INFORÁDIÓ
2022. október 1. szombat
Malvin

parlament

országgyűlés

őszi ülésszak

Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond, miután ötödik kormányának tagjai esküt tettek az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. május 24-én. Mögötte Kövér László házelnök.

Két hónap múlva folytathatja a munkát az Országgyűlés – ezek lesznek a témák

Infostart / InfoRádió - Herczeg Zsolt

A kormány már beterjesztette az őszi ülésszak jogalkotási tervét, de a háború és a gazdasági válság miatt a legfontosabb jogszabály-módosítások egyelőre megjósolhatatlanok. Az is valószínű, hogy a kormány szükség esetén nem várja meg a törvényhozás szeptember végi munkakezdését, hanem él a rendkívüli jogrend biztosította felhatalmazásával.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes 14 pontos listát terjesztett be az országgyűlésnek arról, hogy a kormány milyen jogszabályokat szeretne elfogadtatni a parlamenttel a törvényhozás őszi ülésszakában.

Ezek a következők:

  • Az agrártermékek eredetvédelméről szóló indítvány a mezőgazdasági termékek, az élelmiszerek, a borok és a szeszes italok oltalmának szabályait pontosítja.
  • Lesz egy törvényjavaslat, amely hatékonyabbá tenné a közüzemi szolgáltatók és az ügyfelek kapcsolattartását.
  • Egy fogyasztóvédelmi változtatásnak köszönhetően a piacfelügyeleti hatóságok a jövőben a külföldi székhelyű vállalkozásokkal szemben is eljárhatnak majd
  • Törvénymódosítást fogadhat el a Parlament arról is, hogy a termelők és a feldolgozók, tehát a beszállítók ne legyenek olyan nagymértékben kiszolgáltatva a kiskereskedelmi láncoknak, mint most.
  • A képviselők ősszel jogszabályba foglalják a közelmúltban megalakult Nemzeti Közlekedési Központ hatásköreit,
  • megtárgyalják az idei költségvetés beszámolóját,
  • átültetik a hazai jogrendbe a szülők és a gondozók vonatkozásában a munka és a magánélet közötti egyensúlyról szóló uniós irányelvet,
  • és megteremtik egy új hulladékgazdálkodási modell törvényi hátterét.

Az orosz–ukrán háború elhúzódása, az energiaválság súlyosbodása, az infláció és az árak emelkedése, a migrációs válság fokozódása és a koronavírus-járvány visszatérése, netán a majomhimlős terjedése, illetve a jogállamisági eljárási és az uniós támogatások megszerzése most előre nem látható feladatokat ad majd az Országgyűlésnek és a rendkívüli felhatalmazással bíró kormánynak.

Az Országgyűlés őszi ülésszaka várhatóan szeptember 26-án kezdődik.

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Kapcsolódó hang

Két hónap múlva folytathatja a munkát az Országgyűlés – ezek lesznek a témák
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018