eur:
393.92
usd:
364.83
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
One woman, young woman with Covid-19 symptoms sitting on sofa at home, holding thermometer.
Nyitókép: South_agency/GettyImages

Ez az influenza már nem az az influenza – és még ott a Covid is

A korábbi évekhez képest sokkal markánsabb tünetekkel jelentkezik idén az influenza – mondta Békássy Szabolcs, az országos kollegiális vezető háziorvos.

„Az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz forduló betegek számának némi növekedését tapasztaljuk továbbra is. Az influenza-figyelőszolgálat adatai szerint továbbra is a járványküszöb feletti mértékben vannak Magyarországon influenzás megbetegedések. A 12. héten mérsékelt növekedés volt tapasztalható a megbetegedések számában, a legtöbb megyében ez emelkedő tendenciát jelentett. A legnagyobb arányban Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében fordultak influenzaszerű megbetegedéssel a betegek a háziorvosukhoz. Jellemzően a gyermekek körében a legnagyobb az esetszám” – adott gyorsjelentést érdeklődésünkre Békássy Szabolcs.

Az országos kollegiális vezető háziorvos a koronavírus kapcsán arról számolt be, hogy ott is emelkedés tapasztalható (hétfőn szokatlan módon nem szolgált adatokkal a kormány koronavírus-oldala, de keddre kiderült, hogy négy nap alatt 5961 új fertőzöttet igazoltak).

„A háziorvos kollégák visszajelzései alapján mérsékelten növekvő tendenciát látunk, az elvégzett gyorstesztek egy része is pozitivitást mutat, ugyanakkor ezen megbetegedések elenyészők az influenzafertőzéshez képest” – vázolta fel a két megbetegedés arányait.

A karanténszabályokról elmondta, hogy oltási státusztól függetlenül hét nap karanténkötelezettség vonatkozik az igazolt fertőzöttekre. Kiemelte, hogy azon túl három nap tünetmentesség a követelmény. A karanténelőírások az oltott családtagokra nem, az oltatlanokra viszont érvényesek.

Kiemelte, hogy a koronavírusos megbetegedések tünetei enyhébbek a korábban tapasztaltaknál, jellemzően az omikron fertőz most is.

„Az influenzafertőzésről ugyanakkor elmondható, hogy

az elmúlt évekhez képest sokkal markánsabb tünetek kíséretében jelentkezik, sokkal erősebb fejfájásról, elhúzódó lázról számolnak be a betegeink”

– mondta Békássy Szabolcs.

Emögött az lehet a magyarázat, hogy tavaly nem tulajdonképpen nem találkoztak az emberek ezzel a vírussal.

„Abban bízunk, hogy a jó idő beköszöntével a légúti fertőzések száma visszaesik – mondta az országos kollegiális vezető háziorvos –, ez némileg tehermentesítheti a praxisokat.”

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×