eur:
393.84
usd:
367.81
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Medical worker wearing personal protective equipment doing corona virus swab on female patient - Covid19 test and health care concept
Nyitókép: Alessandro Biascioli/Getty Images

Kollegiális vezető háziorvos: mérföldkőhöz érkeztünk, de…

Az országos kollegiális szakmai vezető háziorvos szakmailag indokoltnak tartja, hogy az Országos Mentőszolgálat keddtől nem végez koronavírus-tesztelést háziorvosi megrendelésre. Békássy Szabolcs ugyanakkor azt mondta: a döntés a jelenlegi járványhelyzetre vonatkozik, ezért azt szükség esetén felül kell vizsgálni.

Békássy Szabolcs szerint szakmailag teljesen indokolt a döntés, miszerint a keddi nap után a háziorvosok már nem kérhetnek koronavírus-tesztelést a mentőszolgálattól. Szerinte a járványkezelésben ezzel mérföldkőhöz érkezett az ország, hiszen a légúti betegségek elfordulásának dinamikája most már lehetővé teszi, hogy az eddigi szoros tesztelési gyakorlaton lazítsanak.

Annál is inkább, mert az influenzajárvány már súlyosabb tüneteket produkál(t), mint az omikron variáns, azaz nincs feltétlen nagy jelentősége annak, hogy egy légúti megbetegedés hátterében milyen kórokozó áll, aminek megfelelően nem okvetlen szükséges minden – légúti megbetegedéssel rendelkező – pácienst tesztelni – magyarázta az országos kollegiális szakmai vezető háziorvos, aki szerint mindez abból a szempontból is fontos, hogy ismét előtérbe kerülhet az orvosi döntésszabadság, illetőleg a fizikális vizsgálatok jelentősége. Vagyis

a betegeket a klinikai tüneteik, nem pedig a különböző tesztek eredményei alapján kezelhetik.

A mentőszolgálat megkeresésünkre jelezte, ezután az illetékes egészségügyi szolgáltatók végzik el a szükséges teszteket. Békássy Szabolcs arra a kérdésünkre, hogy ezek mennyire megbízhatóak, illetve szükség van-e egyáltalán rájuk, a követezőképp válaszolt: kihangsúlyozandó, hogy a PCR-tesztek elvégzésének lehetősége nem szűnt meg, és erre a Nemzeti Népegészségügyi Központ által kijelölt laboratóriumokban a későbbiekben is lehetőség lesz. Úgy véli ugyanakkor, hogy a döntéssel a tesztelési gyakoriság meredeken csökkenni fog.

Az országos kollegiális szakmai vezető háziorvos azt is kiemelte, hogy a koronavírus-járvány végérvényesen nem ért véget, tehát a döntés mindössze a jelenlegi helyzetre vonatkozik, amit időről időre felül kell majd vizsgálni, és amennyiben a járványügyi adatok szükségessé teszik, akkor a PCR-vizsgálatok ismételt kiszélesítését kell eszközölni. „Azaz a járványhelyzettől függő módon revízió alá kerülhet a döntés a későbbiekben” – vélekedett.

Békássy Szabolcs végül arra is kitért, hogy bár a légúti megbetegedések száma az utóbbi hetekben némi csökkenést mutatott, a Nemzeti Népegészségügyi Központ virológiai laboratóriumába érkezett minták alapján megállapítást nyert, hogy az idei évet már nem úsztuk meg influenzajárvány nélkül, ami erős, markáns tünetekkel zajlott.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×