eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pixabay

Így lehet csökkenteni a rezsit

Számos módszerrel csökkenthetők a rezsiköltségek, azonban mielőtt bármit is tennénk, fontos az adott ingatlan körülményeinek alapos vizsgálata - erre hívja fel a figyelmet Gulyás István, a Magyar Családiház Tulajdonosok Egyesületének (MCSTE) elnöke.

Először tudjuk meg azt, hogy miben lakunk, mik a meglévő adottságok - kezdte a Gulyás István az InfoRádiónak nyilatkozva.

Mint mondta, az a tapasztalatuk, hogy tíz ügyfelükből hatan nem tudják, milyen vastag a fal, milyen nyílászárójuk van, hány kilowattos a kazánjuk, nem ismerik a födém rétegrendjét. Ezért az MCSTE elnöke a legfontosabbnak azt tartaná, hogy első körben ezeket tisztázzuk. Erre a szakember két lehetőséget is kínál. Az egyik, hogy összeszedjük az összes, házzal kapcsolatos dokumentumot. Feltéve, hogy ezek egyáltalán még megvannak, mert sok esetben a ház tervdokumentációi sincsenek meg. Így mindent a helyszínen kell beazonosítani ahhoz, hogy például egy rendes energiatanúsítvány készüljön - mondta az egyesületi elnök.

Gulyás István szerint a másik lehetőség az, hogy egy szakember a helyszínen, aprólékosan, másfél-két órában, mindent végigbeszél az ügyféllel. Elmondása szerint az egyesület minden tagja kap egy könyvet, amiben alap információk vannak arról, hogy mire figyeljen egy felújításnál. Emellett az egyesületi tag kap még egy

ingatlanszervizkönyvet

is, amivel pontosan rendszerezni tudja azokat a dolgokat, amelyeket az ingatlanon meg kell csinálni, akár jelenben, akár egy jövőbeli folyamat kapcsán - közölte Gulyás István.

Szerinte a jelenlegi magyar épületállományt figyelembe véve akár 60-70 százalékos rezsicsökkentés is elérhető lenne. Ez persze csak komplex, nagyon részletes és komoly büdzsével valósítható meg - vélekedett az MCSTE elnöke.

Azonban szerinte most gyorsabban kellene lépni. Ez pedig

már egyszerű odafigyeléssel, tudatos ingatlanhasználattal megtehető.

Például optimális költséggel megoldható egy családi házban a padlásfödém hőszigetelése, ami nyáron 2 fokkal csökkenti, télen pedig ugyan ennyivel növeli a belső hőmérsékletet, mivel sokkal kevesebb energia hatol be nyáron, télen pedig kevesebb fog távozni. Egy ilyen megoldás - Gulyás István szerint - rögtön eredményezni fog 10-15, de még akár 20 százalékos megtakarítást is, attól függően, milyen szerkezetű házról beszélünk. A lakhatás mindenképpen kényelmesebb, jobb lesz.

Ugyanezt érhetjük el azzal is, ha egy fokkal lejjebb csavarjuk a fűtést, vagy megvizsgáljuk azt, hogy jelenleg milyen fogyasztók vannak az ingatlanban.

Gulyás István elmesélte, hogy egyik rokonánál még egy régi, nagyon rossz állapotú, a 90-es évek közepén vásárolt fagyasztóláda üzemelt. Kiderült, hogy a villanyszámla 30-40 százalékát "elvitte". Szerinte ilyen esetben, egy korszerűbb AA, vagy BB kategóriás fogyasztóra cserélés viszonylag kisebb költséggel is azonnali eredményt fog mutatni.

Az MCSTE elnöke arra is felhívta a figyelmet, hogy egy családi háznál érdemes olyan berendezést beépíteni a elektromos rendszerbe, amivel

le lehet kapcsolni a készülékeket "standby" állapotról.

Ez ugyan havonta viszonylag kis megtakarítást jelent, de éves szinten egy televízió, egy telefontöltő vagy bármilyen elektromos kütyü összesítve már komoly mennyiségű energiát fogyaszt még akkor is, amikor csak készenléti üzemmódban van.

Jelentős megtakarításokat lehet elérni árnyékolók beépítésével is,

hogy ne melegedjen föl a belső tér, ne keljen sokat használni a klíma berendezést - sorolta Gulyás István.

Bár rengeteg összetevője van az energia-takarékosságnak, először mindig azt nézzük meg, hogy hol vagyunk, és onnan apró lépésekkel, mindig egy picit előrébb lépve tudunk haladni. Így nem kell azonnal nagyberuházásokban, mondjuk homlokzati hőszigetelésen vagy napelem-, illetve kazáncserén gondolkodni.

Egyszerű megoldásokkal is lehet sokat spórolni.

Például nyáron lelóghat a függöny a fűtőtest elé de télen már nem, mert akkor nem indul el a levegő cirkulációja. Vagy ne toljunk bútorokat a fűtőtestek elé, mert az is akadályozza a belső térben a légmozgást és sokkal több energia szükséges ahhoz, hogy egy adott teret föl tudjunk vele fűteni - hangsúlyozta Gulyás István, a Magyar Családiház Tulajdonosok Egyesületének elnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×