német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök csütörtökön Párizsban egy titkos vacsorán tárgyalt az EU Kína-politikájáról. A találkozóra néhány nappal Hszi Csin-ping kínai elnök európai látogatása előtt kerül sor, és a két vezető megvitatta a Pekinghez kapcsolódó stratégiai, valamint az EU védelmi és finanszírozási kérdéseit. Mellette viszont kibontakozik egy újabb konfliktus Ursula von der Leyen bizottsági elnök jövőjéről is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×