eur:
394.07
usd:
369.59
bux:
65714.13
2024. április 23. kedd Béla
Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond, miután ötödik kormányának tagjai esküt tettek az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. május 24-én. Mögötte Kövér László házelnök.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Két hónap múlva folytathatja a munkát az Országgyűlés – ezek lesznek a témák

A kormány már beterjesztette az őszi ülésszak jogalkotási tervét, de a háború és a gazdasági válság miatt a legfontosabb jogszabály-módosítások egyelőre megjósolhatatlanok. Az is valószínű, hogy a kormány szükség esetén nem várja meg a törvényhozás szeptember végi munkakezdését, hanem él a rendkívüli jogrend biztosította felhatalmazásával.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes 14 pontos listát terjesztett be az országgyűlésnek arról, hogy a kormány milyen jogszabályokat szeretne elfogadtatni a parlamenttel a törvényhozás őszi ülésszakában.

Ezek a következők:

  • Az agrártermékek eredetvédelméről szóló indítvány a mezőgazdasági termékek, az élelmiszerek, a borok és a szeszes italok oltalmának szabályait pontosítja.
  • Lesz egy törvényjavaslat, amely hatékonyabbá tenné a közüzemi szolgáltatók és az ügyfelek kapcsolattartását.
  • Egy fogyasztóvédelmi változtatásnak köszönhetően a piacfelügyeleti hatóságok a jövőben a külföldi székhelyű vállalkozásokkal szemben is eljárhatnak majd
  • Törvénymódosítást fogadhat el a Parlament arról is, hogy a termelők és a feldolgozók, tehát a beszállítók ne legyenek olyan nagymértékben kiszolgáltatva a kiskereskedelmi láncoknak, mint most.
  • A képviselők ősszel jogszabályba foglalják a közelmúltban megalakult Nemzeti Közlekedési Központ hatásköreit,
  • megtárgyalják az idei költségvetés beszámolóját,
  • átültetik a hazai jogrendbe a szülők és a gondozók vonatkozásában a munka és a magánélet közötti egyensúlyról szóló uniós irányelvet,
  • és megteremtik egy új hulladékgazdálkodási modell törvényi hátterét.

Az orosz–ukrán háború elhúzódása, az energiaválság súlyosbodása, az infláció és az árak emelkedése, a migrációs válság fokozódása és a koronavírus-járvány visszatérése, netán a majomhimlős terjedése, illetve a jogállamisági eljárási és az uniós támogatások megszerzése most előre nem látható feladatokat ad majd az Országgyűlésnek és a rendkívüli felhatalmazással bíró kormánynak.

Az Országgyűlés őszi ülésszaka várhatóan szeptember 26-án kezdődik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

A közép-ázsiai vendégmunkások kulcsszerepet játszanak az orosz gazdaságban, a márciusi, moszkvai terrortámadás azonban jókora zavart okozott a bevándorláspolitikában. Gönczi Róbert, a Migrációkutató Intézet elemzője az InfoRádióban elmondta: „társadalmi trendforduló” érzékelhető a bevándorlókkal szemben, amit egy idő után már az orosz kormányzat sem hagyhat figyelmen kívül. A helyzet nem könnyű, ugyanis az állam eddig vendégmunkások alkalmazásával próbálta mérsékelni a munkaerőhiányt.

Nagy durranás: régóta várt amerikai szuperfegyvert kaphatnak az ukránok

Kijev már szinte a háború kitörését követően kérte Washingtontól, hogy küldjön több száz kilométeres hatótávolságú ballisztikus rakétákat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×