eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Two empty wine glasses sitting in a restaurant on a warm sunny afternoon.
Nyitókép: Sinenkiy/Getty Images

Jelentős áremelésre készülnek a balatoni vendéglátósok is

Akár 50 százalékos is lehet a drágulás mértéke.

Áremelkedésre kell számítani nyáron a vendéglátásban, a drágulás legalább 20 százalékos lesz, de ennél nagyobb mértékű sem kizárt - derül ki a Somogy Online körképéből.

Juhász Lívia, az egyik kaposvári éttermet is üzemeltető RV Cégcsoport ágazatvezetője szerint extrém esetben akár 30 százalékos is lehet a drágulás. Szinte minden többe kerül, ami az éttermi árképzést befolyásolja.

Németh Andrea, egy balatonvilágosi étterem tulajdonosa azt mondta, ha az alapanyag árak drasztikusan nőnek, kénytelenek a vendéglátóhelyek is követni azt. Amíg viszont a beszállítók nem közlik a konkrét áremelés mértékét, addig az étterem sem tud tervezni.

Egy balatonvilágosi étterem- és panziótulajdonos szerint a munkaerőpiacon sem javult a helyzet. Rosszak a kilátások erre a szezonra is, a szakképzett emmberekből is hiány van - tette hozzá Schwendtner Péter.

Gergely Ica, a Kapos Hotel és Étterem marketingvezetője arról számolt be, hogy ők már emeltek, ás elkerülhetetlennek látják a további drágulást. Az okok között is a béremelést és az energiaárak növekedését nevezte meg.

"A drágulás mértékét az is befolyásolja, hogy közel a Balaton, amelynek hatalmas a munkaerő-elszívó ereje a szezonban. Azokkal a bérekkel kell versenyeznünk, amelyekért ott alkalmazzák a dolgozókat. Húsz százalékos áremelés bizonyosan várható, de ha elszállnak a most befékezett élelmiszer- és üzemanyagárak, nem tartom irreálisnak az 50 százalékos áremelkedést sem" - fejtette ki.

Címlapról ajánljuk
Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×