eur:
389.37
usd:
363.57
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Kardosné Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) elnöke a NOE és a Kopp Mária intézet családbarát önkormányzatokról szóló közös konferenciáján az Országház Vadásztermében 2019. szeptember 4-én.
Nyitókép: Balogh Zoltán

Nagycsaládosok: most szerdán fordult elő először, hogy felkaptuk a fejünket

Kardosné Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke arról számolt be, hogy megtették változtatási javaslataikat a kormánynak a rezsicsökkentés-csökkentéssel kapcsolatban, és türelmet kért a döntéshozóknak.

Nagyon komoly kihívások elé állítja a többgyermekes családokat a rezsicsökkentés átalakítása – mondta érdeklődésünkre a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke. Kardosné Gyurkó Katalin kiemelte: az áram esetében rájuk is a 210 kilowattórás havi átlagfogyasztás vonatkozik, afölött piaci árat kell fizetni, miközben egy háromgyerekes nevelő háztartásban háromszor ennyi elektromos áram fogy.

Az elnök szerint védett környezetben éltünk eddig, most szerdán fordult elő először, hogy a családok hirtelen felkapták a fejüket és elkezdtek számolni. Felhívta a figyelmet arra, hogy rezsivédelem most is van, nem is kicsi az így megtakarítható összeg.

Arról, hogy a nagycsaládosok csak a gáz tekintetében kapnak kompenzációt, az áramfogyasztásnál mindegy, ki hány gyereket nevel, Kardosné Gyurkó Katalin azt mondta: rengeteg visszajelzés kapott, nagyon sokan küldték el nekik a fogyasztásukat.

„Én nagyon-nagyon hálás vagyok, hogy Németh Szilárd kormánybiztos úr azonnal fogadott és meghallgatta a nagycsaládosok javaslatait és kéréseit.

Egy háromgyermekes háztartás 600 kilowattóra per hó mennyiséget fogyaszt, de nagyon sok családunk áttért az alternatív energia felhasználására, tehát vagy hőszivattyút használ, vagy pedig elektromos panelekkel fűt, hiszen korábban erre voltak pályázati források. Ezáltal a gázfogyasztás gyakorlatilag nulla, a villamosenergia-fogyasztás pedig magasabb, mint az átlag” – mondta az elnök.

A gázkompenzáció maradt, de ezzel nem élt mindenki, így most időt kértek, hogy a családok bejelentkezhessenek – hívta fel a figyelmet.

Az áramra vonatkozó új rendelkezéssel kapcsolatban rámutatott arra, hogy az nem csak a nagycsaládosokat, hanem a többgenerációs házakban élőket is nagy kihívások elé állítja, ez ügyben tettek is javaslatokat.

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) mentességet kér az energia piaci árának megfizetése alól a fogyatékossággal élő embereknek.

Kovács Ágnes levélben fordult Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterhez, azt kérve, az érintetteknél a kormány ne vezesse be az áram és a gáz átlagfogyasztás feletti felhasználása után alkalmazandó piaci árat. A tervezett intézkedés többük esetében az életfunkciók fenntartásához szükséges eszközök napi használatát veszélyezteti, a plusz anyagi terhet nem tudják megfizetni, így létfenntartásuk is veszélybe kerül - írták.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×