eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Védőfelszerelést viselő orvos a Magyar Honvédség Egészségügyi Központja, a Honvédkórház koronavírussal fertőzött betegek ellátására kialakított intenzív osztályán 2021. december 15-én.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Borzasztó hosszúra nyúltak a kórházi várólisták, és még nem is tükrözik a valóságot

A koronavírus-járvány két éve alatt megduplázódott a beavatkozásra várók száma, de sok jel arra mutat, hogy igazából ennél is többen kénytelenek várakozni. Az orvosok differenciálatlan fizetésemelése például rossz hatással volt a problémára.

Rengetegen, csaknem 56 ezren várnak országszerte valamilyen előjegyzett műtétre hivatalosan, a központi műtéti várólista adatbázis szerint. A valóságban ennél is többen lehetnek, akiket meg kellene operálni, mert a kórházak egy része egyszerűen nem tölti fel a várakozók adatait, hiába kötelező. Sinkó Eszter egészségügyi közgazdász szerint jelenleg sem az orvosoknak, sem a kórházaknak nem érdekük a várólisták lefaragása, de az ápolóhiány is akadályozza ezt. A Kórházszövetség elnöke, Ficzere Andrea szerint a 13,6 milliárdos várólistaprogrammal már elindult a pozitív irányú változás – írja összeállításában a Portfolio.

Az új kormányban – a közoktatással egyetemben – a Belügyminisztériumhoz került az egészségügy. Pintér Sándor belügyminiszter pedig az egyik legfontosabb feladatnak azt nevezte, hogy mindenki a lehető gyorsabban megkapja a szükséges orvosi ellátást.

A lap emlékeztet, hogy a koronavírus-járvány miatt volt időszak, amikor csak sürgős operációkat, illetve olyan beavatkozásokat lehet végezni a magyar kórházakban, amelyek halasztása súlyos, maradandó károsodással járna. Ezután majdnem olyan rossz a helyzet a várólisták terén, mint 2012-ben, amikor a program indult a kurtításukra.

  • Akkor több mint 70 ezren vártak valamilyen beavatkozásra,
  • a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) várólista-nyilvántartásában most 56 ezer ember szerepel.

A legtöbb páciensnél, 17 és fél ezer embernél szürkehályog-műtétet kellene végezni, de 10500-an várnak térd-, csaknem 8500-an pedig csípőprotézis-beültetésre. 2019-ben 26-28 ezer között volt a várakozók száma.

A valóságban azonban még a NEAK adatbázisában szereplőnél is többen várnak valamilyen operációra. A Portfolio több oldalról is megerősített információi szerint a kórházak egy része ugyanis egyszerűen nem közöl adatokat, hiába kötelező. A műtétre váró betegeknek pedig – akiknek azonosítószámot kellene kapniuk, hogy az adatbázisban lássák, mikor kerülnek sorra – egyszerűen azt mondják, hogy már nem kell vezetni a központi várólistát. A lap egyik informátora úgy fogalmazott:

maradnak a régi módszerek, a kockás füzet és a helyi érdekérvényesítés.

Ezt támasztja alá, hogy az intézmények szerinti bontásban az látszik, hogy van, ahol nagyon alacsony a várakozók száma, az elmúlt fél évben mégis igen magas volt a várakozási idő.

Példát is hoznak:

  • Míg az Uzsoki Utcai Kórházban az ortopédián több mint ezren várnak térdprotézisre, és az átlagos várakozási idő másfél hónap volt az elmúlt fél évben,
  • addig a Szent János Kórházban mindössze alig több mint 200-an szerepelnek a listán úgy, hogy 419 nap az átlagos várakozási idő,
  • a Sportkórházban pedig 53-an, mégis 210 napba telik, míg megkapja a páciens a térdprotézisét.

Felhívják a figyelmet, hogy 2020 októberétől a kórházak átlagfinanszírozást kapnak, vagyis a bevételük nem függ a teljesítményüktől. Az egészségügyi veszélyhelyzet szerdán megszűnik, és az egészségügyi szolgáltatók finanszírozása ismét teljesítményalapú lesz, de ez nem oldja meg a problémát egy csapásra.

Gondot okoz az orvosi bérek egységes, differenciálatlan emelése, ami Sinkó Eszter egészségügyi közgazdász szerint nemhogy ösztönzőleg hatott volna az egészségügyre, hanem negatív hatásokkal járt. A Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központjának igazgatóhelyettese már tavaly decemberben arról beszélt egy konferencián, hogy a béremelés óta az orvosok leálltak. Szerinte

az átlagfinanszírozás, az egységes orvosi béremelés és a szakdolgozóhiány Bermuda-háromszögében egyszerűen elvesznek a betegek.

Úgy látja, a teljesítményelszámolás és a teljesítményfigyelés lenne a megoldás. Az orvosok jövő évi tízszázalékos emelését pedig a menedzsmentnek kéne differenciáltan szétosztania. Az ápolóknak 25-30 százalékkal kéne emelni a bérét.

A kórházi várólisták csökkentése érdekében még a negyedik Orbán-kormány döntött egy 13,6 milliárd forintos program elindításáról. A többletként végzett ellátások 30 százalékkal magasabb az elszámolt összeg, a többletfinanszírozás 80 százalékát pedig a műtéteket és vizsgálatokat elvégző orvosoknak és egészségügyi szakdolgozóknak kell megkapniuk.

A Magyar Kórházszövetség elnöke szerint ez kifejezetten jelentős ösztönzés a programban részt vevők számára, az ápolók, asszisztensek jövedelme akár havi 100 ezer forinttal is nőhet ez által. Ficzere Andrea szerint ugyanakkor ez a program önmagában nem elég a szakdolgozók megtartásához, illetve új munkaerő felvételéhez, márpedig nagy gondot okoz a nővérhiány.

Végezetül azt írják, hogy a várólisták csökkentését segítheti, ha a magánszolgáltatókat is bevonnák. Mint arról korábban az Infostart is beszámolt, a Primus Magánegészségügyi Szolgáltatók Egyesületének elnöke, Lancz Róbert nemrég öt pontban foglalta össze javaslataikat arra, hogy lehetne a hazai egészségügyi ellátást jobbá tenni. Ennek egyik eleme, hogy kezdeményezik, hogy a náluk elvégzett ellátás után is fizesse ki a társadalmi biztosítás az állami intézetekben megszabott díjazást, a páciensre pedig csak az esetleges díjkülönbözet háruljon.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×