eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
hand picking an egg from nest
Nyitókép: tamjai9/Getty Images

A háború nyomot hagy a húsvéton is, de további fogyasztásnövekedést vár a szakértő

Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkárát kérdeztük.

Jól indult az év leginkább a családosok és a nyugdíjasok számára. A gyerekeseknek az szja-visszatérítés, az időseknek pedig a novemberi plusz juttatás után a 13. havi ellátás gyarapította pénztárcáját, de a minimálbéremelés és a 25 év alattiak szja-mentessége is sokaknak jelentett segítséget.

„Mindez az inflációnál nagyobb mértékű volt, tehát a reálkereseteket nézve némi növekedés volt már az év elején is” – mondta érdeklődésünkre Vámos György.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint idén januárban és februárban nőtt a fogyasztás volumene azzal együtt, hogy az infláció már múlt év végén kezdett felfelé menni. Ráadásul az élelmiszereknél bőven két számjegyű volt a növekedés. A kormány viszont az üzemanyag és néhány termék árának befagyasztásával ezt is ellensúlyozta még a választás előtt. Vámos György azt mondta, ez a kereskedők számára nehézséget okozott

„Ha reálértéken nézzük és vetítjük előre a fogyasztás várható kilátásait, akkor további, de nyilván a vártnál kisebb növekedéssel lehet számolni” – mondta a főtitkár.

A családok költekezésének további bővülésére számít az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára annak ellenére, hogy az orosz–ukrán háború előre nem látható nehézségeket okozhat majd. A jövő heti húsvéti asztal azonban még gazdag lehet.

„Azzal számolunk – mondta Vámos György –, hogy

mind az ünnepi időszakban húsvét előtt, mind éves szinten mennyiségben minden nehézség ellenére növekedhet a lakossági fogyasztás, bár a kilátásoknál szerényebb ütemben.”

A Magyar Nemzeti Bank az idei inflációt valamivel 10 százalék alattra teszi, ezen belül az élelmiszerek drágulása várhatóan ennél is nagyobb lesz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 20. 13:40
×
×
×
×