eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

A rezsicsökkentés és a honvédelem, vagy a megszorítások és a bizonytalanság költségvetése - a nap hírei

Görögországnak kulcsszerepe van a magyarországi földgázellátás diverzifikációjában – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter. Megszavazta az uniós klímavédelmi csomag több fontos elemét az Európai Parlament.

A pénzügyminiszter a rezsicsökkentés és a honvédelem, az ellenzék a megszorítások és a bizonytalanság költségvetésének nevezte a jövő évi büdzsét. Varga Mihály pénzügyminiszter expozéjában hangsúlyozta: a cél megőrizni az ország stabilitását és javítani az egyensúlyi mutatókat, ezért változatlanul fegyelmezett költségvetési politikára van szükség. Az ellenzék számos kritikával illette a tervezetet. DK-s Varju László megszorító csomagnak nevezte a tervezetet, amely az adóemelések mellett csökkenti az embereknek járó juttatásokat. Az MSZP-s Tóth Bertalan szerint létbizonytalanság alakul ki a társadalom legalább 9 tizedénél. Z. Kárpát Dániel, a Jobbik-frakció vezérszónoka szerint a javaslat sok plusz sarcot hajt be embereken, de ezeket nem a jövőbe fekteti, hanem a kormány túlélését próbálja szavatolni. Fekete-Győr András, a Momentum vezérszónoka szerint a jövő évi költségvetés kizárólag a Fidesz hatalmon maradásáról szól.

A világ 5 legsérülékenyebb országa közé került Magyarország az S&P Global elemzésében. A dokumentum azt emeli ki, hogy a régióban jelentős az államadósság, amiből évente a GDP 11,5 százalékának megfelelő mennyiséget kell megújítani. Ennek alapján pedig a nemzeti össztermék 1,6 százalékával nőhet a finanszírozási költség 2025-ig, ez jelen állás szerint nagyjából 800 milliárd forintos extra teher.

Júliustól megújul az Agrár Széchenyi Beruházási Hitelprogram. Az új hitel futamideje 10 év, a kamat évi fix 1,5 százalék. A fenntarthatóságot, a technológiaváltást célzó beruházások magasabb támogatásban részesülnek, esetükben a támogatással csökkentett kamat mindössze évi 0,5 százalék. A hitelt a KAVOSZ által működtetett regisztráló irodák forgalmazzák.

A nyári munkát vállaló diákok a közteherviselés szempontjából felnőttnek számítanak - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. A diákok bejelentésére, adózásukra ugyanolyan szabályok vonatkoznak, mint más munkavállalóra, és rájuk is vonatkozik a 25 év alattiak kedvezménye. A munkavállaláshoz adóazonosító jelre van szükség, akinek nincs, az a NAV-nál tudja igényelni.

Görögországnak kulcsszerepe van a magyarországi földgázellátás diverzifikációjában – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter Athénban. Szijjártó Péter elmondta: Magyarország számára két reális forgatókönyv létezik: a kelet-mediterrán medencéből vagy az Azerbajdzsánból származó földgáz, és mindkét irányból kizárólag Görögországon keresztül történhet a szállítás, azonban ehhez is infrastrukturális fejlesztésekre van szükség.

Megszavazta az uniós klímavédelmi csomag több fontos elemét az Európai Parlament. A tervezett intézkedések az európai klímarendelettel összhangban azt hivatottak biztosítani, hogy az Európai Unió 2030-ra legalább 55 százalékkal kevesebb üvegházhatású gázt bocsásson ki, mint 1990-ben, 2050-re pedig klímasemlegessé váljon.

Új jogszabályokat vezetne be a növényvédő szerek használatának csökkentésére az Európai Bizottság. A javaslat értelmében 2030-ig a jelenlegi felére kellene csökkenteni a kémiai növényvédő szerek alkalmazását, az uniós tagállami kormányoknak pedig rendszeres jelentést kellene készíteniük a célok megvalósításáról.

Ismét felfüggesztette tevékenységét Románia legnagyobb műtrágyaüzeme. A cég az energia növekvő- és a műtrágya csökkenő árával indokolta a döntést. A műtrágya gyártása csak addig folytatódik, amíg tartanak az ammóniatartalékok. Közölték, hogy más európai termelők is hasonló döntést hoztak a kedvezőtlen piaci helyzet miatt.

Három éven belül bezárja a németországi üzemét a Ford - jelentette be az amerikai járműgyártó társaság európai vállalata. Az üzemben a Focus modellt gyártják 2025 közepéig. A modell kivezetésével együtt a több mint 6.500 embert foglalkoztató gyárat is bezárják, mert a Ford átáll az elektromos autók gyártására.

Londonban is megjelent a gyermekbénulás vírusa, csaknem 40 évvel azután, hogy a legutóbbi esetet regisztrálták az Egyesült Királyságban. A kelet-londoni Beckton szennyvíztisztítójából származó mintákban február óta többször is azonosították a vírust. A szakemberek arra következtettek, hogy a fertőzés családon belül terjed.

Franciaországban nemzeti egységkormányt javasolt a nemzetgyűlési választások eredménye miatt kialakult politikai patthelyzet feloldására az államfő. A pártvezetők elutasították Emmanuel Macron ajánlatát. Az elmúlt 20 évben az államfőnek mindig abszolút többsége volt a nemzetgyűlésben. Koalíciós kormányzásra pedig még nem volt példa.

Afganisztánban már ezerhez közelít a hajnali földrengés áldozatainak száma. Az ország keleti részében, a Kabultól mintegy 150 kilométerre délre található Hoszt városánál pusztított a Richter-skálán 6,1-es erősségű rengés, amelynek nyomán sok ház összeomlott, és földcsuszamlás is történt. Sokan rekedtek a romok alatt. 2015 óta a mostani a legsúlyosabb földrengés az országban.

Balázsovits Lajos Balázs Béla-díjas magyar színművészt, színházi rendezőt és színiigazgatót választotta meg Nemzet Színészének a cím másik 11 birtokosa. Haumann Péter halála miatt kellett új tagot választaniuk.

Épületbejárások, bunkertúra, Lego-motorépítés, élményvezetések, családi séták és irodalmi különjárat is várja a közönséget a Múzeumok éjszakáján a Közlekedési Múzeumban. Május végén nyílt meg a Közlekedési Múzeum több mint 5 ezer négyzetméteres, időszaki kiállítása. A MÁV-Volán csoport 15 település több mint 20 helyszínével csatlakozik a programsorozathoz.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×