INFORÁDIÓ
2022. augusztus 14. vasárnap
Marcell

háborús veszélyhelyzet

törvényjavaslat

ukrajna

Lerombolt hídszakasz mellett hajtanak el civilek a kelet-ukrajnai Harkivban 2022. május 30-án, a várost ért újabb orosz támadás után. Az ágyúzásban három polgári lakos sérült meg, számos lakóházban és melléképületben keletkeztek károk.

Kiderült, meddig tartaná fenn a háborús veszélyhelyzetet a kormány

Infostart

A parlamentnek benyújtott törvényjavaslatban november 1-ig kérik.

A kormány benyújtotta a parlamentnek a Szomszédos országban fennálló fegyveres konfliktus, illetve humanitárius katasztrófa magyarországi következményeinek elhárításáról szóló törvényjavaslatot. Erre azért van szükség, mert bár Orbán Viktor már május 24-én bejelentette a háborús veszélyhelyzetet, de az Alaptörvény szerint a kormány veszélyhelyzetet kihirdető rendelete csak 15 napig marad érvényben, ha csak az országgyűlés meg nem hosszabbítja a hatályát – vette észre a 444.hu.

A parlamenthez most benyújtott javaslat szerint a kormány 2022. november 1-ig kér rendkívüli felhatalmazást. Ezután persze még dönthetnek további hosszabbításról.

A kormány most a különleges jogrendben alkotott rendeleteinek hatályának meghosszabbítására tesz javaslatot az Országgyűlésnek, ezzel is biztosítva az intézkedések jogszabályi erejét és felhatalmazását – áll a Kormányzati Tájékoztatási Központ közleményében. A javaslat elfogadásával az Országgyűlés felhatalmazást a kormánynak a további intézkedésekre és rögzíti, hogy az Országgyűlés a törvényjavaslat hatálybalépéséig megalkotott, rendkívüli intézkedéseket tartalmazó kormányrendeleteket megerősíti, ezáltal az Országgyűlés politikailag elismeri a Kormánynak a háború illetve humanitárius katasztrófa magyarországi következményeinek elhárítása érdekében megtett lépéseit.

Nyitókép: MTI/EPA/Szergej Kozlov
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018