INFORÁDIÓ
2022. augusztus 15. hétfő
Mária

magyar kórházszövetség

velkey györgy

egészségügy

átalakítás

Velkey György főigazgató az SMA-kezelésről tartott sajtótájékoztatón a budapesti Bethesda Gyermekkórházban 2021. július 16-án. Ma elhagyhatja a kórházat a gyermek, aki ott állami támogatás révén kapott SMA-kezelést. A spinális izomatrófia vagy gerincvelő-eredetű izomsorvadás (Spinal Muscular Atrophy, SMA) egy ritka öröklődő betegség, amelyet az SMN1 gén hibája okoz, és a gerincvelő mozgató idegsejtjeinek a fokozatos elvesztéséhez vezet. A kezelés nyomán az orvosok reális esélyét látják a mozgáskészségek további javulásának, a gépi lélegeztetés elkerülhetőségének, és az önálló táplálkozási képesség megőrzésének, melyek hanyatlása elkerülhetetlen lett volna, ha nem lenne ez a gyógyszeres kezelési lehetőség.

Kórházszövetség: Nagyon sok mindennek kell változnia, és van erre esély

Komoly problémát okoz a kórházak számára az energiaárak emelkedése, az infláció és a gyenge forint, ám a Magyar Kórházszövetség elnöke bízik abban, hogy a kormány kompenzálja a kórházak plusz költségeit.

Nagyon sok mindennek kell változnia az elkövetkező időben, ugyanis a koronavírus-járvány, illetve a jogviszony-törvény után nagyon sok szempontból új helyzet állt elő. Átalakultak a betegutak, újfajta bérezés, új kihívások előtt álló rendszer az, amivel pillanatnyilag dolgozunk - mondta Magyar Kórházszövetség elnöke a 16. Országos Egészséggazdaságtani Konferencián nyilatkozva az InfoRádiónak.

"Át kell alakítani a kórházi finanszírozást, hiszen most egy biztonságalapú, a kórházaknak egy állandó összeget biztosító finanszírozási modell működik, de muszáj, hogy a teljesítményelv újra megjelenjen. A megemelt orvosi bérek nagyon nagy jelentőségűek, de az orvosi munkához is szükséges ismét egy motivációs elem, hiszen a paraszolvencia eltűnése örvendetes, de más módon értékelni kell a pluszmunkát. Emellett a szakdolgozók bérének, illetve társadalmi megítélésének javítása kulcsfontosságú. Jelen pillanatban

az orvosi béreknek csupán kevesebb mint 30 százaléka az átlag szakdolgozói bér, ezt körülbelül 50 százalékra kell emelni"

- sorolta Velkey György.

Fontos, hogy ezekkel kapcsolatban közösen tudnak gondolkozni a kormányzattal és az egészségügy állami vezetőivel. Ez azért is fontos, mert sok új szereplő van mindkét oldalon.

"Úgy tűnik, megtaláljuk a hangot, össze tudjuk egyeztetni a legfontosabb tennivalókat" - jegyezte meg.

A kórházak működésében súlyos kérdést jelent elsősorban és kiemelten az energiaár, továbbá az infláció és a valutaárfolyam is, hiszen nagyon sok olyan termékkel dolgoznak, amelyet ezek közvetlenül érintenek - figyelmeztetett a Kórházszövetség elnöke.

"Kérjük is, hogy ennek legyen meg a kompenzációja, hiszen a kórházakban az orvosi béremelések után a bérhányad nagyon jelentősen megnőtt, emellett viszont az egyéb kiadásainkra fordítható pénz viszonylag szűkös maradt. Most azonban éppen ezek az egyéb kiadások - az energia- és anyagárak - azok, amelyek jelentősen nőnek" - mondta Velkey György. Meglátása szerint van esély a kompenzációra, a kérdés csak az, hogy a jelenlegi finanszírozási metodikában, vagy pedig valamilyen más technikával kapják meg a forrásokat.

Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Kapcsolódó hang

Kórházszövetség: Nagyon sok mindennek kell változnia, és van erre esély
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018