eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
10000 forint banknote stack with small metal money. as a background (Hungarian forint). King St. Stephen. Europe Hungary.
Nyitókép: Jozsef Zoltan Varga/Getty Images

Visszafizette az állami kampánypénzt Gődény György pártja

Már az április 4-i választás másnapján. Közel félmilliárd forintról van szó.

Az országgyűlési választás eredményének jogerőssé válását be sem várva visszautalta a járványszkeptikus gyógyszerész, Gődény György nevével fémjelzett Normális Élet Pártja (NÉP) az állami támogatás teljes összegét, amelyet országos listát állító pártként kapott a kampányához. A NÉP április 4-én küldte vissza a 470 792 449 forintot – közölte a hvg.hu közérdekű adatigénylésére a Magyar Államkincstár.

A gyengén szereplő, az országos listával 1 százalékot sem szerző pártoknak kell visszafizetniük az államtól kapott pénzt. A hat, országos listát állító párt közül ezt egyedül a NÉP nem tudta elérni: csupán 0,7 százalékot (39 720 listás szavazatot) szerzett.

A párt 79 egyéni jelölte után 470,8 milliós állami támogatást kapott, ezt felvette, de nem költötte el.

Az állam egyébként az egyéni jelöltek számára is biztosít kampánytámogatást, fejelnként 1,18 millió forintot. Ezt azonban a NÉP nem vette fel, így nem is kellett visszafizetnie (ezt akkor kell megtenni, ha a jelölt nem szerzi meg az adott választókerületben a voksok legalább 2 százalékát).

Egyéni jelöltnek járó támogatást felvett azonban több más párt, így például a Gattyán György milliárdos vezette Megoldás Mozgalom (MEMO) is. A párt 99 egyéni jelöltje közül 92-en értek el 2 százaléknál rosszabb eredményt, utánuk összesen 108 milliót kell visszafizetni. Erről még nincs kiadható információja az Államkincstárnak, mert az elszámolási-ellenőrzési időszak erre vonatkozóan még nem járt le.

Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. A műsornak egyetlen témája volt: április első felében elszállt, és 18 havi csúcsig ugrott az arabica típusú kávé határidős jegyzése. A képet tovább bonyolítja, hogy a robusta kávé termékpiaci ára gyorsabban nőtt, mint az arabicáé, s így ismét konganak a vészharangok, hogy holnapra luxussá válik a mindennapi feketénk. A témáról Árok Gábort, a Coca-Cola HBC Magyarország kávé üzletágának vezetőjét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×