eur:
393.77
usd:
367.81
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Velkey György főigazgató az SMA-kezelésről tartott sajtótájékoztatón a budapesti Bethesda Gyermekkórházban 2021. július 16-án. Ma elhagyhatja a kórházat a gyermek, aki ott állami támogatás révén kapott SMA-kezelést. A spinális izomatrófia vagy gerincvelő-eredetű izomsorvadás (Spinal Muscular Atrophy, SMA) egy ritka öröklődő betegség, amelyet az SMN1 gén hibája okoz, és a gerincvelő mozgató idegsejtjeinek a fokozatos elvesztéséhez vezet. A kezelés nyomán az orvosok reális esélyét látják a mozgáskészségek további javulásának, a gépi lélegeztetés elkerülhetőségének, és az önálló táplálkozási képesség megőrzésének, melyek hanyatlása elkerülhetetlen lett volna, ha nem lenne ez a gyógyszeres kezelési lehetőség.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

A kórházszövetség új elnöke a pályaelhagyásról, az ápolóhiányról és a várólistákról

Velkey György legfontosabb feladatának az egészségügy munkaerőhiányát is kezelő emberi-erőforrás program, valamint az új életpályamodellek kialakítását tekinti.

Velkey Györgyöt, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatóját választotta elnökévé a Magyar Kórházszövetség a szakmai szervezet kongresszusán tartott tisztújító közgyűlésen.

Az új elnök arról beszélt, hogy folytatná az eddigi módszeres szakértői munkát, de javítaná ennek szervezettségét, hogy a társkórházakban levő rengeteg tudás jusson el az elnökséghez. „Ezeket tudjuk értékelni, üzenetté formálni és képviselni az egészségügyi kormányzat és a társadalom felé. Konzultatív egészségpolitikában reménykedünk, ahol ezeket a tapasztalatokat meghallgatják. Másfelől nagyon fontos szerepe a kórházszövetségnek az, hogy a kórházi kultúrát próbálja javítani” – jelölte ki az utat Velkey György.

A pandémia különösen nagy terhet rótt az egészségügyre, sokan kiégéssel küzdenek, a kórházszövetség elnöke kiemelt jelentőségűnek nevezte azt a programot, amit a kiégés megelőzésére, illetve kezelésére kívánnak létrehozni, de rámutatott a légkör, a családban élő dolgozók számára a családbarát környezet fontosságára is. Szerinte komplexen kell a munkatársakat segíteni, és ebbe beletartozik az is, hogy a fáradt dolgozóknak pihenést biztosítsanak.

Az ápolók és a szakdolgozók pályaelhagyása a szakszervezetek szerint égető probléma. Velkey György felhívta a figyelmet arra, hogy ez a terület az egész nyugati kultúrvilág egyik legfontosabb kérdésévé vált. Az anyagi megbecsülést és az életpályamodell kialakítását alapvetőnek nevezte.

„Az ápolóinkat elérte az elmúlt időszakban több lépcsőben béremelés, de a bérlemaradásuk most az orvosi karhoz képest igen jelentős, és ezt a feszültséget nyilvánvalóan oldani kell.

Különösen a legnehezebb szakterületeken súlyos ápolóhiány van, illetve sok helyen, főleg vidéken és a hátrányosabb területeken orvoshiány is,

ezért emberi-erőforrás program és az életpályamodellek kialakítása az egyik legfontosabb feladata a kórházszövetségnek. A konferencián is tudtunk erről beszélni a döntéshozókkal, és megpróbálunk segíteni abban, hogy azokat a megoldási javaslatainkat eljuttatjuk hozzájuk, amik konkréten segítenek a helyzeten” – vázolta Velkey György.

Az esetleges felmondási hullámmal kapcsolatban azt mondta, hogy korábban, amikor ennek a fenyegetésével lehetett számolni, azt tapasztalták, hogy a hűség a betegekhez, a közösséghez erősebb volt, mint a távozási szándék, az első hírek, most is azt jelzik, hogy a legtöbben maradnak.

A koronavírus-járvány alatt meghosszabbodtak a várólisták, 56 ezren várakoznak most valamilyen beavatkozásra, és egyes jelek arra utalnak, hogy a valóság a statisztikában közölt adatoknál is rosszabb. 13 milliárd forint plusz forrást kaptak a kórházak a probléma enyhítésére, jelentős haladás egyelőre mégsem tapasztalható.

„Nagyon fontos, hogy a járványra átállt, kicsit katasztrófamedicinára hasonlító működési menetünk visszatérjen a normál kerékvágásba – mondta a várólistákkal kapcsolatban Velkey György. – Ennek nagyon sok eleme van, a kórházi osztályok újraaktivizálása, a belső munka minden kórházban, de finanszírozási kérdések is. A várólistaprogramban most és korábban is plusz finanszírozásokat kaptunk, nyilvánvalóan

ez a kórházi büdzséhez képest elenyésző pénz, ezzel néhány várólistát lehet csökkenteni, de egy ilyen pénzinjekcióval az egész probléma nem kezelhető.

Jelenleg minden hónapban ugyanazt a pénzt kapjuk a teljesítménytől függetlenül. A koronavírus-járvány alatt ez a módszer nagyon védte a kórházi büdzséket, nagyon jó volt, de most a járvány megszüntetésével muszáj anyagi motivációt is beállítani.”

Nagy jelentőséget tulajdonít annak a kórházszövetség elnöke, hogy a munkában nagy szereppel bírók nagyobb teljesítményért nagyobb jövedelmet kapjanak. Mint elmondta, teljesítmény alapú finanszírozás volt korábban a magyar egészségügyben, ez jó elv, de sok minden változott, így

most kombinált finanszírozásban kell gondolkozni.

Ez azt jelenti – fejtette ki Velkey György –, hogy a bázis a finanszírozás biztonságát megadja, de a rendszer érzékeny a teljesítményre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:04
×
×
×
×