INFORÁDIÓ
2022. augusztus 8. hétfő
László

robotsebészet

da vinci xi

semmelweis egyetem

Csák János kulturális és innovációs miniszter (b1), Szijártó Attila, a Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinika igazgatója (b2), Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora (b3) és Orbán Gábor, az egyetemet fenntartó Nemzeti Egészségügyi és Orvosképzésért Alapítvány elnöke (b4) a negyedik generációs Da Vinci Xi robotsebészeti eszköz átadásán a Semmelweis Egyetem Központi Betegellátó Épületében 2022. június 25-én. Ez a robotsebészeti eszköz ma a legmodernebbnek számít a világon; egyaránt alkalmazható a nőgyógyászatban és az urológiai ellátásban, a hasi sebészetben és az onkológiában.

Hivatalosan is átadták a robotot, amivel már több műtétet is végeztek a Semmelweis Egyetemen

Infostart / MTI

A Da Vinci Xi negyedik generációs robotsebészeti eszköz, ilyennel műtenek már Országos Onkológiai Intézetben is. A Semmelweis Egyetemen tartott átadón az innovációs miniszter az egyetem alapítványi modelljének eredményességét méltatta.

Negyedik generációs Da Vinci Xi robotsebészeti eszközt adott át a Semmelweis Egyetemen a kulturális és innovációs miniszter.

Csák János emlékeztetett: egy hónapja iktatták be az új kormányt, amelynek egyik legfőbb célja a magyarok biztonsága, ehhez pedig szükséges a kiszámíthatóan rendelkezésre álló infrastruktúra.

A most átadott sebészeti robot az egyik legfrissebb példája annak, hogy a magyar orvosok és a magyar egyetemek oktatni és gyógyítani is képesek - hangsúlyozta.

Csák János úgy fogalmazott, hogy a Semmelweis az ország egyik élen járó egyeteme mind a hallgatók száma, mind a tudományos és oktatási tevékenység terén. Ez az az egyetem, amely az alapítványi átalakulás után a legnagyobb ugrást hajtotta végre a ranglistákon, bizonyos szakterületeken már benne van az első százban - méltatta az intézményt.

Ehhez az kellett - folytatta -, hogy a kormányzat egy stratégiai döntéssel létrehozza az alapítványi kuratóriumokat, megadja a felhatalmazásokat, valamint hogy a kuratórium és az egyetem vezetői képesek legyenek közösen irányt szabni az intézménynek.

A kormány mindehhez a finanszírozást is vállalja, az új felsőoktatási struktúra létrehozásával két és félszeresére növelte az egyetemek támogatását - emlékeztetett Csák János.

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora köszönetet mondott a kormánynak, amiért a robotsebészetet bevezethette az oktatás, a kutatás, az innováció és a betegellátás mindennapjaiba. Kiemelte, hogy a most átadott, negyedik generációs Da Vinci Xi robottal nemcsak világszínvonalú műtéteket tudnak elvégezni, hanem a hallgatókat képezni is. Ez az eszköz a legmodernebbnek számít a világon; egyaránt alkalmazható a nőgyógyászatban és az urológiai ellátásban, a hasi sebészetben és az onkológiában - ismertette.

Nyitókép: Bruzák Noémi
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018