eur:
392.55
usd:
366.24
bux:
66793.26
2024. április 26. péntek Ervin
Manometer pressure gas line with valve
Nyitókép: zorandimzr/Getty Images

Földgázforrás Magyarországnak: két megoldás van és Görögország mindkettőnek kulcsországa

Erről Szijjártó Péter beszélt a görög kollégájával tartott sajtótájékoztatón.

Magyarország és Görögország együttműködése fontos lesz az ukrajnai háború okozta globális válságok kezelésében, Görögországnak kulcsszerepe van a magyarországi földgázellátás diverzifikációjában is - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Athénban.

A tárcavezető görög kollégájával, Níkosz Déndiasszal közös sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy a fegyveres konfliktus hatásai globális válságokat eredményezhetnek az élelmiszer- és az energiaellátás terén, és Görögországnak mindkét krízis kezelésében fontos szerepe van. Rámutatott, hogy a magyar kormány az energiaellátást "racionális, fizikai és matematikai", nem pedig "ideológiai vagy filozófiai" kérdésnek tekinti, ezért sem támogat egyetlen olyan javaslatot sem, amely veszélybe sodorná hazánk ellátását.

"Kiálltunk amellett, hogy kőolajat vásárolhassunk Oroszországból, és fel sem merülhet, hogy ne vásárolhassunk földgázt az oroszoktól.

Ezzel párhuzamosan természetesen érdekeltek vagyunk abban, hogy minél több forrásból és útvonalon álljon rendelkezésre földgázszállítási lehetőség, de ehhez sok beruházásra, sok pénzre és sok időre van szükség" - mondta.

Magyarország számára két reális forgatókönyv létezik a diverzifikációra Szijjártó Péter szerint: a kelet-mediterrán medencéből vagy az Azerbajdzsánból származó földgáz. Mindkét irányból kizárólag Görögországon keresztül történhet a szállítás, azonban ehhez is infrastrukturális fejlesztésekre van szükség.

Ennek kapcsán üdvözölte, hogy kibővítették a Görögország és Bulgária közötti szállítási kapacitást, de szerinte ez még nem elégséges, ugyanis

a közvetlen görög-magyar fizikai kapcsolat megteremtéséhez, a déli szállítási folyosó eléréséhez más országoknak is el kell végezniük a "házi feladatukat".

"Mindaddig, amíg ez nincsen így, addig be kell látnunk, hogy az orosz vezetékes földgáznak nincsen alternatívája, és ezzel kell számolnunk a jövőben is" - vélekedett.

A miniszter ezt követően kijelentette, hogy ha nem sikerül növelni az orosz és az ukrán gabona kivitelét, akkor súlyos éhínség alakulhat ki a világ számos, egyébként is instabil térségében, amelyek már jelenleg is migrációs kiinduló területeknek számítanak. "A gabonaexport visszaesése újabb, minden eddiginél súlyosabb migrációs hullámokkal fenyeget" - figyelmeztetett.

A nyugat-balkáni útvonalon folyamatos nő a bevándorlók száma, s nagy erőfeszítésekre van szükség Magyarország és Görögország részéről is az Európai Unió külső határainak megvédéséhez.

Kitért arra is, hogy mindkét ország jól érti a háború súlyosságát, már csak azért is, mert jelentős létszámú magyar és görög kisebbség is él Ukrajnában. "Abban vagyunk érdekeltek, hogy minél előbb béke legyen, ez a nemzeti érdekünk".

A kétoldalú kapcsolatot kiválónak nevezte, amit jól mutat, hogy a kereskedelmi forgalom tavaly rekordot döntött. Továbbá bejelentette, hogy a kormány támogatja Görögország pályázatát az ENSZ Biztonsági Tanácsának nem állandó tagságára.

Címlapról ajánljuk

Titokzatos nagy vásárlás előtt az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×