eur:
389.51
usd:
364.56
bux:
68056.62
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Child with runny nose. Mother helping to blow kids nose with paper tissue. Seasonal sickness.
Nyitókép: Kyryl Gorlov/Getty Images

Omikron: jó és rossz hírrel is szolgál a gyermekorvos

Póta György szerint nagyon sok gyerek fertőződik meg az omikronnal, de szerencsére a magas fertőzésszám mellett nem emelkedett drasztikusan a súlyos betegek száma.

Póta György gyermekorvos az ATV műsorában arról beszélt: a gyerekek körében több mint duplájára nőtt a fertőzöttek száma, ugyanakkor pozitívum, hogy a nagyon magas fertőzésszám mellett nem emelkedett a súlyos betegek száma, nem fordulnak elő tömegével halálesetek a gyerekek között. A lefolyás még mindig a békésebb keretek között van, de nincs olyan közösség ma már, amelyet ne kellene karanténba tenni, mert egy-két gyerek megfertőződött – fogalmazott a szakember.

Arra is kitért, hogy a praxisában nincs olyan nap, hogy ne lenne legalább 8-10 gyerek, aki vagy megfertőződik, vagy mondjuk egy családtag pozitivitása miatt érintetté válik,

ez szinte már nem is mindennapos, hanem „minden órás történetté vált”.

A gyermekorvos szerint elég nagy a zavar azzal kapcsolatban, hogy milyen esetben kell karanténba vonulni, valamint hány napra. Hangsúlyozta: az a legfontosabb, hogy miután az omikron pont az enyhe lefolyása miatt hasonló tüneteket produkál, mint a többi felső légúti megbetegedés, az elején ezt nem lehet elkülöníteni egy átlagos vírusfertőzéstől. Akinek rossz a közérzete, láza van, fáj a feje, az maradjon otthon, és a következő napokban ki fog derülni, mi a helyzet – javasolta. Emellett szerinte az orvossal érdemes felvenni a kapcsolatot, és meg kell csinálni egy tesztet.

Ha a teszt pozitív, akkor 7 napos karanténba kerül a fertőzött.

Ha a családban közvetlen kontaktnál egy oltott személyről van szó, akkor csak a tünetesnek kell otthon maradni, de ha valaki nem oltott, akkor rá is vonatkozik a karanténszabály.

Póta György úgy látja, a mostani járványhullámnak nem olyan sokára vége lesz. Vannak a lapos, elnyújtott görbék, ilyen volt az első hullám, ez az intézkedéseknek a következménye, ez előre tervezhető módon zajlik így, és vannak a hirtelen felszökő hullámok, ilyen az omikron is, ebből következően, miután a görbe hirtelen emelkedett, hirtelen fog lejjebb is menni – magyarázta a szakember, aki szerinte pár héten belül az ötödik hullám le fog csendesedni.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi- Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi- Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×