INFORÁDIÓ
2022. június 30. csütörtök
Pál

európai parlament

klímacsomag

szén-dioxid-kibocsátás

Átment az EP-n a klímaadó és a szociális klímaalap is

Átment az EP-n a klímaadó és a szociális klímaalap is

Infostart / MTI
Újabb cikkünk a témában:

Elfogadták az uniós klímavédelmi csomag több fontos elemét az Európai Parlament képviselői a testület szerdai plenáris ülésén; többek között az európai kibocsátás-kereskedelmi rendszer (ETS) kiterjesztését 2029-től a lakossági épülethasználatból és a közlekedésből származó kibocsátásra.

A legutóbbi plenáris ülésen a képviselők elvettették, a szerdai ülésen viszont megszavazták a Fit for 55 (Irány az 55 százalék) csomag részét képező, három fő jogszabállyal kapcsolatos parlamenti álláspontokat.

Az ETS reformjáról elfogadott álláspont értelmében a kibocsátási egységek ingyenes kiosztásának gyakorlatával 2027-től fokozatosan fel kell hagyni, hogy az 2032-re teljesen megszűnjön; a kibocsátáskereskedelemből származó bevételeket pedig az EU és a tagállamok kizárólag klímavédelemre fordíthatnák.

Az EP sajtóközleménye szerint, a tervezett intézkedések az európai klímarendelettel összhangban azt hivatottak biztosítani, hogy az Európai Unió 2030-ra legalább 55 százalékkal kevesebb üvegházhatású gázt bocsásson ki, mint 1990-ben, 2050-re pedig klímasemlegessé váljon.

A sajtóközleményben azt is hozzátették, a jogszabálycsomag intézkedései ahhoz is nélkülözhetetlenek, hogy az unió már jóval 2030 előtt függetlenedni tudjon a drága és környezetszennyező orosz fosszilis energiahordozóktól.

Az EP szerdán szintén megszavazta, a nagy károsanyag-kibocsátású árukra kivetett új importdíj bevezetését is, a szén-dioxid határkiigazítási mechanizmust, amely az Európai Unióba importáló egyes vállalatokat arra kötelezi, hogy a határon fizessenek szén-dioxid-kibocsátási költségeket. Elfogadták továbbá a szociális klímalapot is, amely a rászorulókat támogatná majd az energiaátmenet miatt megnövekedő kiadások miatt.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018