eur:
396.16
usd:
368.52
bux:
69853.31
2024. június 19. szerda Gyárfás
Nyitókép: Jupiterimages/Getty Images

Fájóan drágulhat az iskolai menza

Harminc százalékkal drágulhat az iskolai közétkeztetés szeptemberben az alapanyagok, a rezsi és az üzemanyag áremelkedése miatt – mondta az InfoRádiónak a Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetségének elnöke. Zoltai Anna szerint a menzát működtetők ebben a gazdasági környezetben már nem tudnak megfelelni a minőségi követelményeknek sem.

Minden sokkal drágább lett, az alapanyagok, a rezsi és a céges autók üzemanyaga is, továbbá érthető módon a dolgozók is magasabb bért követelnek, tehát a közétkeztetőknek is muszáj árat emelniük – fogalmazott az InfoRádióban Zoltai Anna.

A Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetségének – a KSH árakra alapozott – becslése szerint

már tavasszal 30 százalékos emelkedés volt tapasztalható,

vagyis a tanév kezdete előtt nagyjából ilyen mértékű „átalakításokra” kell számítani a közétkeztetés térítési díjaiban. „De benne van a kockázat a rendszerben – jegyezte meg a szakember –, hiszen senki nem tudja, hogy az év végén még milyen árváltozások, emelkedések lesznek, amelyek hatással lesznek a rendszerre.”

A közétkeztetők szövetségének elnöke ebben a helyzetben nem tartja szerencsésnek, hogy a kormányzat éppen most kezdte ellenőrizni a 2014-ben bevezetett szigorú szabályok alkalmazását, nevezetesen, hogy teljesülnek-e a korcsoportokra lebontott kötelező napi energia- és tápanyagbeviteli értékek a menzákon. Zoltai Anna szerint ez a rendelet, főként a jelenlegi gazdasági helyzetben, betarthatatlan. Ezt tavasszal már jelezték az illetékes államtitkárságnak, felhívva arra is a figyelmet, hogy emiatt

komoly pályaelhagyás is tapasztalható a konyha- és élelmezésvezetők között.

A cégek és az önkormányzatok ezekben a napokban tárgyalnak az új menzai árakról, a szülők tehát a hónap végén megtudják, hogy mennyivel fog többe kerülni a gyermekük bölcsődei, óvodai és iskolai étkezése – mondta a Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetségének elnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kemény Dénes a magyar válogatottról: egy pofon időnként jót tesz, de a németek ellen bravúr kellene

Kemény Dénes a magyar válogatottról: egy pofon időnként jót tesz, de a németek ellen bravúr kellene

A házigazda játszott a legmeggyőzőbben a labdarúgó-Európa-bajnokság csoportkörének első fordulójában, de a fokozódó elvárások mellett az egyre nagyobb nyomás még nekik is okozhat gondot – mondta az InfoRádióban a magyar férfi vízilabda-válogatott korábbi szövetségi kapitánya. Kemény Dénes szerint a magyar játékosok tanultak az első meccsen elkövetett hibákból, és remélhetőleg jobban harapnak majd a németek ellen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.19. szerda, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×