eur:
395.97
usd:
369.76
bux:
70470.45
2024. június 25. kedd Vilmos
Diákok ebédelnek Budapesten a Harmat Általános Iskola menzáján 2017. december 19-én. Az intézményben ezen a napon Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár sajtótájékoztatót tartott az ingyenes szünidei gyermekétkeztetésről.
Nyitókép: MTI Fotó: Illyés Tibor

Egekbe szökik az iskolai menza ára, mindenki a megoldást keresi

A közétkeztetők a költségek növekedése miatt árat emelnek, miközben sok család inkább lemond a menzáról, a szakszervezet pedig állami beavatkozást sürget. A köznevelési államtitkár szerint vizsgálják, hogy a tanév folyamán szükséges-e további forrásokat biztosítani az étkeztetés árazása miatt.

A Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetségének elnöke már két hete arról beszélt az InfoRádióban, hogy harminc százalékkal drágulhatnak a menzák szeptemberben az alapanyagok, a rezsi és az üzemanyagár emelkedése miatt. Zoltai Anna hozzátette: a működtetők ebben a gazdasági környezetben már nem tudnak megfelelni a szigorúan meghatározott minőségi követelményeknek sem.

"Benne van a kockázat a rendszerben, hiszen senki nem tudja, hogy az év végén még milyen árváltozások lesznek, ami szintén hatással lesz az egész rendszerre. Elindult egy hatósági eljárás, ennek a rendeletnek a betartását kezdték el ellenőrizni most, miközben a közétkeztető ennek nem tudnak megfelelni ebben a gazdasági helyzetben" – jegyezte meg.

A Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke, Totyik Tamás szerint a korábban vázoltnál is súlyosabb lehet a helyzet, az információik szerint van, ahol majdnem száz százalékkal emelkedett a térítési díj, de a három- vagy többgyermekes és a hátrányos helyzetű családok gyerekeinek továbbra is ingyenes az étkeztetés. Az egy- és kétgyermekes családok esetében viszont már a családi pótlék sem lesz elegendő arra, hogy a gyereke egyhavi iskolai étkezését ki tudják fizetni.

Totyik Tamás szerint nagyon sokan visszamondják a menzát, és van olyan intézmény, ahol a tanulók közel ötven százaléka lemondta az étkezést, vagy nem fizette be, emiatt pedig komoly elmaradás van.

A PSZ alelnöke megfogalmazta javaslatait is: szerinte a legfontosabb az lenne, ha a kormány drasztikusan megemelné a gyermekétkeztetést ellátó intézmények támogatását. "Minimális bekerülési költséggel fizettessék meg a gyerekek étkezését. Egy önmagát családbarátnak nevező kormány a családokat legalább ennyivel támogassa" – mondta.

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár a Hír Tv-ben arról beszélt, hogy szükség esetén az új tanévben megvizsgálják a további támogatások lehetőségét.

"A közvélekedéssel ellentétben bár az iskolában kerül sor a menza megszervezésre, az étkeztetés biztosítására, de valójában ez egy önkormányzati feladat" – mondta. Az állami támogatások mértéke Maruzsa Zoltán szerint emelkedett, és a következő évben a magyar költségvetés az ideinél magasabb összeget tartalmaz erre a célra. Emellett

vizsgálni fogják, hogy a tanév folyamán szükséges-e további forrásokat biztosítani az étkeztetés árazása miatt.

Az a kérdés csak a gyakorlatban dől el, hogy az iskolai étkeztetők a szigorú minőségi követelményeknek mennyiben felelnek majd meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Csoboth Róbert fiáról, Kevinről: erre a gólra vártam tőle 18 éven keresztül

Csoboth Kevin soha nem fogja tudni azt mondani, hogy én mint szülő nem tettem érte meg mindent – mondta az InfoRádióban az édesapa. Csoboth Róbert beszélt fia pályafutásának kezdetéről, a nehézségekről és arról is, hogy a skótok elleni gól milyen kapukat nyithat meg előtte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.25. kedd, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×