eur:
394.74
usd:
371.3
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma

Így értékelik a politikai szakértők Gattyán György nyílt levelét

Tárgyalásra hívja az ellenzéki összefogás vezetőit a Megoldás Mozgalom alapító-elnöke. A Republikon Intézet stratégiai igazgatóját és a Nézőpont Intézet elemzőjét kérdeztük.

A magyarországi közbeszerzési rendszert strukturálisan át kell alakítani, a kormányváltást követően azonnali további 10 százalékos alapbéremelést kell végrehajtani az állami közoktatásban dolgozók részére a jelenlegi egyházi támogatások terhére, gondoskodni kell arról, hogy a magyar fiataloknak megteremtsük a versenyképes digitális jövőt, radikálisan csökkenteni és korlátozni kell a kormányzati szervezetek és a 100 százalékban állami tulajdonban lévő nonprofit vállalatok kommunikációs és hirdetési kiadásait, valamint jelentősen csökkenteni kell a közmédia költségvetését – javasolja Gattyán György, a Megoldás Mozgalom alapító elnöke az ellenzéki összefogás vezetőinek intézett nyílt levelében.

Gattyán György a levélben arra kéri az egyesült ellenzéket, hogy tegyenek szándéknyilatkozatot, amiben kifejezik támogató hozzáállásukat a Megoldás Mozgalom törekvései iránt, és amennyiben egyetértenek ezekkel, akkor január 17-ig kezdeményezzenek közös tárgyalássorozatot a részletek kidolgozásáról.

A Republikon Intézet stratégiai igazgatója érdeklődésünkre azt mondta, hogy a nyílt levélben megfogalmazott témák és kérések szerinte összeegyeztethetőek az ellenzék elképzeléseivel. Virág Andrea úgy fogalmazott,

ez arra egy stratégia, hogy Gattyán György pártja valamilyen szinten sikert arasson,

hiszen a számukra fontos programpontok ezáltal bekerülhetnének az egységes ellenzék programjába, és egy esetleges kormányváltás után megvalósulhatnának, miközben mégsem kellene konkrétan a választáson elindulniuk, ami nyilván rengeteg erőforrást és energiát igényelne, és talán úgy mérték föl, hogy nem feltétlenül érné meg a próbálkozás.

A Nézőpont Intézet elemzője arról beszélt, hogy ha a Megoldás Mozgalom nem tudja tárgyalóasztalhoz ültetni az ellenzéket, akkor folytatja a saját bázisának a kiépítését. Amennyiben a tárgyalás létrejön, azzal Gattyán György pártja viszont olyan szavazókat szólíthat meg, akik a kormánnyal és az ellenzékkel szemben egyaránt kritikusak – tette hozzá Erdélyi Rezső Krisztián. És hogy mit veszíthet vele? Miután Gattyán György új szereplő a politikában, és viszonylag közel vagyunk már a választáshoz, megvan rá az esély, hogy nem lesz képes már kiépíteni pártját egy országos hálózattá – válaszolta meg a kérdést a szakértő.

Más szemszögből nézve, folytatta az elemző, az ellenzéki összefogás megnyerhet olyan szavazókat a Megoldás Mozgalom révén, akik egyébként nem szavaznának rájuk, mert olyan nevek szerepelnek közöttük – gondolva itt akár MSZP-s, DK-s, de akár jobbikos meghatározó politikusra, Gyurcsány Ferenctől egészen Jakab Péterig. Megfordítva a dolgot pedig Gattyán György miatt el is fordulhatnak az összefogástól bizonyos szavazók, tehát végeredményében nyerhetnek és veszíthetnek is voksokat – magyarázta a Nézőpont Intézet munkatársa, aki szerint

a Megoldás Mozgalom vezetőjének inkább csak nyerni valója van a történetben.

Gattyán György levelében arról is ír, hogy célja a kormányváltás biztos és zökkenőmentes megvalósítása, nem pedig annak késleltetése vagy megakadályozás.

Márki-Zay Péter, az egységes ellenzék miniszterelnök-jelöltje a levél kapcsán úgy nyilatkozott, hogy az összefogó ellenzékkel szemben indulni készülő pártok általában a Fidesz érdekében lépnek fel, sok közülük a Fidesz reklámfelületein kommunikál. "Az ő indulásuk az ellenzéki szavazók elbizonytalanítását és megosztását szolgálja."

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×