INFORÁDIÓ
2022. szeptember 25. vasárnap
Eufrozina, Kende

békássy szabolcs

influenza

koronavírus

háziorvos

One woman, young woman with Covid-19 symptoms sitting on sofa at home, holding thermometer.

Ez az influenza már nem az az influenza – és még ott a Covid is

A korábbi évekhez képest sokkal markánsabb tünetekkel jelentkezik idén az influenza – mondta Békássy Szabolcs, az országos kollegiális vezető háziorvos.

„Az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz forduló betegek számának némi növekedését tapasztaljuk továbbra is. Az influenza-figyelőszolgálat adatai szerint továbbra is a járványküszöb feletti mértékben vannak Magyarországon influenzás megbetegedések. A 12. héten mérsékelt növekedés volt tapasztalható a megbetegedések számában, a legtöbb megyében ez emelkedő tendenciát jelentett. A legnagyobb arányban Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében fordultak influenzaszerű megbetegedéssel a betegek a háziorvosukhoz. Jellemzően a gyermekek körében a legnagyobb az esetszám” – adott gyorsjelentést érdeklődésünkre Békássy Szabolcs.

Az országos kollegiális vezető háziorvos a koronavírus kapcsán arról számolt be, hogy ott is emelkedés tapasztalható (hétfőn szokatlan módon nem szolgált adatokkal a kormány koronavírus-oldala, de keddre kiderült, hogy négy nap alatt 5961 új fertőzöttet igazoltak).

„A háziorvos kollégák visszajelzései alapján mérsékelten növekvő tendenciát látunk, az elvégzett gyorstesztek egy része is pozitivitást mutat, ugyanakkor ezen megbetegedések elenyészők az influenzafertőzéshez képest” – vázolta fel a két megbetegedés arányait.

A karanténszabályokról elmondta, hogy oltási státusztól függetlenül hét nap karanténkötelezettség vonatkozik az igazolt fertőzöttekre. Kiemelte, hogy azon túl három nap tünetmentesség a követelmény. A karanténelőírások az oltott családtagokra nem, az oltatlanokra viszont érvényesek.

Kiemelte, hogy a koronavírusos megbetegedések tünetei enyhébbek a korábban tapasztaltaknál, jellemzően az omikron fertőz most is.

„Az influenzafertőzésről ugyanakkor elmondható, hogy

az elmúlt évekhez képest sokkal markánsabb tünetek kíséretében jelentkezik, sokkal erősebb fejfájásról, elhúzódó lázról számolnak be a betegeink”

– mondta Békássy Szabolcs.

Emögött az lehet a magyarázat, hogy tavaly nem tulajdonképpen nem találkoztak az emberek ezzel a vírussal.

„Abban bízunk, hogy a jó idő beköszöntével a légúti fertőzések száma visszaesik – mondta az országos kollegiális vezető háziorvos –, ez némileg tehermentesítheti a praxisokat.”

Nyitókép: South_agency/GettyImages

Kapcsolódó hang

Ez az influenza már nem az az influenza – és még ott a Covid is
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018