INFORÁDIÓ
2022. szeptember 26. hétfő
Jusztina, Pál

karikó katalin

mrns

koronavírus

vakcina

A Széchenyi-díjjal idén kitüntetett Karikó Katalin Semmelweis Ignác-díjas kutatóbiológus, biokémikus, az mRNS alapú vakcinák technológiájának szabadalmaztatója, a mainzi BioNTech alelnöke, a Pennsylvaniai Egyetem egyetemi docense Budapesten 2021. május 27-én.

Elválnak Karikó Katalin és a BioNTech útjai

Infostart

A világhírű magyar biokémikus nemrég nagyinterjúban beszélt az életéről, az mRNS-vakcináról és az új feladatairól, illetve arról, miként vélekednek a magyar tudósokról nyugaton.

Karikó Katalin magyar biokémikus, az mRNS alapú vakcina egyik feltalálója már több mint 70 elismerést, kitüntetést kapott, amik kifejezték, milyen hatalmas áttörést ért el kollégáival a sejtszintű gyógyítás terén.

A professzor már-már kulturális ikonnak is nevezhető, hiszen arcképe tavaly egy budapesti tűzfalra is felkerült a Krisztina körút 30. alatt. A kutató látta is a művet, s mint mondta, nagyon meghatódott annak kapcsán. „Remélem, jó hatással van a fiatalokra, inspirálja őket a szorgalmas tanulásra és a kitartásra” – nyilatkozta a Nők Lapjának, amit a Blikk szemlézett.

Budapest, 2021. augusztus 31.
Karikó Katalint ábrázoló ötemeletes falfestmény a budapesti Krisztina körúton 2021. augusztus 31-én. A Széchenyi-díjjal idén kitüntetett Semmelweis Ignác-díjas kutatóbiológust, biokémikust, az mRNS alapú vakcinák technológiájának szabadalmaztatóját, a mainzi BioNTech alelnökét, a Pennsylvaniai Egyetem egyetemi docensét ábrázoló falfestményt a szeptember 9-én kezdődő Brain Bar jövőfesztivál szervezői készíttették.
MTI/Balogh Zoltán
Karikó Katalint ábrázoló ötemeletes falfestmény a budapesti Krisztina körúton 2021. augusztus 31-én. A falfestményt a szeptember 9-én kezdődő Brain Bar jövőfesztivál szervezői készíttették. MTI/Balogh Zoltán

A tudós azt is kifejtette, mit gondolnak Nyugaton a magyarokról: szerinte Amerikában is tudják, hogy a magyarok dolgos, szorgalmas emberek, vagyis nem csak mi hisszük, hogy a magyar tudomány világhírű, bár Karikó Katalin szerint egy kis összefogással még többre tudnánk jutni.

„Ha sok kutatónak nem lenne akkora az egója, jóval előrébb tarthatna a világ. Csak sokan nem akarják az eredményeiket másokkal megosztani, mert maguknak kívánják a dicsőséget. Utóbbiért én nagyon ritkán küzdöttem, talán egyszer vagy kétszer: az egyik alkalommal akkor, amikor Drew Weissmannal szabadalmaztattuk az RNS-eljárásunkat. A beadáskor az én nevem szerepelt elöl, de amikor a hivatalból visszajött az egyetemhez a szabadalom, kiderült, hogy megcserélték a nevünket, biztos azt gondolták, ő az okosabb. Na, akkor az asztalra csaptam! Igaz, hogy a korrigálásért az egyetemnek fizetnie kellett, de ezt akkor sem hagytam” – fogalmazott.

A kutató az interjúban azt is elárulta:

szeptember végétől már nem dolgozik a BioNTechnél.

„Szeptember végén befejezem a munkám a BioNTechnél. Új feladatok várnak rám, elsősorban szeretnék végre a tudományos munkában újra elmélyülni, mert az elmúlt másfél évben kevesebb idő jutott erre” – magyarázta.

Nyitókép: MTI/Cseke Csilla
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018